2361 våpen beslaglagt i stor etterforskning

Tusenvis av ulovlige våpen er beslaglagt i en tre år lang politioperasjon kalt «Bonanza». En rekke personer er siktet i saken og flere er allerede domfelt.

Politiet opplyser at bakgrunnen for prosjektet var et beslag i Telemark i 2015. I den påfølgende etterforskningen ble det avdekket flere kritikkverdige forhold hos våpenforhandlere- og samlere, opplyser Lena Reif, leder Felles enhet for etterforskning og etterretning i Sør-Øst politidistrikt.

Så langt er 67 personer siktet og 2 361 våpen beslaglagt som følge av etterforskningen. Av disse er 1815 ulovlige våpen. Politiet opplyser at ansatte i Forsvaret og politiet er blant de siktede i saken.

– Det er koblinger til kriminelle miljøer i noen av sakene. Det er saker vi jobber med fortsatt der vi ser at det er kommunikasjon og kontakt inn mot gjenger, sier etterforskningsleder Skule Worpvik til VG.

Har du tips? Ta kontakt med VGs journalist på e-post her eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4792088655.

Flere dømt

Så langt er det avsagt 17 dommer i operasjonen.

– Gjennom etterforskningen er det avdekket et stort antall våpen som skulle vært destruert. De fleste våpnene var skarpe og funksjonelle, sier Reif på en pressekonferanse onsdag.

Han forteller at det er avdekket underslag av våpen fra Forsvaret. Våpensamlere har også utnyttet smutthull i våpenforvaltningen for plomberte våpen, ifølge politiet.

– Salg av våpen som skulle vært destruert, uriktig plombering og at våpensamlere har ulovlige våpensamlinger, sier Reif.

Bekymret

Etterforskningsleder Skule Worpvik sier til VG at de i løpet av etterforskningen har kommet over større og mindre lager med våpen. Funnene har variert fra ett våpen til rundt 600 våpen i én sak.

– De største beslagene er gjort hos mer profesjonelle aktører og samlere, men vi har også enkeltpersoner, sier han.

Worpvik sier at det omfanget av ulovlig våpenhåndtering har overrasket politiet. Nå er de bekymret.

– Når våpen blir solgt flere ganger vet ikke den som starter salgskjeden intensjonene til den siste mottakeren. Det er en bekymring at det blir sagt at du kan kjøpe våpen uansett hvem du er og hvor du er, til den riktige prisen, sier han.

Forsvarets våpen på avveie

Politiet har blant annet merket seg et parti på 1600 pistoler av merket Colt som skulle vært destruert, men som er funnet igjen under etterforskningen.

– Vi fant blant annet 54 våpen av type Colt fra Forsvaret som skulle vært destruert. Vi finner flere pistoler fra samme parti som skulle vært destruert, blant annet i politiets våpenregister, sier etterforskningsleder Skule Worpvik ved Sør-Øst politidistrikt.

Forsvaret skal ha endret sine rutiner for destruksjon som følge av etterforskningen.

– I politiet er det endret en del rutiner og vi jobber nå med å styrke kvaliteten på våpenforvaltningen, sier Reif.

Det har blant annet kommet nye retningslinjer på hvordan våpensøknader for ansatte i politiet skal behandles i fremtiden.

Politiet har også avdekket en form for ulovlig plomberingsmetode der våpen enkelt kunne gjøres funksjonelle igjen.

– Våpen har stort skadepotensiale. God tilgjengelighet på våpen gjør at det kan bli tydd til lettere, sier Worpvik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder