USKYLDIG: Russetiden brukes gjerne til å prøve ut nye ting. Som å krabbe opp til slottet i Oslo. Men det dukker også opp anledninger til å ta bilder av mindre uskyldige ting enn dette. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Advarer russen mot bildemisbruk

«Ida» fikk spredd toppløsbilder på nett

(VG Nett) Det er russetid, og tusenvis av bilder kommer til å bli knipset. Datatilsynet ber russen tenke seg om to ganger før de legger de ut på nettet.

  • Vidar Enerstvedt
  • Helene Skjeggestad
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Russetiden er og skal være morsom. Dette er en tid preget av festing, og hormonene løper gjerne løpsk. Men det er ikke snakk om hvordan man er russ, men hva man gjør med bevisene, sier rådgiver Ole Morten Knudsen i slettmeg.no, som jobber for folk som føler seg krenket på nett.

TETT PÅ NETT TIRSDAG: Spør rådgiverne i slettmeg.no om dine rettigheter

Frykter svigermor

Nettsiden har, i samarbeid med russens hovedstyre, satt i gang en kampanje for å informere russen om mulige konsekvenser av ubetenksom publisering.

- Noe av det første en arbeidsgiver gjør er å «google» en jobbsøker. Kommer det opp et nakenbilde, er det ikke sikkert det er så positivt. Verre er det kanskje når svigermor eller en potensiell kjæreste «googler» deg. Jeg er veldig for at folk skal bruke nettet, men det er viktig at man vet hvor sletteknappen er, sier Ole Morten Knudsen.

Han understreker at det i hovedsak er ulovlig å legge ut bilder av personer som ikke har gitt sitt samtykke til publisering.

Russepresident: - Veldig aktuelt

Russetiden startet for alvor med flere store arrangementer i helgen som var. Nå går det slag i slag frem til 17. mai. Og det kommer garantert til å bli tatt en del bilder som ikke nødvendigvis fortjener dagens lys. I hvert fall ikke i offentligheten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FEST: Det er russetid, og den er forbundet med mye alkohol for mange. Her fra en fest i Oslo i fjor. Foto: Scanpix

Russens hovedstyre synes det er viktig å informere om mulige skadevirkninger av nettpublisering.

- Det er veldig aktuelt, med alle sosiale mediene som finnes. Det er fort gjort å legge ut ting uten å tenke seg om to ganger. Bilder kan bli liggende på internett hele livet, og kan for eksempel spille en rolle når man søker jobb, sier russepresident Erik Dibba i Oslo og Akershus.

Legger ut nakenbilder

I mars måned fikk slettmeg.no 539 henvendelser fra personer som ønsker å få opplysninger eller bilder fjernet fra nettet. En vanlig dag får de mellom 10 og 20 henvendelser.

- Noen vil bare ha fjernet en uskyldig kommentar på en nettavis, mens andre er fortvilet fordi noen har lagt ut nakenbilder av dem. Man kommer borti alt mulig, sier Ole Morten Knudsen.

Toppløsbilder

En av de som har fått problemer, er «Ida». Hun har fått toppløsbilder av seg selv spredd på nettet.

- Jeg ble litt sjokkert. Jeg har ikke lagt ut noe sånt selv, og det var ikke det som var meningen med bildene, sier 21-åringen til VG Nett.

Hun fikk vite om de flere titalls bildene gjennom en venn.

- Bildene lå på et ganske stort forum. Det var ganske mange som hadde kommentert dem, uten at jeg hadde kontroll over det, forteller jenta.

TETT PÅ NETT TIRSDAG: Still spørsmål til rådgiverne i slettmeg.no

- Det første jeg gjorde var å kontakte eierne av forumet. Jeg sendte mail og prøvde å få bildene fjernet. Men det ville de ikke, fordi bildene ikke var ille nok, forteller hun.

Bildene var i utgangspunktet publisert forholdsvis anonymt. Men det varte ikke så lenge.

- I kommentarfeltet var det en smarting som hadde lagt ut fullt navn, bloggadresse, kallenavn og e-postadresse. Jeg ville selvfølgelig ha vekk mest mulig av dette, forteller den norske jenta.

Gikk bra

Hun ble tipset om dette og kontaktet Datatilsynets tjeneste slettmeg.no.

- Jeg forklarte hva som hadde skjedd og hvor bildene lå. En time senere var bildene slettet, forklarer hun.

- Lettelsen var stor og en vet ikke helt hva man skal gjøre. Det er jo ikke sånn at du kan fortelle noen at bildene er slettet. Men samtidig er nyheten så stor at du har lyst til å dele den med alle, sier «Ida».

Slettmeg.no sporet opp hvem som eide nettstedet, og tok kontakt.

- I dette tilfellet gikk det bra. Eieren sa han hadde sett på bildene en gang til, og gikk med på å slette dem, sier rådgiver Ole Morten Knudsen i slettmeg.no.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder