- Først måtte vi kjempe for livet mot bølgene, så: - Måtte kjempe for livet mot norske myndigheter

ASKER (VG) I 10 timer etter flodbølgen tok 16 år gamle Jan Gunnar Stensaker seg av lillesøsteren og tre utenlandske barn - mens han lette etter foreldrene sine.

Ellen Limstrand
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

HJEM UTEN PAPPA: Jan Gunnar Stensaker (16) tror sjansene for å få pappa Jan Trygve hjem i live er små. - Men jeg kan ikke gi opp håpet, sier 16-åringen. Foto: LINE MØLLER

16-åringen lette også etter nordmenn som kunne hjelpe ham, søsteren (13) og de finske og svenske barna. De små barna hadde mistet begge foreldrene og søsknene og klamret seg til 16 år gamle Jan Gunnar.

- Det var ingen norske myndighetspersoner til stede. Jeg lånte en mobiltelefon og ringte UD, men fikk beskjed om at nummeret ikke var i drift og at jeg kunne sende mail eller sjekke hjemmesiden deres. Der jeg sto, alene på et sykehus i jungelen, uten voksne som kunne hjelpe meg, var den informasjonen lite verdt, sier Jan Gunnar Stensaker.

VG møter ham hjemme i Asker. Jan Gunnar, moren May Len og lillesøsteren kom trygt hjem til Norge, men ingen vet hva som skjedde med pappa Jan Trygve. Han ble tatt av de voldsomme bølgene og er fortsatt savnet.

- Sviktet oss totalt

May Len pådro seg omfattende skader i et ben og har vært innlagt på Ullevål Universitetssykehus siden hun og barna kom hjem 29. desember. Hennes søster og Jan Gunnars tante, Marianne, er til stede under intervjuet. 16-åringens mor har gitt sitt samtykke til at VG kan snakke med Jan Gunnar.

16-åringen sier han er bitter. På norske myndigheter som han mener har vært helt fraværende overfor hans familie etter flodbølgekatastrofen.

- UD har sviktet oss totalt. Først måtte vi kjempe for livet mot bølgene, så måtte vi kjempe for livet mot norske myndigheter, sier Jan Gunnar og utdyper:

- Vi var skadet og ba om å bli sendt hjem til Norge, men ingen hjalp oss. Først tre dager etter flodbølgen klarte vi å snike oss med på et svensk fly, som gikk til Stockholm. Vi ble lovet at vi skulle bli hentet der av et norsk ambulansefly, men da vi kom til Stockholm hadde det ikke en gang lettet fra Gardermoen, sier Asker-gutten.

Ifølge ham ble familien fløyet fra Stockholm til Gardermoen i et svensk ambulansefly.

- Vi kom oss hjem helt uten hjelp fra norske myndigheter. Svenskene har hjulpet oss langt mer enn norske myndigheter har, sier Jan Gunnar.

Våknet av et brak

Han sitter i sofaen hjemme i familiens hus i Asker. Rolig og velformulert forteller gutten om hendelsen som for alltid vil prege livet hans.

Familieferien startet så bra i paradiset Khao Lak i Thailand.

Men 2. juledag våknet Jan Gunnar av et voldsomt brak.

- Mamma og pappa hadde gått for å spise frokost mens jeg og søsteren min fortsatt lå og sov.

Jeg bråvåknet av at noen banket på døra og hylte og skrek, sier 16-åringen.

- Jeg ropte til søsteren min at vi måtte komme oss ut, men vi rakk ikke det før en svær bølge knuste vinduet og veltet inn over oss. Jeg ble kastet i et skap mens søsteren min ble skylt i badekaret, sier Jan Gunnar.

Til alt hell fikk han grepet tak i lillesøsteren og dratt henne ut av leiligheten. De to barna balanserte på en murkant mens de holdt fast i hverandre og kom seg i sikkerhet på et tak.

Stillhet

Samtidig som de to barna kjempet for livet, ble begge foreldrene tatt av bølgene.

- Mamma og pappa hadde stått hånd i hånd da bølgen tok dem og rev dem fra hverandre, sier Jan Gunnar.

Mamma May Len lå i vannet i fem timer og holdt seg fast i et plastrør før hun kom seg velberget på land.

Jan Gunnar og søsteren ble tatt med til et sykehus i jungelen, der de ble behandlet for skadene de hadde pådratt seg. Dype sår på tærne til 16-åringen hadde blitt infisert og hovnet opp.

Jan Gunnar hadde hele tiden lillesøsteren i nærheten av seg. I tillegg tok han seg av to svenske og et finsk barn, som hadde mistet hele familien.

10 timer etter at bølgene hadde rammet, mens søsteren (13) gikk rundt og sjekket listene over innbrakte pasienter, oppdaget hun at moren var på det samme sykehuset.

- Det var utrolig, ja, helt fantastisk å få se henne. Vi hadde jo forberedt oss på at vi hadde mistet både mam- ma og pappa, sier Jan Gunnar.

Midt oppe i alt kaoset hadde søsteren bursdag, 4. juledag.

- Jeg kjøpte is og kake til henne, slik at hun i det minste fikk litt bursdagsfeiring, sier storebroren.

Han tror sjansene for at faren er i live er små, men vil ikke gi slipp på håpet.

- I dag hørte jeg om en person som ble funnet i live, flytende på havet. Jeg må jo håpe. Jeg håper i alle fall at vi finner ham, sier Jan Gunnar og forteller at faren var glad i båtliv og at hele familien ofte dro ut på båttur sammen.

- Det er en øy utenfor her som vi besøkte ofte, pappa og jeg. Det er vårt sted nå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder