Maskert mann i kjeledress lå i skjul og ventet: - Så gjerningsmannen i øynene før han skjøt «Skrue»

(VG Nett) De fire mennene var sjokkerte vitner til at mannen dro på seg finlandshette og fyrte løs med pistol mot 32-åringen.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Søndag kveld var de fire tilfeldigvis ved Jordal Amfi. De reagerte ikke da de så en hvit Mercedes kjøre inn på parkeringsplassen.

Men like etterpå kom en skikkelse ut av skyggene ved et bygg i nærheten.

- Han var kledd i kjeledress og i ferd med å ta på seg finlandshette. Jeg så ham rett i øynene. Han så overrasket ut og virket litt redd, sier et av øyenvitnene til VG Nett.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN? KONTAKT VG NETTS JOURNALIST HER

- Så munningsflammen

Sekunder senere løftet den maskerte mannen hånden sin, og det smalt tre ganger.

- Det ble et lite opphold, og vi så en mann løpe ut av den hvite bilen. Da løftet han hånda si igjen, og det smalt fire ganger. Denne gangen så jeg at det kom munningsflamme, forteller øyenvitnet.

Les også: - Planlagt attentat mot Toska-venn

Gjerningsmannen forsvant fra stedet etter å ha avfyrt alle skuddene, og kastet seg inn i en ventende bil.

- Jeg så ansiktet hans. Mannen var i alle fall ikke pakistaner eller afrikaner, men han så litt utenlandsk ut, sier vitnet til VG Nett.

Ingen mistenkte

Politiet avhørte de fire vitnene i går, og har snakket med ytterligere personer som har sett deler av skytingen mandag.

- Jeg kan ikke gå i detaljer på hva som er sagt i avhør, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde til VG Nett.

Politiet har ingen konkrete mistenkte i saken.

VGTV: Se intervju med politiinspektøren

Den skadede 32-åringen ble truffet av flere skudd. Han er kjent som David Toskas «høyre hånd», «finansministeren», eller gjerne bare «Skrue». Han ligger nå på Ullevål universitetssykehus og ble operert natt til mandag. Ifølge politiet skal han være utenfor livsfare.

Les også: «Toskas finansminister» trolig reddet av skuddsikker vest

«Skrues» advokat, Øystein Storrvik, har ikke snakket med offeret etter at han ble skutt.

- Det har foreløpig ikke vært aktuelt med tanke på den tilstanden han er i nå, sier Storrvik til VG Nett.

32-åringen reddet sannsynligvis livet ved at han hadde på seg en skuddsikker vest som tok av for det verste da attentatmannen fyrte løs mot bilen hans.

Vil ikke samarbeide

32-åringen er innblandet i en rekke konflikter med andre kriminelle, blant annet i gjengmiljøet.

- Han har mange fiender, sier en politikilde til VG Nett.

Les også: Vil ikke samarbeide med politiet

32-åringen har mange venner i den norsk-pakistanske B-gjengen, og ble blant annet avbildet sammen med flere av disse da gjengbrødrene møtte fotballstjernen Pelé for tre år siden.

For snaue tre måneder siden ble det avfyrt flere skudd i en boligoppgang på Tøyen i Oslo. Politiet gikk da ut fra at 32-åringen var målet, selv om døren som ble truffet tilhørte naboleiligheten hvor det for tiden ikke bodde noen.

Han gjorde det søndag kveld klart overfor politiet at han ikke ville fortelle dem noe om hvem som kunne stå bak skuddene.

- Han har sagt at han ikke vil bidra til å hjelpe politiet med etterforskningen, sier Rohde.

Saken fortsetter under bildet...

SKUTT HER: 32-åringen ble skutt på Jordal søndag. Foto: Scanpix


VG Nett vet at mannen er under etterforskning, siktet for heleri. Ifølge Aftenposten er det mistanke om at han har gjennomført heleri for minst 2,2 millioner kroner, og politiet har tatt pant i mannens Porsche.

Dømt flere ganger

VG har tidligere skrevet at det var 32-åringen som arrangerte tilbakeleveringen av de stjålne Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna» til politiet sensommeren 2006.

I forbindelse med tilbakeføringen skal det også ha blitt inngått en avtale vedrørende dusør. Pengene skulle utbetales til klientkontoen til en advokat, og det er ikke kjent hvem som har fått dusøren.

32-åringen ble i 2007 dømt til tre års fengsel for innførsel av 100 kilo hasj, samt heleri av 4,3 millioner kroner etter Nokas-ranet, i den såkalte Wonderboy-saken.

Flere av forsvarsadvokatene i rettssaken mente dommen var så oppsiktsvekkende mild at det måtte foreligge en avtale med myndighetene fordi han hjalp til med å få tilbakeført de stjålne Munch-maleriene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder