I FENGSLINGSMØTET: Bistandsadvokat Siv Hallgren, Frode Elgesem og Mette Yvonne Larsen (bak) før fengslingsmøtet i Oslo tingrett for Anders Behring Breivik for to uker siden. Foto: SCANPIX

Bistandsadvokater beroliger Utøya-overlevende

Sentrale bistandsadvokater i terrorsaken sier at deres klienter ikke må frykte at Anders Behring Breivik kan bli erklært frisk og sluppet fri om få år.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Bistandsadvokatene Mette Yvonne Larsen og Frode Elgesem sier til NTB at det ikke er noen grunn til å være redd den terrorsiktede og mentalt syke Breivik vil bli en fri mann med det første.

Fortsatt farlig

- Det er ikke noe i rapporten fra de sakkyndige som gir grunn til å være redd Breivik vil slippe fri. Han vil bli holdt i lukket anstalt i mange år, muligens hele livet. Det gjelder helt uavhengig av denne rapporten og konklusjonene i den, sier bistandsadvokat for ofre og etterlatte etter terroraksjonene 22. juli Mette Yvonne Larsen til NTB.

Hennes kollega Frode Elgesem legger til:

- Breivik vil bli holdt inne fordi han er definert som farlig. Lovverket åpner for å holde farlige personer inne, selv om de av en eller annen grunn og på et eller annet tidspunkt skulle bli erklært friske. For Breiviks del, og basert på det vi leser i rapporten fra de sakkyndige, er det ikke tvil om at han er i den kategorien og at han vil være det også i fremtiden, sier Elgesem.

Resten av livet

- Dette er en person som ikke var ferdig med sitt oppdrag etter det han gjorde på Utøya. Vår vurdering er at det etter dette er større, eller i hvert fall like store muligheter som før til å holde Breivik inne for resten av livet, utdyper Larsen.

De to har hatt tilgang til deler av avhørene med Breivik og dessuten sett ham i fengslingsmøter. De sier at konklusjonen kom litt overraskende på dem.

- Ut fra vårt inntrykk av Breivik er vi litt overrasket. Vi hadde kanskje regnet med at konklusjonen ville bli tilregnelighet. Men de sakkyndige har jo selvfølgelig hatt et helt annet grunnlag for sine vurderinger, sier Elgesem.

Ikke stemmer

Larsen sier at Breiviks diagnose paranoid schizofreni ofte innebærer symptomer som at pasienten hører stemmer i sitt eget hode eller lignende, men at det ikke er tilfelle for hans del.

- Derimot lider han av vrangforestillinger. Han har grandiose virkelighetsoppfatninger om sin egen rolle, sier Elgesem.

Sårende utsagn

De to bistandsadvokatene hadde tirsdag ettermiddag ikke rukket å snakke med noen av klientene, men sier at det er oppegående ungdommer som også var forberedt på at det kunne bli gjengitt støtende utsagn knyttet til gjengivelsen av de sakkyndiges rapport. Likevel:

- At Breivik ser på seg selv som en mulig fremtidig regent og utsagn som at han gjorde dette av kjærlighet til sitt eget folk, kan man jo bare tenke seg må oppleves som støtende for de overlevende fra Utøya, sier Larsen.

Derimot er ikke klientene så opptatt av hevnelementet i en tradisjonell fengselsstraff, sier hun.

- De er opptatt av at han får en riktig reaksjon, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder