Trine Skei Grande: – Jeg vil ikke be om unnskyldning

REYKJAVIK, ISLAND (VG) Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun ikke er glad for at Abid Raja brukt ordet «brun» om Frps retorikk. Samtidig kaller hun Frps ordbruk for «forkastelig», og vil ikke beklage overfor regjeringspartneren.

 • Bjørn Haugan
 • Runa Fjellanger
 • Helge Mikalsen (foto)

Støvet etter bompengekrisen hadde så vidt lagt seg før regjeringspartnerne Venstre og Fremskrittspartiet (Frp) røk i tottene på hverandre igjen. Abid Raja (V) gikk til frontalangrep på Frp og anklagde dem for å drive med «brun propaganda».

I en kronikk i Aftenposten henvender han seg til statsminister Erna Solberg, og kritiserer Frp-leder Siv Jensens bruk av ordet «snikislamisering».

– Ja, kjære statsminister, at Jensen trekker frem nettopp det begrepet som seks år tidligere ble beklaget fordi det kunne oppfattes som høyreekstremt, det kaller jeg brun skremselspropaganda, skriver Raja.

les også

Abid Raja: – Det stinker av Frps retorikk

Nå kommenterer Venstre-leder Trine Skei Grande partifellens uttalelser.

– Det er sentralstyremøte i Frp på fredag, der det trolig kommer krav om at du ber om unnskyldning. Kommer du til å gjøre det?

– Jeg vil ikke be om unnskyldning.

– Du støttet Abid Raja da? Støtter du ham nå?

– Jeg synes ikke det er gode ord å bruke. Problemet er at nå handler debatten om Venstres ordbruk, ikke Frps ordbruk. Deres ordbruk var helt forkastelig og den måtte vi ta avstand fra, sier Grande til VG.

NEDERLAG: Verken partileder Trine Skei Grande (V) eller stortingsrepresentant Abid Raja (V) hadde noen grunn til å juble da valgresultatet var klart. Venstre fikk 3,9 prosent, like dårlig som i 2009. Foto: Terje Bringedal

Det er særlig relanseringen av ordet «snikislamisering» Venstre-politikerne reagerer på.

– Vi burde diskutere innholdet i politikken, ikke karakteristikker. Respekten for politiske ledere er utfordret, og da må vi jobbe med hvordan vi omtaler hverandre. Nå handler det om retorikken, ikke innholdet.

– Det irriterte meg i slutten av valgkampen. Vi tar imot masse kvoteflyktninger, men det blir bare snakk om retorikken.

– Men bruken av «brun propaganda»?

– Jeg er enig med Ola og Terje om at det ikke var en klok ordbruk. Dette kan vi ikke holde på med, vi må over på et spor der vi diskuterer politikk. Her skulle jeg snakke om likestilling foran flere hundre mennesker, Erna (Solberg) skulle fremme en stor havvindkampanje, men så snakker vi om det her.

Grande: Har ikke bedt Raja roe seg

Siv Jensens svar på Rajas kronikk er at «hvis Venstre har et problem med å sitte i regjering med Frp, får de ta konsekvensene».

– Det er ikke enkeltpersoner i Venstre som tar partiet ut av regjering, sier Grande.

Dagbladet skriver at Abid Raja fått beskjed «om å roe seg ned» og ikke gå videre i kritikken av Frp. Trine Skei Grande avviser at beskjeden i så fall kom fra henne.

– Er det riktig at du har bedt Abid Raja roe seg ned?

– Nei, det har jeg ikke. Hvis han har fått den beskjeden, har han fått den av andre enn meg.

Også Raja avviser dette på Twitter:

– Dette er dagens fake news! Dagbladet spurte meg, og jeg har til og med avvist dette direkte til de pr sms (før mobiltjenesten tok kvelden). INGEN i Venstre har bedt meg roe meg ned! Trine Skei Grande har helt rett! Utrolig presse! skriver han.

les også

Venstre-nestledere ut mot «brun propaganda»: – Sporer av debatten

Bakgrunnen for Rajas kronikk er flere utspill fra Frps Siv Jensen og Sylvi Listhaug i løpet av valgkampen. I et intervju og en kronikk i VG 2. september, hentet Jensen frem begrepet «snikislamisering», som hun fikk kritikk for også i 2009. Sylvi Listhaug publiserte 26. august et Facebook-innlegg, som raskt ble svært omdiskutert, om båtmigranter.

– Jeg synes Frp har brukt en retorikk i denne valgkampen som de må tåle debatt om. Men jeg er lei av at det handler om Venstres ordbruk, ikke Frps, sier Grande.

Frp-politiker Per Willy Amundsen sier til TV 2 at «dersom Venstre mener at Frp er et brunt parti, og setter hakekors på oss, så kan jeg ikke fatte at de ønsker å sitte i regjering sammen med oss».

– Vi har aldri satt hakekors på Frp. Hvis Per-Willy Amundsen vil at vi skal lete etter gamle uttalelser, har jeg nok å ta av. Jeg forholder meg til Siv, svarer Grande.

les også

Siv Jensen: – Hvis Venstre har et problem med å sitte i regjering med Frp, får de ta konsekvensene

Grande: Frp må bry seg om seg selv

Flere sentrale Frp-politikere knytter Rajas utspill til valget av ny partiledelse i Venstre på landsmøtet i 2020. Også i Venstre sier flere kilder at Trine Skei Grande åpenbart vegrer seg for å gå ut mot Abid Raja, midt i den pågående debatten om fornyelse av partiledelsen i Venstre.

20. oktober er fristen for å sende inn forslag til kandidater – og for dagens Venstre-ledelse for å svare på om de tar gjenvalg.

– Noen antyder at det er vanskelig for deg å irettesette Abid Raja på grunn av en mulig lederkamp?

– Nå må Frp slutte å blande seg i ting som skjer i Venstre og bry seg om seg selv.

les også

Venstre-topp med full støtte til Raja: – Har ikke munnkurv selv om han vil inn i ledelsen

– Har du hatt dialog med Siv Jensen det siste døgnet?

– Jeg snakker jevnlig med Siv.

– Nå er dette litt ute av kontroll. Vi må begynne å bry oss om politikk og slutte å sette merkelapper på hverandre.

– Hva er ditt budskap til Abid Raja?

– Mitt budskap til alle i Venstre er at vi må jobbe sammen for å løfte partiet, og det tror jeg ikke vi gjør med dette.

les også

Per-Willy Amundsen ut mot Abid Raja: – Drar med seg statsministeren ned i søla

Like dårlig som i 2009

I kommune- og fylkestingsvalget 2019 fikk Venstre 3,9 prosent, samme resultat som i stortingsvalget 2009. Da falt daværende Venstre-leder Lars Sponheim ut av Stortinget, og varslet at han ville gå av på landsmøtet året etter.

Kun 172 stemmer skiller Venstres oppslutning i 2019 og i krisevalget 2009.

På spørsmål om hun kommer til å ta gjenvalg som Venstre-leder, er Grande klar.

– Jeg har sagt at jeg skal lede dette partiet videre. Jeg tror jeg vet hva som skal til for å få båten til å snu. Har du lest «Den siste viking» av Johan Bojer? I det båten går rundt og han skjønner hva som går galt?

les også

Venstre-opprør sprer seg – tungvektere vil vrake Grande

Beskjeden er altså den samme som på valgnatten og i uken etterpå. Flere tillitsvalgte ønsker at Grande trer til side senest på landsmøtet i 2020, når hele Venstre-ledelsen er på valg. Fire Venstre-profiler blir løftet frem som mulige etterfølgere:

 • Stortingsrepresentant Abid Raja (Bærum/Oslo)
 • Stortingsrepresentant Guri Melby (Oslo/Orkdal)
 • Statssekretær Sveinung Rotevatn (Nordfjordeid/Oslo)
 • Ordfører Alfred Bjørlo (Stad)
les også

Knuser Ernas drøm – ord for ord

les også

Carl I. Hagen krever endringer: Frihet for Frp, eller ut av regjering

les også

Ny reality-sesong fra regjeringen

les også

Sp leder over Ap i ordførerkampen: – Kan bli største ordførerparti

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at «Den siste viking» er skrevet av Jan Bojer. Det riktige er at Johan Bojer skrev «Den siste viking». Dette ble endret 18.09.2019 klokken 13.49.

Mer om

 1. Politikk
 2. Trine Skei Grande
 3. Abid Raja
 4. Guri Melby
 5. Alfred Bjørlo
 6. Sveinung Rotevatn
 7. Lars Sponheim

Flere artikler

 1. Abid Raja: – Mente ikke å hinte om Hitler

 2. Abid Raja: – Det stinker av Frps retorikk

 3. Grande har tatt opp voteringen over Raja med Frp

 4. Uro i regjeringen: Siv Jensen raser mot Venstre

 5. Erna Solberg: - Raja tar feil

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder