SKREMT: Frp-byråd Sylvi Listhaug vil at voldtektsforbrytere skal gjøres kjent for omgivelsene. Foto: Simen Grytøyr

Vil advare mot voldtektsforbrytere med plakater

Frp-byråd vil henge ut dømte med navn og bilde

Oslo-byråd Sylvi Listhaug (Frp) tør ikke å gå alene i egen by. Nå vil hun ha plakater som advarer mot voldtektsforbrytere.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
Frp: Les mer om Sylvi Listhaug her

Listhaug, som er byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo og sentralstyremedlem i Frp, mener personer som blir dømt for overfallsvoldtekt, bør henges ut med navn og bilde.

- Jeg mener omgivelsene bør få beskjed om at vedkommende har begått en overfallsvoldtekt. Bortsett fra å bli drept, finnes det ikke noe verre enn å bli voldtatt. Mange jenter får ødelagt resten av livet sitt, sier hun.

Les også:Overgrepsdømt henges ut i Trondheim

En opptelling VG har gjort viser at overfallsvoldtekter øker i hele Norge. Minst 70 kvinner ble overfalt og voldtatt eller forsøkt voldtatt av ukjent gjerningsmann på åpen gate i norske byer i fjor.

- Det finnes noen notoriske voldtektsforbrytere, hensynet til samfunnet må veie tyngre enn at de skal få være anonyme, mener Sylvi Listhaug.

- Hvordan vil du konkret eksponere disse?

- Det bør henges opp plakater slik at naboer gjøres oppmerksomme på hvem de er og hva de har gjort. Man kan gjerne bruke mediene eller de kanalene man har. Det viktigste er å avverge at flere får ødelagt livet sitt, sier Frps sentralstyremedlem.

Listhaug mener frykten for å bli voldtatt innskrenker bevegelsesfriheten til svært mange, også henne selv:

(Saken fortsetter under bildet)

Faksimile: VG

Slakter forslaget

- Jeg tør ikke å gå alene i Oslo sentrum når det er mørkt, og jeg vil anbefale andre til ikke å gå alene. De som går alene, gjør det med en viss grad av risiko, sier hun.

Både politiet, Advokatforeningen og voldtektsofrenes organisasjon advarer mot forslaget fra Frp-politikeren.

- Jeg tror ikke dette er det beste middelet mot overfallsvoldtekter. Politiet vil ikke kunne gå ut med slik informasjon, selv om dommer er offentlige. Jeg har mer tro på forskning og forebyggende tiltak, sier leder for vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo-politiet, Hanne Kristin Rohde til VG.

Les også:Vil forebygge overfallsvoldtekter med uttransport av asylsøkere

Leder for Advokatforeningen, Berit Reiss-Andersen, mener forslaget er et rent populistisk utspill.

- Den norske strafferettspleien er human og demokratisk, og et avgjørende prinsipp er at man gjør opp for seg ved å sone sin straff, ikke ved en form for offentlig uthengning, sier Reiss-Andersen til VG.

Herdis Magerøy i Dixi Ressurssenter for voldtatte, sier tiltaket neppe vil hjelpe ofrene.

- Det kan være en belastning for ofrene å se bilder av sine overfallsmenn på utesteder og gatehjørner, og det stanser neppe overgrepene. Jeg har mer tro på strengere straffer og mer behandling i fengselet, sier Magerøy.

- Kan fungere

Men 31 år gamle Merete, som i VG på søndag fortalte om overfallsvoldtekten hun ble utsatt for, tror tiltaket kan fungere.

- Hva Frp mener med dette kan man jo spekulere i, men jeg tror faktisk det kan virke forebyggende ved at alle vil vite hvem disse mennene er. Som en som er blitt utsatt for det kan jeg si at jeg ville tålt det, sier hun til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder