INGEN FREMGANG: Sjef for Seksjon for volds- og seksualforbrytelser Hanne Kristin Rohde ved Oslo politidistrikt opplyser at antall pågrepne etter voldtektsbølgen i 2011 er fortsatt det samme. Foto: Jan Petter Lynau/VG

Oslo: Kun 11 antatte gjerningsmenn av 71 anmeldte overfallsvoldtekter tatt

Ingen etnisk norske gjerningsmenn blant de pågrepne

(VG Nett) I 2011 ble det anmeldt 55 overfallsvoldtekter i Oslo. Fra januar til juni i 2012 er 16 overfallsvoldtekter anmeldt. Bare 11 antatte gjerningsmenn er pågrepet.

  • Sissel Kruse Larsen
  • Masha Dundic
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Hanne Kristin Rohde, sjef for Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, forteller til VG Nett at det fortsatt kun er åtte pågrepne gjerningsmenn i fjorårets voldtektssaker. Det samme antallet pågrepne gjerningsmenn var status i januar 2012.

Har du en historie å fortelle?Kontakt VG Netts journalist her!

- Vi har ikke DNA-spor i flere av sakene. Når vi ikke har biologiske spor, og det ikke finnes vitner til hendelsen eller videoovervåkning fra åstedet, står vi helt uten noe, sier hun.

45 av de 55 anmeldte overfallsvoldtektene er nå påtaleavgjort. I ti av sakene er det ennå ikke kommet noen avgjørelse.
I fire av sakene foreligger det tiltalebeslutning, mens fire ennå ikke er avgjort. Én av sakene er sendt til et annet politidistrikt.

To av sakene er henlagt grunnet bevisets stilling.

- Det er en slags renvaskelseskode, og betyr at det ikke kan bevises at det har skjedd et straffbart forhold, forklarer Rohde.

Ingen etnisk norske

Alle åtte pågrepne gjerningsmenn i de 55 overfallsvoldtektene i 2011 har ikke vestlig bakgrunn. Det samme er tilfelle for det tre pågrepne i 2012.

- Basert på kvinnenes forklaring mener vi at flertallet av gjerningsmennene har ikke etnisk vestlig bakgrunn. Hudfarge, språk og ting kvinnen har oppfattet underbygger dette, sier hun.

Rohde sier at det felles for mange av sakene er at opplysninger om gjerningsmannen er svært mangelfulle.

2012: Seks forsøk og 10 overfallsvoldtekter

Fra januar til juni ble det anmeldt 16 overfallsvoldtekter i hovedstaden, mot 13 i samme periode i 2011.

- Seks av disse var voldtektsforsøk. I disse sakene er det pågrepet tre personer, hvor to har vært siktet og varetektsfengslet, sier Rohde.

Alle de tre pågrepne personene var fra det afrikanske kontinentet.

Hun sier at politiets primære innsats i det forebyggende arbeidet er å behandle voldtektssaker raskt.

- Vi får sakene etter at overgrepet har skjedd. Derfor er det viktig at vi tar tak i dem raskt, og får tatt serieovergripere. Er det et spesielt område i byen hvor det har vært flere tilfeller sprer vi informasjon til stasjonene. De har sitt eget geografiske område hvor de da får mulighet til å innrette virksomheten sin etter forholdene, sier hun.

- Biologiske spor avgjørende

Politiet er også i dialog med Oslo kommune for å jobbe systematisk mot overfallsvoldtekter.

- Hvis en kvinne blir utsatt for voldtekt eller voldtektsforsøk er det viktig at hun oppsøker overgrepsmottaket med en eneste gang, gjerne før hun går til politiet, sier Rohde.

Hun sier det er avgjørende at det sikres biologiske spor raskt.

- Overgriperen kan ha forsøkt å kysse kvinnen, og det kan finnes DNA på munnen og hendene. Jeg forstår at det i en slik situasjon vil være mye å tenke på, men mitt råd er å oppsøke mottaket for å få sikret spor raskt. Det er også viktig at vi blir varslet om kvinnen ønsker å anmelde det, slik at vi får sikret åstedet, sier hun og legger til:

- Vi forventer ikke at dette er noe alle husker på, men det er viktig at vi sier det.

- Føler behov for å vaske seg

Seksjonsoverlege Henriette Myhre Waitz ved overgrepsmottaket i Oslo forteller at undersøkelse etter overgrep er omfattende, men viktig.

- Under en undersøkelse forsøker vi å sikre spor på kroppen, på klær og andre aktuelle tekstiler. Vi fotograferer og dokumenterer skader på kroppen, for eventuell anmeldelse.

- Men det er slik at mange som har blitt utsatt for overgrep føler et behov for å dra hjem og dusje og vaske seg før de kommer hit til undersøkelse. Da kan en del spor gå tapt, sier hun til VG Nett.

Dersom overgrepsofre ikke ønsker å komme til undersøkelse umiddelbart etter overgepet er det ønskelig at klær som man hadde på seg ikke blir vasket, men tatt med til legevakten eller politiet.

- Men det er ikke bare på grunn av sporsikring vi ønsker at folk skal komme hit, det er også for å få kriserådgivning og medisinsk behandling, sier Waitz.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder