Norske spesialstyrker med i søkingen

Forsvaret: - Fant brente metalldeler som lukter parafin

BARDUFOSS/KIRUNA/OSLO (VG Nett) En polstret gjenstand og en pakkrem, begge dynket i parafin, er blitt funnet i Kebnekaise, opplyser svensk redningstjeneste.

 • Audun Beyer-Olsen
 • Bjørn-Martin Nordby
 • Sindre Murtnes
 • Rune Thomas Ege
 • Tim Peters
 • Roar Dalmo Moltubak

Artikkelen er over åtte år gammel

Funnene skal ha blitt tatt bilde av og skal være sendt til det norske forsvaret.

- Sent fredag ettermiddag fant soldater fra fjellgruppen ved Arméns Jägarbataljon to gjenstander på drøyt 1500 meters høyde på Storglaciären. Det dreier seg om putelignende gjenstand samt en pakkrem. Begge deler hadde sterk lukt av parafin, sier Kjell Enquist, pressesjef for de svenske soldatene i Cold Response-øvelsen, til VG Nett.

BAKGRUNN: Fly sporløst borte - fem nordmenn savnet

De svenske jegersoldatene var ikke en del av Cold Response-øvelsen, men drev egentrening i det samme området. Da de fikk meldingene om det savnede flyet, tilbød de sin kompetanse.

Jegersoldatene jobbet hele natt til fredag sammen med norske soldater i områdene der de tror flyvraket kan ligge.

- Det har vært utrolig vanskelige forhold i søkeområdet, med snø, sludd, kraftig vind og dårlig sikt. Jegersoldatene er spesialtrent for å operere i fjell, uansett forhold. Det er utrolig flaks at de hadde så erfarne soldater i området da de trengtes, sier Enquist.

Blant mannskapet som bidrar i søkingen på bakken er også norske spesialstyrker.

- Vi kan bekrefte at et ikke ubetydelig antall soldater fra Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK) og Marinens jegerkommando (MJK) deltar i søket etter det savnede flyet, sier kommandørkaptein Per Rostad ved pressesenteret på Cold Respons til VG Nett

Overfor VG Nett understreker Enquist at det ikke er bekreftet at vrakdelene stammer fra det savnede norske flyet.

På grunn av de ekstreme værforholdene - med 20-25 sekundmeters vind og tett snøfall - måtte soldatene søke ly for natten i forskningsstasjonen Tarfala.

- Lukten av flybensin

Til TV2 opplyser leder Tore Wangsjord ved Hovedredningssentralen Nord-Norge at den ene gjenstanden skal være en del av et flysete.

Forsvaret fikk beskjed om funnet like etter klokken 17 i ettermiddag.

- Det er bekreftet funn av metalldeler med en form av isolasjon som er brent og lukter parafin. Dette har vi fått fra en svensk redningsenhet, og informasjonen er videreformidlet via våre styrker i området. Vi har ennå ikke fått bekreftet informasjonen om at det kan dreie seg om et flysete, sier oberst Dag Aamoth, pressetalsmann ved forsvarssjefens kontor, til VG Nett.

- Hva betyr det at funnet av disse vrakrestene lukter parafin?

- Det vet vi ikke, men det er samme lukten av flydrivstoff, sier Aamoth.

I søkeområdet befinner det seg flere soldater fra det norske Forsvaret - blant dem mange spesialsoldater fra Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK) og Marinejegerkommandoen (MJK).

- Vi bistår med de styrkene vi kan, og har satt alt inn for å finne havaristen, sier Aamoth.

Aktivitet i Kiruna

Flere fly har meldt om mulige vrakrester på begge sider av Kebnekaise-toppen, der det norske Hercules-flyet forsvant med fem om bord.

VG Nett er tilstede på flyplassen i Kiruna, der det fortsatt var aktivitet på kvelden.

Klokken 20.30 ankom en rekke svenske offiserer og soldater flyplassen i sivile biler. De hadde et lengre møte i avgangshallen.

En av soldatene bekrefter overfor VG Nett at de skal til Kebnekaise senere.

Konsentrerer leteaksjonen rundt funnstedet

Fungerende politimester Heidi Kløkstad i Salten politidistrikt, som nå befinner seg på Hovedredningssentralen Nord-Norge, opplyser til VG Nett i 21-tiden at funnene kan være forenlig med vrakrester.

- Men vi har ikke fått bekreftet at gjenstandene stammer fra det savnede Hercules-flyet. Funnene gjør imidlertid at letearbeidet nå er konsentrert rundt der vrakrestene er funnet, sier Kløkstad.

Hun opplyser også at værforholdene i området nå er noe bedret, og at det er meldt om ytterligere bedring utover kvelden og natten. Ifølge Kløkstad er basen nå flyttet enda nærmere funnstedet, og fly søker fra luften med nattkamera.

- Utfordringen har ikke vært ressurser ettersom det har pågått en internasjonal militærøvelse. Det er været og det krevende fjellet som har skapt problemer for oss, sier Kløkstad til VG Nett.

- Erklært som havaristed

Basert på funn av vrakrester som lukter parafin er Kebnekaise-området nå erklært som havaristed, opplyser forsvarssjef Harald Sunde.

- Ja, den svenske redningsledelsen har erklært området som havaristed basert på disse funnene. Vi har fått opplyst fra et svensk redningsteam at det lukter parafin av vrakrestene. Vi har også fått inn opplysning fra vårt eget team om at de kan observere vrakdelene, sier Sunde til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet

Forsvarssjef Harald Sunde (i midten) opplyser at et svensk redningsteam har oppdaget parafinlukten. Her sammen med forsvarminister Espen Barth Eide (t.v.) og generalinspektør for luftforsvaret Finn Kristian Hannestad på pressekonferanse i Forsvarsdepartementet i Oslo om det savnede Hercules-flyet torsdag kveld. Foto: SCANPIX


Advarer mot forhastede konklusjoner

Tidligere fredag kveld opplyste forsvarminister Espen Barth Eide at det var gjort funn av metalldeler på begge sider av fjellryggen ved Kabnekaise.

- Det mest konkrete, som redningsfolk har holdt i, er dette flysetet og andre gjenstander. Det har blitt observert metallrester fra fly og det er også sett flere snøras med en mørkere farge. Det er stadig flere slike observasjoner, men det er viktig å ta forbehold. Det er mye som tyder på at man er på sporet, sier Barth Eide til VG Nett.

Funnet kan være den første pekepinnen på hvor vraket - og Bjørn Haug (40), Siw Robertsen (45), Steinar Utne (35), Ståle Garberg (42) og Truls Audun Ørpen (46) - befinner seg.

- Det er mange forskjellige ting som gjør at man er i nærheten av å kunne konstantere et havaristed, men det er ingen som har gått ut med en positiv bekreftelse på at det er et havaristed, sier forsvarsministeren.

- Fortsatt vanskelige leteforhold

Pressevakt Marita Hundershagen i Forsvardepartementet bekreftet overfor VG Nett i 19-tiden at det var gjort funn av metalldeler i fjellet.

- Foreløpig vet vi ikke noe mer enn at det er gjort funn. Så får vi komme tilbake til hva dette kan være når leteaksjonen fortsetter, sa Hundershagen.

I likhet med forsvarsminister Espen Barth Eide advarte hun mot å trekke forhastede konklusjoner om funnet.

- Det er fortsatt dårlig sikt som gjør letearbeidet vanskelig, så vi vet ikke sikkert hva dette kan være. Det er ikke nødvendigvis deler fra flyet, sa Hundershagen til VG Nett.

Mulige funn

Redningsledelsen i Göteborg bekrefter også at det har kommet meldinger om mulige funn, men at disse ikke er bekreftet.

- Det er militære bakkestyrker som har sett deler i det samme området som det ble observert oransje gjenstander. Men det er for tidlig å si om det er vrakdeler, sier talsmann Peter Lindquist i den svenske redningstjenesten til VG Nett.

Det norske Orion-flyet som deltar i leteaksjonen, gjorde tidligere fredag ettermiddag en observasjon i det nordøstre hjørnet av leteområdet.

En oransje gjenstand ble da sett fra omkring 20.000 fot gjennom et hull i tåka.

- Fra den høyden flyet var i, er det umulig å avgjøre hva dette kan være. Våre helikoptre kommer til å gjøre et forsøk på å undersøke dette nærmere. Et helikopter er allerede på plass, men ser ingenting, opplyser den svenske redningstjenesten.

- Kan være hva som helst

Mats Nilsson, pressetalsmann for redningstjenesten i Kiruna, var ved 17-tida fredag ikke informert om observasjonen til Orion-flyet.

- Dersom dette stammer fra det savnede flyet, er det i så fall godt nytt. Det vil kunne snevre inn hvor man skal lete, sier Nilsson.

Oberstløytnant Mikael Nordmark som koordinerer de militære letemannskapene på bakken har ikke hørt om det mulige funnet, men sier:

- Vi har ingen opplysninger om at dette stammer fra flyet. Det kan være hva som helst. I nærheten er det en forskningsstasjon. For alt vi vet, kan dette være noe som er tatt av vinden og fraktet fra forskningsstasjonen.

Les også

 1. Bakkemannskap på vei inn for å søke etter ulykkesflyet

  NIKKALOUKTA/OSLO (VG Nett) Store letemannskaper er på vei inn til fjellområdet hvor det er observert oransje deler som…
 2. Nordmenn jakter havari-årsaken

  BARDUFOSS (VG Nett) Fredag ettermiddag starter en norsk-svensk havarikommisjon arbeidet med å finne årsaken til…
 3. Kan ha funnet deler av ulykkesflyet

  BARDUFOSS (VG Nett) Det skal ha blitt funnet oransje deler som kan stamme fra flyet «Siv» som forsvant torsdag…
 4. Svært begrenset sikt for helikopter og bakkemannskaper

  NIKKALOUKTA/OSLO(VG Nett) Flere hundre norske soldater står klare til å bistå i letearbeidet etter det savnede norske…
 5. - Et sjokk å få høre at kolleger var savnet

  NIKKALUOKTA (VG Nett) Mikael Nordmark leder det militære søket etter Hercules-flyet og de fem norske offiserene.
 6. Pårørendekontakt: Håpet er at de fortsatt er i live

  GARDERMOEN (VG Nett) Ett døgn etter at Hercules-flyet forsvant, håper de pårørende fortsatt på at deres nærmeste har…
 7. Alle helikoptrene satt på bakken etter dårlig vær

  KIRUNA/OSLO (VG Nett) Det dårlige været har ført til at alle helikoptrene blir satt på bakken under letingen etter det…
 8. Varmesignatur var ikke savnet fly

  NIKKELOUKTA/NARVIK/EVENES(VG Nett) To radarmålinger viser at det savnede Hercules-flyet skal ha vært svært nær en…
 9. Dette er de savnede etter flyulykken

  GARDERMOEN (VG NETT) Disse fem norske offiserene var om bord på Hercules-flyet i Nord-Sverige. Nå er de savnet.
 10. Forsvarssjefen: - To av de beste flyverne i Norge

  (VG Nett) Forsvarssjef Harald Sunde har flydd med Truls Ørpen og Ståle Garberg i Hercules-fly mange ganger, og omtaler…
 11. Navnene på de savnede er offentliggjort

  EVENES (VG Nett) Forsvaret har gått ut med navnene til de savnede som var om bord på Hercules-flyet «Siv» som forsvant…
 12. - Vi frykter det verste, men er klare til å lete i 24 timer

  BJØRNEFJELL/OSLO (VG Nett) Leteaksjonen etter de fem savnede norske offiserene fortsetter natt til fredag både fra…
 13. De savnedes sjef: - Er som en liten familie

  GARDERMOEN (VG Nett) Stasjonssjefen hvor de fem savnede nordmennene er stasjonert har fortsatt håp om å finne dem i live.
 14. Her er siste tegn fra flyet

  (VG Nett) Letemannskapene har markert to punkter på kartet hvor de tror Hercules-flyet har styrtet.
 15. Fly sporløst borte - fem nordmenn savnet

  NIKKALOUOKTA/OSLO (VG Nett) Et norsk Hercules-fly med fem nordmenn er savnet over Nord-Sverige.
 16. Forsvarsdepartementet meldte feil - flyet ikke funnet

  (VG Nett) Forsvarsdepartementet meldte ved en feil at de fem offiserene som er savnet hadde omkommet.
 17. Forsvarsministeren: - En av de verste beskjedene

  (VG Nett) Forsvarsminister Espen Barth Eide er svært bekymret etter at et Hercules transportfly med fem personer er…

Mer om

 1. Hercules-ulykken
 2. Forsvaret

Flere artikler

 1. Flykollegene snudde for å hjelpe

 2. Flere store vrakrester funnet - ekstrem skredfare i søkeområdet

 3. Kan ha funnet deler av ulykkesflyet

 4. Luftforsvaret minnes sine døde

 5. Forsvarsministeren: Tankene våre går til de pårørende

Fra andre aviser

 1. Bekrefter funn av deler fra Hercules-flyet

  Fædrelandsvennen
 2. Letemannskaper har sett enoransje gjenstand på bakken

  Bergens Tidende
 3. Forsvarssjefen: – Vrakrester lukter parafin

  Fædrelandsvennen
 4. - Metallgjenstander funnet

  Aftenposten
 5. Hercules-flyet traff vestveggen

  Bergens Tidende
 6. - Flere vrakrester fra det savnede flyet funnet

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder