NYE SVAR: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har avgitt nye svar til Kontroll- og konstitusjonskomiteen i forbindelse med Nav-skandalen. Foto: Stian Lysberg Solum

Nye svar fra Hauglie: – Sitter igjen med flere spørsmål enn svar

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) svarte torsdag kveld på nye spørsmål i forbindelse med Nav-skandalen. Freddy André Øvstegård (SV) i Kontrollkomiteen mener at svarene viser at departementet valgte «det behagelige» alternativet da de først fikk saken på bordet.

 • Halvor Bjørntvedt

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget sendte i forrige uke ytterlige seks spørsmål til arbeidsminister Anniken Hauglie i forbindelse med trygdeskandalen. Torsdag kveld kom svarene fra Hauglie.

Blant spørsmålene kontrollkomiteen ønsket svar på, var om og hva slags selvstendige vurderinger Arbeids- og sosialdepartementet selv gjorde, før skandalen sprakk.

De svarene uteblir fortsatt, mener Freddy André Øvstegård (SV) i Kontrollkomiteen.

– Jeg sitter igjen med flere spørsmål enn svar. Hauglie innrømmer at det var forskjellige syn på saken mellom Nav og Nav klageinstans. Klageinstansen hadde også forsøkt å varsle i lang tid. Så har departementet gjort en vurdering i januar 2019, uten å fortelle hva det innebar. Det er rart, og det svarer ikke på hvorfor de konkluderte med å kun endre praksis for nye kortvarige utenlandsopphold, ikke å gå gjennom eldre saker, sier Øvstegård til VG.

– Burde bedt om hjelp fra lovavdelingen

Basert på Hauglies svar mener Øvstegård at man burde ha gjort en annen vurdering allerede i julen 2018, da departementet først ble gjort oppmerksom på uenighet i tolkningen av regelverket.

Han reagerer også på at det ble konkludert med at saken kun handlet om kortvarige opphold, og ikke straffesaker.

– Basert på de opplysningene de da hadde, stiller jeg et stort spørsmålstegn ved vurderingen. Departementet burde ha bedt om hjelp fra lovavdelingen i Justisdepartementet, ikke bare konkludert med det behagelige alternativet. Det er rart at det blir gjort en vurdering i januar, som Hauglie ikke utdyper hva innebar, uten å be lovavdelingen se på saken, sier han til VG.

les også

Åpen strid mellom Hauglie og NAV-sjefen: Støre krever svar

Komitéleder Eva Kristin Hansen skriver i en SMS til VG at forklaringene fra Hauglie ikke forbedrer bildet de har av saken.

– Det er noen detaljer hun skriver om, blant annet om at de på et tidspunkt ikke kontaktet lovavdelingen i justis- og beredskapsdepartementet fordi de selv mente det ikke var nødvendig. Det ser ut som om departementet ikke tok tak i det med lange og korte opphold, skriver Hansen.

REAGERER: Freddy André Øvstegård i Kontrollkomiteen mener at Arbeids- og sosialdepartementet burde ha koblet på lovavdelingen i Justisdepartementet for å kunne ta riktig avgjørelse om de mye omtalte trygdesvindelsakene. Foto: Odin Jæger

Komiteen spurte også om som skjedde i forbindelse med den første Solberg-regjeringens avvikling av en stortingsmelding i 2013, som skulle gjennomgå folketrygdloven i forbindelse med utbetaling av ytelser til personer bosatt i utlandet.

På dette svarer Hauglie at nåværende regjering ikke har kunnskap om den forrige regjeringens interne arbeid, men legger til gruppen det ble vist til i stortingsmeldingen er en annen gruppe enn den som er berørt i trygdeskandalen.

Fikk ikke møtereferater

Tirsdag denne uken fikk komiteen utlevert 667 sider med dokumenter fra departementet, og derfra fremgår det at det i både 2014, 2015 og 2017 ble varslet fra flere Nav-avdelinger om ulik forståelse av regelverket ved utenlandsopphold.

I tillegg til en omfattende tidslinje over saken ba komiteen om møtereferater fra departementet og Nav.

les også

Arbeidsdepartementet til NAV i februar: Trenger ikke gjennomgå gamle saker

SV mente da at departementet holdt igjen opplysninger, og at det heller ikke var gitt noen begrunnelse på hvorfor de omtalte møtereferatene var holdt tilbake.

Komitéleder Eva Kristin Hansen sa torsdag til VG at kontrollkomiteen vil bestemme seg på tirsdag for når de skal kalle inn de ansvarlige statsrådene til høring, men at det vil trolig bli før jul.

Mer om

 1. Trygdeskandalen
 2. Nav
 3. Anniken Hauglie

Flere artikler

 1. Kontrollkomiteen krever nye svar: Trekker inn justisministeren

 2. SV mener departementet holder tilbake informasjon i NAV-saken

 3. Åpen høring om NAV-skandalen 9. januar

 4. Anniken Hauglie: – Spørsmål burde blitt stilt tidligere

 5. SV mener NAV-brev viser at syv straffedommer kunne vært unngått: – Dypt alvorlig

Fra andre aviser

 1. Nye NAV-svar fra Hauglie: Saken mer alvorlig for Hauglie nå, mener SV

  Aftenposten
 2. Skandaleofre får tilbakebetalt med renter

  Bergens Tidende
 3. Hauglie innkalles til høring i januar – Rødt vil avsette henne nå

  Bergens Tidende
 4. Hun skal grilles i Stortinget om trygdeskandalen

  Aftenposten
 5. Stortinget vil tvinge Hauglie til å gi ut hemmelig Nav-papir

  Aftenposten
 6. Opposisjonen: – Tyder på lovbrudd langt tilbake i tid

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder