STATSLEDERE: Barack Obama og Jens Stoltenberg under pressekonferansen de holdt da førstnevnte mottok fredsprisen i Oslo i fjor. Foto: Espen Sjølingstad Hoen

Stoltenberg om besøket i Det Hvite Hus: Slår tilbake mot masekoppstempel

(VG Nett) Jens Stoltenberg hevder hardnakket at det ikke har vært viktig for ham å møte Barack Obama i Det hvite hus.

Mads A. Andersen
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Det avgjørende er ikke hvor vi møtes, men at vi møtes, sier Jens Stoltenberg til VG Nett.

For første gang kommenterer den norske statsministeren det forestående møtet i den amerikanske hovedstaden Washington, D.C. neste år.

Forrige uke kunne VG fortelle at Stoltenberg får besøke USAs president Barack Obama i Det hvite hus. Det skjer etter at norske myndigheter gjentatte ganger har bedt om et møte i en av verdens mest kjente og myteomspunne bygninger.

Det har aldri skjedd - før nå.

- Større sak enn det er

Norske og amerikanske myndigheter jobber med å finne en dato for når Stoltenberg skal få møte Obama i det mye omtalte ovale kontoret hans i maktsenteret på den amerikanske østkysten.

VGTV: Her besøker Barack Obama Jens Stoltenberg i Oslo

VG Nett har tidligere kunnet dokumentere at utenriksminister Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg gjentatte ganger har bedt om at Stoltenberg får lov til å komme for å se kontoret fra innsiden.

- Har du følt deg som en masekopp, Stoltenberg?

- Nei, svarer han kontant og fortsetter:

- Dette blir gjort til en større sak enn det er. Jeg har møtt Obama flere ganger.

Stoltenberg viser blant annet til FNs hovedforsamling i New York i september i fjor, Nato-toppmøtet to måneder senere og ikke minst Barack Obamas besøk i Norge i forbindelse med fredsprisutdelingen for ett år siden.

Støre foreslo besøk

Men allerede to og et halvt år før det, i juni 2007, foreslo utenriksminister Jonas Gahr Støre en mann til mann-prat i Det hvite hus:

«Støre foreslo at et besøk av statsministeren til USA med et Hvite hus-besøk kunne finne sted når Norge åpner Snøhvit-anlegget og den første leveringen av norsk, flytende naturgass til USA ankommer», skrev daværende USA-ambassadør, den frittalende Benson K. Whitney, hjem til George W. Bush i Washington.

I november 2007 beskrev VG hvordan den da ferske, norske USA-ambassadøren Wegger Chr. Strømmen møtte George W. Bush for å overlevere sitt akkrediteringsbrev fra kong Harald.

HAR DU TIPS OM NORSK POLITIKK? Kontakt VG Netts journalist her!

Med seg i bagasjen hadde han også et forsiktig ønske fra Statsministerens kontor - hvis Strømmen fant det naturlig - å lufte ønsket om et statsministermøte direkte med Bush. Han fikk imidlertid aldri anledning til å ta opp dette.

Stoltenbergs forgjenger, Kjell Magne Bondevik, besøkte Bush i Det hvite hus allerede i 2003.

Jens ba seg selv

Men 9. november i fjor var den nyankomne, amerikanske ambassadøren Barry White på det han selv beskriver som en høflighetsvisitt hos utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Ambassadør White skriver: «Utenriksministeren slo fast at de norske myndighetene jobbet tett med presidentens vertskap, Nobelinstituttet, for å jobbe for et «effektiv, nyttig og passende» besøk, som var komfortabelt for presidenten og fru Obama. (...) Så la han til, «Du vet, etter dette besøket i Oslo ønsker vi fortsatt at statsministeren besøker Det hvite hus også.»

«Ambassadøren bekreftet at USA var godt kjent med den forespørselen.», kommenterer White lakonisk.

Jens Stoltenberg mener ikke at norske byråkrater har mast for mye for at han skal få besøke Det hvite hus.

- Nei, det hører med til slike møter å ta opp nye besøk, sier han til VG Nett.

Rett før president Obama ankom Norge i desember i fjor, tok han besøksskjeen i egne hender:

I et hemmeligstemplet dokument skriver Barry White til president Obama: «Statsminister Stoltenberg har høye tanker om deg, og ser svært frem til ditt besøk. Han fortalte meg også at han har et sterkt ønske om å besøke deg i Det hvite hus.»
På nyåret blir ønsket oppfylt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder