PRESENTERTE 17.MAI-PLANENE: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja. Foto: Heiko Junge

Slik blir 17. mai med coronakrise

Grunnlovsdagen blir ulikt noe man har sett noen gang. Men korps får vi!

  • Øystein David Johansen
  • Hilde Kristine Misje

Artikkelen er over 40 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Det blir en annerledes feiring, bekreftet kulturminister Abid Raja på en pressekonferanse fredag ettermidag.

Barnetogene, slik vi kjenner dem, kan ikke gjennomføres. Det samme gjelder større feiringer på grendehus og skoler.

– Vær i ditt nærområde, der du bor, sier Raja til VG.

– Det er trist det ikke blir noe barnetog, det har jeg vært med på både som barn og forelder. Men vi skal feire likevel, ta på deg bunaden eller finstasen og feire med dine nærmeste.

Men, korps kan spille som de pleier, men i år med to meter avstad mellom musikantene. Men ingen kan følge etter dem i tog.

Flaggheising og kransenedlegging kan gjennomføres med en mindre mengde tilskuere. Disse rådene gjelder frem til 4. mai. Da kommer det en endelig rettledning for 17. mai feiringen.

les også

17. mai-toget i Oslo og Stavanger avlyst

– Jeg kjenner meg trygg på at feiringa er i de beste hender, og sammen vil vi presentere planer, forslag og ideer den 27. april, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja.

Felles nasjonalsang

Klokka 13:00 på nasjonaldagen blir det salutt fra ni av Forsvarets anlegg, fra Fredriksten festning i sør til Vardøhus festning i nord. Kultur- og likestillingsministeren inviterer alle til å være med på å synge «Ja, vi elsker dette landet» samtidig, rett etter salutten.

INGEN BARNETOG I ÅR: Bilde fra Karl Johans gate i Oslo 17. mai 2003. Foto: Bjørn Aslaksen

I år vil trolig flere enn vanlig feire dagen hjemme. Og begge allmennkringkasterne er godt i gang med å planlegge sendingar fra hele landet.

- Etter å ha snakka både med NRK og TV2 om planene de har for markeringa, er jeg er sikker på at det blir fullt mulig å oppleve nasjonal høytidsstemning også hjemme fra sofaen, sier kultur- og likestillingsministeren.

Her er noen andre punkter som ble presentert:

* Utendørsaktiviteter som spill og leker på større idrettsplasser og lignende kan eventuelt arrangeres i små grupper, for eksempel i mindre familiegrupper. Også her må regelen om 2 meters avstand mellom deltakere overholdes, og de generelle smittevernrådene om håndvask, spriting av gjenstander mv. Antall besøkende (deltakere og tilskuere) må reguleres med egnet vakthold.

* Sårbare grupper som eldre må beskyttes mot smitte, og disse kan se og høre korps, kor og andre aktiviteter på avstand.

* Matservering/salg av mat kan foregå under forutsetning av tilgang på håndvask eller hånddesinfeksjon. I tillegg gjelder vanlige retningslinjer som avstand mellom personer både i køen og blant dem som står for serveringen.

Mer om

  1. 17. mai
  2. Coronaviruset
  3. Regjeringen

Flere artikler

  1. Slik blir Norges 17. Mai-feiring

  2. Dette er 17. mai-reglene

  3. Arrangementer for over 500 forbudt til 1. september

  4. Ingen kultur- og idrettsarrangementer før 15. juni

  5. Nå kan kor, korps og orkestre gjenoppta øvingen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder