Reketråleren «Remøy» overleverte lik i Båtsfjord

Politiet i Troms tok fredag ettermiddag imot den døde personen som ble fanget opp av en reketråler. Avdøde blir obdusert i Tromsø over helgen.

Torsdag fanget mannskapet på «Remøy» et lik i internasjonalt farvann i Smutthullet i Barentshavet. Først trodde mannskapet at det var oljeklær som hadde hektet seg på trålen, men da de fikk tatt den inn på dekk oppdaget de at var en død person.

– Vi holder oss unna, også tar politiet seg av det, sa kaptein Kjetil Ervik til VG i 12-tiden fredag.

les også

DNA-test avslører: Det var ikke Timmothy Pitzen som meldte seg til politiet

Fraktes med båt

Seksjonsleder på felles etterforskningsseksjon i Troms politidistrikt, Ståle Luther, fortalte til VG fredag at politi og et begravelsesbyrå vil stå klare på Båtsfjord havn i Finnmark for å ta imot liket, som vil bli fraktet i land på båre.

Liket vil bli fraktet til obduksjon i Tromsø via båt over helgen. I mellomtiden vil det bli oppbevart i en kiste på begravelsesbyrået.

– Det er ikke første gangen noe slikt har skjedd, vi har rutiner for det, sier Luther.

– Vi har gjennomført noen avhør og gjort noen tekniske etterforskningsskritt, men det er i Tromsø det virkelige arbeidet i obduksjonssalen starter.

Operasjonsleder Karl Erik Thomassen fortalte til VG tidligere fredag at mannskapet om bord på «Remøy» vil få oppfølging når de kommer i land.

– De vil bli møtt av folk fra helsevesenet og muligens politiet og ha en debrif.

I LAND: Representanter fra et begravelsesbyrå og politiet tok fredag ettermiddag imot den døde personen på kaia i Båtsfjord. Foto: Inge Wahl / NTB scanpix

les også

Mann (22) siktet for drap på mann (40) i Florø

Skal gjennomføre avhør

Politiet jobber blant annet opp mot et savnetregister for å identifisere avdøde. Luther ønsker ikke å uttale seg om politiet har noen formening om hvem avdøde er.

– Vi har allerede gjort kriminalteknisk arbeid gjennom å ta bilde. Etter obduksjonen så håper vi å finne finne svar på hvem dette er og at svaret kan være til trøst for noen, sier Luther.

Politiet sa til VG i går at liket er i delvis oppløsning, og at de da ikke hadde noen indikasjon på hvem avdøde er.

ID-gruppen fra Kripos er påkoblet saken.

Rettsantropologi

Under obduksjonen er det flere metoder som brukes for å identifisere et lik.

– DNA er en god metode, men da må man også ha noe DNA å sammenlikne med, fra en aktuell savnet eller fra nære slektninger, sier rettsmedisiner Torleiv Rognum.

I identifiseringsarbeidet sjekkes det også etter kjennemerker på klærne, som f.eks språk eller logoer.

– Man kan også finne personens kjønn ved hjelp av DNA. Ved å måle knoklenes lengde, så kan man finne høyden på personen. Knoklene sier også noe om kjønn og alder.

– Er det tenner, så kan tannleger bidra, men de må også ha opplysninger å sammenligne med. Der er problemet at tannleger i Russland ikke har plikt til å føre og å oppbevare journal på sine pasienter som i vestlige land, sier Rognum.

KAPTEIN: Kjetil Ervik er kaptein på reketråleren «Remøy». Foto: Privat

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder