- PEDOFIL: I likhet med sin tidligere samboer, får den hovedtiltalte kvinnen (46) diagnosen pedofil av de sakkyndige. Forsvarer Steffen Brandstad sier at klienten hans er uenig i diagnosen. Foto: Roger Neumann

- Aksepterer fengsel, så lenge han får lenger straff

Sakkyndige stempler Alvdal-moren som pedofil

ELVERUM (VG Nett) Den hovedtiltalte kvinnen i overgrepssaken i Alvdal kan leve med en fengselsstraff. - Så lenge min tidligere samboer får lenger straff, har kvinnen uttalt.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Dette kommer frem under overlege Helge Haugerud sin rettspsykiatriske undersøkelse av 46-åringen.

- Jeg regner med tre års fengsel, men jeg kan leve med en lenger straff om min tidligere samboer (den hovedtiltalte mannen) får lenger straff. I fengsel vil jeg utdanne meg, har kvinnen sagt til Haugerud under deres samtaler sammen i forkant av rettssaken i Nord-Østerdal tingrett.

I samtalene med overlegen har hun også ytret et ønske om å kunne gjenoppta kontakten med sine to barn som hun er tiltalt for alvorlige seksuelle overgrep mot.

KOMMENTAR: - Hvor er barneombudet

Foto: Grafikk: Tom Byermoen

- Pedofil

Haugerud har gjennomført en full judisiell undersøkelse av den hovedtiltalte kvinnen. I likhet med sin tidligere samboer får også hun diagnosen pedofil.

- Hun har seksuell preferanse mot barn av begge kjønn. Forholdene i tiltalen dreier seg om seksuell omgang med sine egne barn, som hun visste var under den seksuelle alder, forklarer overlege Helge Haugerud i Nord-Østerdal tingrett.

Overlegen mener det er betydelige risikofaktorer for ny seksuell vold.

- Karakterene av de seksuelle overgrepene, og at de anslagsvis er gjort over en periode på fire år, gir økt risiko for framtidig seksuell vold, forklarer Haugerud.

- Bevisst benekter

I sin forklaring har kvinnen gitt rus skylden for overgrepene som blant annet er bevist på filmer og bilder. Hun har hevdet at hun ikke husker overgrepene.

- Hun angir total blackout som årsak til overgrepene. Vi mener det er ingenting som antyder total blackout. Videoene viser en beruset kvinne, men hun fremstår som målrettet både i handling og emosjonelt, forklarer Haugerud.

Ifølge overlegen benekter kvinnen overgrepene som det er bevist at hun har begått.

- I dette ligger det at hun bagatelliserer sine egne handlinger, noe som støtter risikoen for ny seksuell vold.

Les også: Mener pressen gjengir for mye fra overgrepssaken

- Ikke pedofil

- Min klient har hele tiden vært uenig i denne diagnosen, sier advokat Steffen Brandstad som er kvinnens forsvarer.

Han vedgår at pedofil-diagnosen ikke er heldig når dommerne skal vurdere behovet for forvaring.

Brandstad mener de sakkyndige legger seg på et sirkelresonnement der kvinnen uansett kommer uheldig ut.

- Hva hvis hun hadde erkjent at hun er pedofil, hadde ikke det også bli vurdert som økt risiko for nye overgrep, spør forsvareren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder