PST: Laila Anita Bertheussen mistenkt i samtlige hendelser

Basert på tekniske og taktiske bevis, har PST endret Laila Anita Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige hendelser knyttet til familiens hus.

Det opplyser PST i en pressemelding.

– PST har ikke utvidet siktelsen, men varsler at hun vil bli avhørt med rettigheter som mistenkt for alle sakene. Det er bra, for da kan hun renvaske seg, skriver John Christian Elden, Bertheussens forsvarer, til VG.

Etter en helhetlig vurdering basert på foreløpige tekniske og taktiske bevis, har PST endret Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker, bortsett fra den hun allerede er siktet for, skriver PST.

Like før PST sendte ut denne oppdateringen i etterforskningen, kom det en pressemelding om at statsminister Erna Solberg (H) og Tor Mikkel Wara (Frp) ville møte pressen torsdag ettermiddag klokken 15.15.

– Norge på sitt beste

På denne pressekonferansen ble det klart Wara går av som justisminister.

– Jeg har lyst til å takke Tor-Mikkel, åpnet Erna Solberg med å si.

– Jeg er oppriktig lei meg for at vi har kommet i den situasjonen vi er i nå. Tor-Mikkel hadde hatt så mye mer å gi, sier hun.

Jon-Georg Dale vil fortsette inntil vi utnevner en ny, permanent statsråd

– Beslutningen er fullt og helt min egen. Min familie er ikke stor, men det viktigste jeg har. Nå skal jeg være der for dem, sier Wara.

– Vil også takke for den respekt politiske motstandere, presse og andre har vist min familie den siste tiden. Dette har vært Norge på sitt beste, sier Wara.

Tok permisjon

Tor Mikkel Wara (Frp) fikk innvilget lønnet permisjon fra jobben som justisminister da det ble klart at hans samboer Laila Anita Bertheussen var siktet for å ha diktet opp en straffbar handling. 

Bertheussen har stilt seg fullstendig avvisende til siktelsen og nekter straffskyld. 

les også

Ransakelsen av Waras hus er ferdig

Mistenkt for brev

VG får opplyst at Laila Anita Bertheussen også er mistenkt for å sendt et brev til en annen politiker som fikk huset sitt vist fram under teteaterforestillingen «Ways of seeing».

Dette brevet ble omtalt av NRK torsdag morgen. Ifølge NRK kan innholdet i brevet være egnet til å framkalle frykt.

VG spør politiadvokat i PST, Thomas Blom, om han kan bekrefte at Bertheussen er mistenkt for å ha sendt brevet.

– Den hendelsen er hun også mistenkt for, bekrefter Blom.

– Kan du si noe om innholdet i det brevet?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Blom.

– Hvilken politiker var brevet sendt til?

– Det ønsker jeg heller ikke kommentere, sier Blom.

MISTENKT: Laila Anita Bertheussen er nå mistenkt for samtlige av hendelsene. Foto: PRIVAT

Mistankegrunnlaget for den opprinnelige siktelsen som gjelder brannen i familiens bil 10. mars, er ikke svekket, skriver PST.

– Det er en fremgang fra PSTs tidligere påstand om at siktelsen var styrket. det er helt i orden at de mener den ikke er svekket og fortsatt svak og indisiebasert, kommenterer Elden.

Fem kjente hendelser

På drøye tre måneder har det vært fem kjente tilfeller av alvorlige trusler og hærverk rettet mot justisminister Tor Mikkel Wara (Frp):

ETTERFORSKER: Her er politiet på åstedet ved Tor Mikkel Waras bolig. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Gir henne flere rettigheter

«Sakene som omhandler hendelsene knyttet til Tor Mikkel Wara og hans familie, etterforskes fortsatt med betydelig innsats og har høyeste prioritet i PST. Rekken av hendelser, som startet med tilgrising av bolig og mulig forsøk på å tenne på en bil 6. desember i fjor, sees i sammenheng med hverandre.» skriver PST.

– At PST ville etterforske alle sakene i sammenheng sa de også for to uker siden, men at de formelt erklærer henne mistenkt gir henne flere rettigheter under etterforskningen. Nå vil hun få rett til å få avgi forklaring, og ikke måtte vente til PST måtte ønske nytt vitneavhør, skriver Elden.

les også

Frp-fylkesleder mener Bertheussen er et offer

PST skriver i pressemeldingen at omfattende etterforskningsskritt gjennomføres, og at det er foretatt en rekke beslag som nå er gjenstand for undersøkelser og analyse. Det vil imidlertid ta tid før resultatene av alle undersøkelser og analyser blir klare. PST får i saken bistand fra blant annet Oslo politidistrikt og Kripos.

Etter teaterstykke

Hendelsene mot Wara og familiens bolig startet i etterkant av Black Box' oppsetning «Ways of Seeing», der det også ble brukt bilder av boligen deres. Bilder av husene til flere andre politikere og samfunnstopper ble vist fram under forestillingen.

Oslo-politiet opprettet sak mot kunstnere ved teateret. Denne er nå henlagt.

Advokat Jon Wessel-Aas, som representer kunstnerne bak stykket «Ways of seeing», sier til VG at de er opptatt av at saken skal bli oppklart.

– De har opplevd og opplever at enkelte kobler stykket til alle disse hendelsene som har skjedd, så for dem vil det være en lettelse dersom man nærmer seg en oppklaring av saken, sier han.

Det var i desember 2018 at noen tegnet et hakekors og skrev ordet «rasist» på huset og bilen til justisminister Tor Mikkel Wara. I midten av mars rykket politiet ut til en brann i Waras bil, som sto parkert utenfor huset. Brannen ble raskt slukket, og etterforskningen ble overlatt til PST.

Noen dager senere, torsdag 14. mars, ble Waras samboer, Laila Anita Bertheussen (54), siktet for å ha tent på bilen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder