Flypassasjerene holder seg borte

Fly lettet med seks passasjerer

GARDERMOEN (VG Nett) Det er langt mellom passasjerene i flere av flyene som letter fra Norge i dag. Allerede i kveld kan luftrommet bli stengt igjen.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Klokken 15 kommer Avinor med ny oppdatering for flytrafikken i Norge. Da blir det klart om det fortsatt vil gå fly fra Gardermoen eller om luftrommet over hovedstaden igjen må stenge.

- Akkurat nå går innenrikstrafikken omtrent som normalt. Vi får glede oss over det så lange det varer. Hvordan situasjonen blir ut over kvelden og i morgen er det foreløpig for tidlig å si noe om, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo lufthavn til VG Nett ved 10.30-tiden mandag formiddag.

LES OGSÅ:Asken vil dekke hele Norge

Halvtomme fly

Til tross for at flyene til både SAS, Norwegian og Widerøe kjører nesten som normalt, er den vanligvis svært travle avgangshallen på landets hovedflyplass er i formiddag nesten tom for passasjerer. Kobro bekrefter at mange passasjerer har uteblitt fra flyvingene. I et av flyene som lettet fra Gardermoen mandag morgen, var det bare seks passasjerer.

- Det er sikkert mange grunner til at passasjerene uteblir. Enten at folk har funnet alternativ transport, eller at de er redde for å ikke komme seg tilbake dersom luftrommet igjen må stenge, sier Kobro.

SE VGTV:Slik beveger askeskyen seg

- Bare å møte opp

Også informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS kan fortelle om langt på vei tomme fly fra norske flyplasser.

- Vi kjører 70 prosent av normalprogrammet vårt i dag, men passasjerene uteblir. Vi hadde et fly i dag som egentlig skulle lette med 70 passasjerer. Bare 19 dukket opp, forteller Johansen.

Han råder folk som skal ut og fly til å ta med seg billetten sin og troppe opp på flyplassen - selv om de ikke nødvendigvis har riktig billett.

- Det er nesten bare å møte opp. Vi aksepterer billetter fra andre avganger enn du har plass på. Vi må ta konsekvensen av den ekstremt vanskelige situasjonen vi er oppe i, sier Johansen til VG Nett.

Vurderer å haike

En av dem som tok sjansen på å fly fra Gardermoen i morges var stortingsrepresentant Knut Arild Hareide. Sammen med kollega Øyvind Håbrekke fløy KrF-representanten i morges til Trondheim. Han er imidlertid forberedt på å måtte ta toget når han skal tilbake til Oslo i kveld.

- Kanskje du ser oss haikende ned over Gudbrandsdalen i natt, sier Håbrekke med et smil.

HAIKESENTRALEN: Kan du tilby skyss?

Saken fortsetter under bildet!

GOD PLASS: Passasjerene uteblir ved norske flyplasser mandag. Allerede mandag kveld kan luftrommet over Norge bli stengt igjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/ SCANPIX

Følger utviklingen

Kobro understreker at ledelsen ved flyplassen følger utviklingen fra time til time. Ifølge Avinor er luftrommet over Norge nå åpnet for flytrafikk til og med Berlevåg i Finnmark og videre mot Svalbard. Luftrommet lengst øst i Finnmark, som omfatter lufthavnene Kirkenes, Vadsø, Vardø og Båtsfjord - er fortsatt ikke tilgjengelig på grunn av askeskyen.

Prognosen for kvelden, tilsier nå at skyen kommer inn over Sør- og Vestlandet, samt Midt-Norge.

- Det ser bra ut fram til klokken 15, men vi må være forberedt på at vi kan bli nødt til å stenge igjen, sier Kobro.

Skyen som kommer inn over landet i ettermiddag, vil i løpet av tirsdag eller onsdag dekke hele landet, ifølge prognoser fra Meterologisk institutt.

Askeskyen som er på vei til Norge er den største som er varslet siden vulkanen på Island begynte å spy ut aske.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder