FORSKERE: Professor Per Eystein Lønning har sammen med forsker og labratorieleder Stian Knappskog oppdaget at en genvariant som bare finnes hos den vestlige befolkning, som beskytter mot både bryst- og eggstokkreft. Foto: Ole Christian Amundsen/ Haukeland Universitetssykehus.

Fant supergen som beskytter mot kreft

Norske forskere med internasjonalt gjennombrudd

Norske forskere har oppdaget en genvariant som beskytter mot både brystkreft og eggstokkreft.

Publisert:

Som de første i verden har forskerne ved Haukeland universitetssykehus funnet en ny genvariant som reduserer risikoen for de to kreftformene.

Funnet av variasjonen publiseres i dag i tidsskriftet Cancer Cell.

- Mennesker som har denne genvarianten produserer mindre av et protein som øker risikoen for kreft, sier hovedforfatter av studien, Stian Knappskog.

Han er forsker ved Universitetet i Bergen og laboratorieleder ved Mohn kreftforskningslaboratorium ved Haukeland sykehus, der det meste av selve laboratoriearbeidet er utført.

Studien viser at i Norge er åtte prosent av befolkningen bærere av den gunstige genvarianten, sier professor Per Eystein Lønning, som har ledet prosjektet.

- Dette er svært mange, med tanke på at det er en enkelt genvariant som i sterk grad beskytter mot kreft, sier professoren.

Oppdaget ved en tilfeldighet

Oppdagelsen skjedde nærmest ved en tilfeldighet. Knappskog og hans forskerkolleger ved Haukeland fattet interesse for en genvariant som amerikanske forskere oppdaget i 2004.

Les også: Danskene sliter mest psykisk

Denne genvarianten viste seg å øke risikoen for kreft, og gruppen ville se nærmere på betydningen av denne varianten hos brystkreftpasienter.

- Da oppdaget vi den andre genvarianten som lå like i nærheten av varianten de amerikanske forskerne hadde funnet, forteller Knappskog.

Reduksjon av risiko

Det første gjennombruddet kom da de greide å vise i laboratoriet hvordan den nye varianten sørget for at det produseres mindre av et protein som kan få kreftceller til å løpe løpsk.

Studien som nå publiseres har sammenlignet 4000 pasienter med brystkreft eller eggstokkreft med vel 3600 friske mennesker.

- Studien viser at genvarianten gir 35 prosent reduksjon av risiko for eggstokkreft, og 20 prosent risiko for brystkreft, sier Knappskog.

Les også: Dødelig parasitt funnet i Sverige

Nærmere studier har også vist at genvarianten bare finnes hos kaukasiere, det vil i grove trekk si hos oss i den vestlige verden, og ikke i Asia og Afrika.

Kan ha begge varianter

Den mangler også hos finner, noe som forteller oss at den må ha oppstått sent under folkevandringene, sier forskerne.

Du kan ha både genvarianten som ble påvist av de amerikanske forskerne og som i seg selv øker risikoen for bryst- og eggstokkreft, og genvarianten som altså reduserer risikoen.

- Genvarianten vi har funnet viser seg da å nulle ut den økte risikoen og vel så det, sier Knappskog.

På lang sikt mener Lønning funnet også kan bli viktig i utviklingen av nye kreftlegemidler.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder