FÅR KRITIKK: Politiet i Agder får kritikk av riksadvokaten for å ha avhørt en 15-åring uten forsvarer til stede. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Riksadvokaten: To polititjenestemenn er skyldig i grovt brudd på tjenesteplikten

Riksadvokaten mener to polititjenestemenn er skyldig i grovt brudd på tjenesteplikten etter at et avhør av en drapssiktet 15-åring skjedde uten forsvarer.

NTB

En 15 år gammel gutt ble 6. desember 2016 avhørt som vitne etter at Jakob Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) ble drept dagen før i Kristiansand. I løpet av vitneavhøret ble han siktet.

Politiadvokaten i saken besluttet at gutten og moren skulle presenteres for siktelsen og at avhøret skulle avsluttes. Da politiadvokaten gikk for å kontakte forsvarer, fortsatte likevel avhøret i 40 minutter, skriver Fædrelandsvennen.

les også

Dobbeltdrapet i Kristiansand: Rettsmedisiner: Jakob (14) og Tone (48) ble stukket 60 ganger med kniv

– Riksadvokaten konstaterer at det var svært kritikkverdig av tjenestemennene å fortsette avhøret uten forsvarer, heter det i en avgjørelse fra riksadvokat Tor-Aksel Busch, skriver avisen.

Busch er ikke tvil om at det var en tjenesteplikt å avslutte avhøret og vente på forsvarer og mener dette er et brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

les også

Dobbeltdrapet i Kristiansand til Høyesterett: – Drapsmannen fortjener ikke å bli ferdig med saken

Fem personer ble etterforsket av Spesialenheten for politisaker etter anmeldelse fra advokat Svein Kjetil Stallemo. Henleggelsen av saken opprettholdes mot tre personer. To av tjenestepersonene som besluttet at avhøret skulle fortsette, siktes for å ha utøvd offentlig myndighet og grovt brudd på sin tjenesteplikt. De får en påtaleunnlatelse, som er å anse som en strafferettslig reaksjon.

15-åringen ble dømt til 11 års fengsel for drapene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder