Øyenvitne: - Helikopteret vinglet veldig og forsvant

Fire personer var om bord

Fløy i formasjon med annet helikoper like før

Vanskelige redningsforhold

HORTEN (VG Nett) Et helikopter med fire personer om bord har styrtet og gått gjennom isen utenfor Horten.

  • Kathrine Hammerstad
  • Jostein Matre
  • Andreas Fosse
  • Martin Nilsen
  • Vidar Enerstvedt
  • Håkon Fossmark
  • Roar Dalmo Moltubak
  • Geir Arne Kippernes
  • Tom Byermoen
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Politiet fikk melding om styrten rett før klokken 14.30 i ettermiddag.

Litt etter klokken 16 opplyste politiet at de hadde lokalisert helikopteret, men klokken 17.05 opplyser politiet i en pressemelding at de ikke kan bekrefte at helikopteret er funnet.

- Flere dykkere har vært nede, og en miniubåt er nå på vei ned der man antar at helikopteret styrtet. Det er vanskelige forhold med tåke, kulde, isforhold og strøm i vannet. Nå har mørket også senket seg over skadestedet, opplyser kommunikasjonsrådgiver Torgny Alstad i Vestfold politidistrikt.

- Har flyttet søket

VG Netts reporter på stedet forteller ved 17.30-tiden at redningsmannskapene har flyttet seg rundt 700 meter fra der de har søkt i flere timer i ettermiddag. Det kan bety at vraket ligger et annet sted enn redningsmannskapene først trodde.

Politistasjonssjef Bent Bjune i Horten opplyste i ettermiddag at tre dykkerteam deltar i søket.

- Det er en isstruktur og tåke som gjør overflatesøk veldig vanskelig, sier han.

- Er det fremdels håp om finne personene i live?

- Håpet om finne personer i live er alltid der, sier Bjune til VG Nett.

Søket etter de fire savnede fortsetter utover kvelden.

- Drev formasjonsflyging

Vrakrester ligger synlig på isen der helikopteret traff.

Redningshelikopter og redningsfartøy er på plass, og dykkere er på stedet. En miniubåt deltar også i søket. Ifølge redningsinspektør Solberg skal helikopteret ha styret like ved landkanten.

- Det var to helikoptre som fløy i lag. Helikoptrene var innleid til et oppdrag. Akkurat hva oppdraget var, vet vi ikke. Det var trolig det andre helikopteret som rapporterte om hendelsen, sier Solberg til VG nett.

HAR DU TIPS, BILDER ELER VIDEO? ER DU I NÆRHETEN?Tips VG Nett!

Artikkelen fortsetter under bildet.

REDNINGSHELIKOPTER: Her er redningshelikopter på vei til havaristedet utenfor Horte. Foto: Leserbilde

Drev formasjonsflygning like før

Ifølge politiet drev helikopteret, av typen Robinson 44, formasjonsflygning med et annet helikopter like før det styrtet, melder NTB.

- Det ene helikopteret har gått gjennom isen nord for ferjekaia i Horten, opplyser redningsleder Owe Frøland ved Hovedredningssentralen Sør-Norge.

SE FLERE BILDER FRA ÅSTEDET HER

Ifølge politiet skjedde ulykken rundt 100 meter utenfor småbåthavna.

Dykkere ble hentet inn, og politiet i Vestfold bistår redningsledelsen ved HRS, som har sendt ut et redningshelikopter. Bastø Fosens ferger «Bastø I» og «Bastø III» har også blitt beordret av Hovedredningssentralen til å bistå i søket.

Saken fortsetter under bildet.

LETER: Dykkere kom til stedet i ettermiddag. Foto: Scanpix

Vanskelige redningsforhold

- Det er sammenhengende is fra Horten til Moss. Vannet er helt flatt, men det er mye tåke og isen flytter seg innover hele tiden. Det er veldig vanskelige søkeforhold, sier teknisk sjef Trond Syversen ved Bastø Fosen.

Han sier at hvis de om bord i helikoptrene har gått gjennom isen, er det lite håp om å finne dem i live.

- Vi har flere folk om bord på båtene, og vi holder alle øyne åpne.

- Så rotoren treffe vannflaten

Flere personer ble vitne til helikopterstyrten. Det skal være en del tåke på stedet.

- Jeg så rotoren treffe vannflaten og gå gjennom isen. Et annet helikopter henger over stedet. Det er rundt 200 meter fra land ved Hortenstranda, sier Tuva Robak, som bor like ved.

Et annet øyenvitne opplyser til VG Nett at han så to helikoptere fly anslagsvis 150 meter over bakken. Deretter mistet et helikopter høyde, vinglet veldig og forsvant i tåkeheimen. Han sier at det hørtes ut som om det var noe galt med motoren - og så hørte han et krasj.

Veldig mye brukt helikopter

Pressekontakt Grete Myhre ved Havarikommisjonen sier til VG Nett at de har sendt tre personer ned til Horten. De regner med å være der i sekstiden, og vi da begynne arbeidet med å finne årsaken til ulykke.

- Først og fremst vil vi prøve å få kontakt med mannskapet i det andre helikopteret for å få vite mer hva oppdraget gikk ut på og hvorfor de fløy som de fløy. Også vil vi selvfølgelig snakke med politiet, sier Myhre.

Hun opplyser at helikopteret som styret, et Robinson 44, er et veldig mye brukt helikopter i Norge.

Artikkelen fortsetter under bildet...

DENNE TYPEN: Det var et helikopter av denne typen, Robinson 44, som styrtet utenfor Horten onsdag. Foto: Scanpix

- Vårt helikopter

Selskapet MidtNorsk Helikopter AS bekrefter overfor VG Nett at det er et av deres helikoptre som nå har gått ned i sjøen. Da VG Nett snakket med hovedkontoret i Verdal i Trøndelag klokken 15.30 kunne de ikke gi andre opplysninger utover bekreftelsen på at det var deres helikopter.

MidtNorsk Helikopter er basert i Verdal. Selskapet har også helikopter basert i Mo i Rana og Ås, på Østlandet. Midtnorsk Helikopter tilbyr alle helikoptertjenester, som frakt- og passasjerflygning, foto, sightseeing, bannerflygning, overvåkning, reininndriving og linjeinspeksjon.

Selskapet ble startet i 2004, og ble lagt ned i 2007 etter lang strid mellom eierne. Et nytt selskap, MidtNorsk Helikopterservice AS overtok driften.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder