FÅR HJELP: Her blir en av de skadede fraktet til helikopteret etter at en teltleir ble angrepet av en isbjørn på Svalbard fredag morgen. Foto: ARILD LYSSAND, Sysselmannen på Svalbard

Så kameraten bli drept

LONGYEARBYEN (VG) Patrick Flinders (16) og Horatio Chapple (17) skal ha ligget og sovet da den rasende isbjørnen angrep teltet.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


Det var like etter klokken syv fredag morgen ungguttene ble vekket av en illsint 250 kilos hannbjørn.

BAKGRUNN: Isbjørn angrep ungdomsleir

- De skal ha våknet da isbjørnen var på vei inn i teltet, forteller kirurg Finn Krohn ved Longyearbyen sykehus til VG.

Han var i det 12 mann store legeteamet som tok imot de skadede på sykehuset på Svalbard fredag morgen.

Fire på sykehus

Det er uklart om de to ekspedisjonslederne allerede var angrepet av isbjørnen eller om bjørnen først gikk løs på det lille tomannsteltet hvor guttene sov. De to lederne Andy Ruck (27) og Michael «Spike» Reid (29) ligger alvorlig skadet på sykehuset i Tromsø.

Les også: Avslutter ekspedisjon etter isbjørn-angrep

Der ligger også Scott Bennell-Smith (17) og Patrick Flinders, ifølge hjemmesidene til British Schools Exploring Society (BSES). Skolen, som arrangerte Svalbardturen, opplyser at de to guttene ikke har like alvorlige skader som lederne.

(Saken fortsetter under bildet)

ANGREP: Isbjørnen ble drept med ett rifleskudd. Foto: MATHIAS JØRGENSEN

Patrick klarte å redde seg ut av teltet. Ifølge Daily Mail skal han ha klart å slå isbjørnen på nesen med knyttneven før han flyktet ut. Patrick hadde dype kutt etter isbjørnklørne og var hardt skadet i hodet, men skadene blir ikke betegnet som livstruende.

Les også: - Aldri hørt om et så alvorlig angrep

Horatio klarte imidlertid ikke å flykte. Han ble revet ut av teltet og kjempet mot isbjørnen ute på teltplassen, får VG opplyst. Til slutt måtte 17-åringen - som hadde planer om å bli lege - gi tapt for den 250 kilo tunge isbjørnen.

Snublebluss

Redningsmannskapene skal ha funnet isbjørnen liggende rett ved siden av Horatio. Da var den skutt og drept med ett rifleskudd i hodet.

De 13 ungdommene fra British Schools Exploring Society ankom onsdag Von Post-breen, hvor de slo opp telt. Ifølge personer VG har snakket med som var tett på redningsoperasjonen, skal ungdommene ha forklart at de ikke så isbjørn, og at de derfor ikke holdt isbjørnvakt gjennom natten.

Imidlertid ble det satt opp snublebluss rundt teltleiren, som skulle varsle ungdommene og skremme bort isbjørn hvis den kom for nær. Sysselmannen på Svalbard etterforsker nå om isbjørnen klarte å unngå snubleblussene.

- Det er noe av det vi nå ser på. Vi jobber også med å kartlegge om sikkerhetsopplegget i leiren var godt nok. Vi gjennomfører avhør av alle som var til stede, sier assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim til VG.

Beveget seg ikke

Sysselmannen ble varslet om isbjørnangrepet ved 07.30-tiden fredag. Rundt 50 minutter senere ankom de første skadede Longyearbyen sykehus.

Redningsmannskapene som ankom åstedet fredag morgen, beskriver det som et kaos.

- Det var svært mye blod der kampene hadde foregått. Ingen av de skadede var i stand til å bevege seg, og måtte fraktes med båre til helikopteret, sier kirurg Finn Krohn ved sykehuset.

Alle fire ble behandlet for skader på lokalsykehuset før de ble sendt videre til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

- Pasientene hadde svært omfattende skader. Bare to av dem var i stand til å kommunisere med oss. En av de skadede hadde dype bittskader i høyrearmen, mens en annen hadde dype kloremerker langs ryggen. Samtlige hadde 10-15 cm lange kuttskader i hodet, forteller kirurgen.

Video-kirurgi

- Flere av de skadede må nok påregne å gjennomgå flere ansikts- og kjeveoperasjoner, sier kirurg Finn Krohn.

Ved hjelp av direkte videosamtale med kirurgiske spesialister på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø fikk ungdommene kirurgisk behandling på sykehuset i Longyearbyen.

Kameraene knyttet til konferanseutstyret er plassert rundt sengen pasienten blir behandlet i, slik at spesialister kan følge med fra Tromsø på hva Svalbardlegene foretar seg.

- Vi foretok behandlinger her, blant annet måtte vi sy sammen flere av de svært dype sårene før vi sendte pasientene videre. På den måten fikk også Tromsølegene forberedt seg, sier Finn Krohn.

De åtte andre ungdommene som var i teltleiren, samlet seg i går i Svalbard kirke for å sørge og minnes sin drepte kamerat, Horatio.

- Som en del av den lokale redningstjenesten og kriseteamet på Svalbard så stiller vi opp for ungdommene. De er sammen på et varmt sted, vi gir dem mat og drikke, og lar dem være beskyttet fra omgivelsene og få ro, sier diakoniarbeider Torunn Sørensen ved Svalbard kirke til VG Nett.

- De er i sjokk, men tar godt vare på hverandre, forteller hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder