REKORD: Ikke siden 1891 har det vært så lite nedbør i løpet av tre uker i Bergen. Dette er fra Fløyen i fjor. Foto: Marianne Løvland/ NTB scanpix

Tørreste april i Bergen siden 1891

Vi må 128 år tilbake i tid for å finne tre så tørre uker i regnværsbyen Bergen i april. Men snart vil det dryppe – i hvert fall litt.

De første tre ukene i denne måneden har det kun falt 1,4 mm nedbør. Sist man målte så lavt, var i 1891.

– Det er helt vilt til Bergen å være, sier Siri Wilberg i Meteorologisk institutt til VG.

Hun kan fortelle at vanlig nedbørsmengde i Bergen i april er 114 mm.

– Så dette er ganske spesielt, sier meteorologen, som fortsatt melder tre varme, tørre dager.

– I starten av uken ligger vi an til fortsatt sommerlige dager, med litt fønvind. Temperaturen kan fort komme opp i 20 grader. Men fra torsdag er det nedbør i prognosene, så da kan det komme litt av og på. Slutten av april blir nok altså litt våt, mener Wiberg.

I fjor: Nedbørsrekord i Bergen nær ved å ryke

les også

Strålende påskevær: Vær obs på sterk UV-stråling

Ifølge akkumulert nedbør ut april kan det komme til å falle 10–20 mm regn de siste dagene. Altså ligger ikke Bergen an til å sette tørkerekord for hele måneden sett under ett.

Ifølge Bergens Tidende falt det nemlig i 1974 kun 7,3 mm regn totalt i april. I 1918 var det enda tørrere – med bare 3,7 mm nedbør. I 1888 regnet det ikke i det hele tatt, skriver avisen.

Brannfare

Men selv om bergenserne og andre deler av Norge har kunnet nyte varme soldager i påsken, byr tørken også på utfordringer. Langfredag brukte brannvesenet i Bergen lang tid på å slukke en brann på fjellet Løvstakken.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Det har i tillegg vært mange andre branner, særlig i Rogaland.

Wiberg forteller at det fortsatt er fryktelig tørt og fare for lyng- og gressbrann.

– Folk må fortsatt være veldig oppmerksomme. Frem til det kommer litt nedbør, er det stor brannfare. Men nå har det begynt å spire litt, og det nye er ikke tørt og brennbart som det gamle.

les også

Årets turistsesong på Nordpolen er avlyst

Tre ukers tørkerekord til tross, noen varmerekord kan ikke Bergen skilte med i år. Den høyeste temperaturen i Bergen i april så langt i år, er 19,8 grader. I slutten av april i 2000 målte gradestokken til sammenligning hele 25, 5 grader.

Godvær til nord

Generelt for hele landet melder Meteorologisk institutt fortsatt dager med varmluft. Det blir flere sommerdager mange steder i sør, men i Nord-Norge er det ventet nedbør.

– Men når det i slutten av måneden blir dårligere vær i sør, kan Nord-Norge se frem mot godvær, opplyser Wiberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder