«KODEN BREIVIK»: I Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) gamle lokaler på politihuset på Grønland sitter 14 politifolk og saumfarer alle spor og funn i terrorsaken. Gruppeleder og analytiker Espen Isaksen fra Kripos (t.v.), politioverbetjent Alf Nissen. Foto: Frode Hansen

Politiet: Sikre på at Knights Templar ikke finnes

Vil ikke se på e-post-adressene Breivik hevder leder til nettverket

OSLO TINGHUS (VG Nett) Politiet vil ikke gå igjennom de nærmere 8000 mailadressene Breivik ville sende manifestet til, selv om Breivik hevder én av adressene går til et medlem av Knights Templar.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Onsdag la politiet frem hovedtrekkene i etterforskningen av terrorsaken for retten. Etterforskningen er fremdeles ikke avsluttet, men er nå i en såkalt sluttfase der etterforskerne for det meste jobber med å kvalitetssjekke den informasjonen de har hentet inn.

Politiet har hatt som hovedmål å kartlegge opplysninger for å kunne ta ut tiltale, og avklare hvorvidt Anders Behring Breivik hadde fysiske eller psykiske medhjelpere i forbindelse med planlegging og gjennomføring av terroren.

Det er politiet nå sikre på at han ikke hadde.

- Vi føler oss sikre på den konklusjonen som vi har lagt frem. Det er ingenting som tyder på at tiltalte har at fysiske eller psykiske medhjelpere, sa politiførstebetjent Kenneth Wilberg, som har ledet etterforskningsarbeidet i Oslo politidistrikt, i retten.

VG DIREKTE: Følg rettssaken i ord og bilder her!

Tror ikke på Knights Templar

Politiet føler seg dermed sikre på at organisasjonen Knights Templar, som Breivik hevder han er en del av, heller ikke eksisterer.

Breivik hevder han deltok på et stiftelsesmøte med organisasjonen i mai i 2002, men dette tror politiet er oppspinn.

- Politiet har ikke funnet holdepunkter for at Knights Templar eksisterer i den form som tiltalte har beskrevet, sa Wilberg.

Politiet har gått igjennom alle personene som Breivik nevner i det såkalte manifestet sitt, og har avhørt 50 personer. Tre personer er ennå ikke identifisert; to kvinner i en bil og Breiviks angivelige mentor Richar Lionheart.

LES OGSÅ: Her er spørsmålene politiet ikke kan svare på

Politiet har også gått igjennom 60.000 timer med videoovervåkningsmateriale for å forsikre seg om at Breivik har operert alene. I de 64 klippene av Breivik som er identifisert, er han alltid alene og bruker konsekvent de to bilene som ble brukt under angrepene, en Fiat Doblo og en Volkswagen Crafter.

Les videre under bildet...

FORKLARTE SEG: Politiførstebetjent Kenneth Wilberg ved Oslo politidistrikt forklarte retten om hovedtrekkene i den massive etterforskningen etter terrorangrepene. Her i samtale med aktor Svein Holden. Foto: Jarle Brenna

Sjekker ikke e-post-adresser

Politiet innrømmer imidlertid at de ikke har full kontroll på Breiviks aktivitet på nettet. Breivik har selv hevdet i retten at en av de 8109 e-post-adressene han forsøkte å sende manifestet sitt til, går til et annet medlem av organisasjonen Knights Templar.

På grunn av et spamfilter fra Telenor fikk Breivik kun sendt ut manifestet til 1002 e-post-kontoer da han sendte det ut mellom klokken 14.09 og klokken 14.42 fredag 22. juli.

Av disse var det 959 mottakere som faktisk fikk manifestet. Politiet har kartlagt disse mottakerne, som i hovedsak er venner og familie av Breivik, norske og utenlandske politikere og ulike medier.

Men politiet har ikke - og vil ikke - gå inn i hvem adressene som ikke mottok manifestet, går til.

- For å ta et talleksempel. Vi har avhørt 2000 personer i saken, og vi snakker om 8000 i Norge og internasjonalt dersom vi forutsetter at det er snakk om forskjellige personer. Vi har ingen forutsetninger for å sette igang dette arbeidet så lenge vi ikke vet hvilken identitet som ligger bak adressene, sa Wilberg.

- Slik saken står i dag kommer vi ikke til å iverksette et slikt arbeid, sa han.

Politiet mener nemlig at helheten i saken kan forsikre dem om at verken Knights Templar eller andre medhjelpere eksisterer.

Smilte under gjennomgangen

Wilsberg fikk bistand av politioverbetjent Alf Nissen i retten i dag. Han forklarte seg mer detaljert om analysearbeidet prosjektgruppen har gjort. Nissen, som til daglig jobber i Kripos, har vært nestkommanderende i gruppen.

Analysegruppen har delt inn terroristens liv i fire tidsperioder som blant annet tar for seg oppveksten, politikk, «World of Warcraft», forretninger, reiser, Knights Templar, flyttingen til moren, manifestet og planlegging og gjennomføring av terrorangrepene.

Nissen beskrev i detalj hvordan politiet har brukt informasjon fra Breiviks datatrafikk, samtaledata fra telefonen hans, GPS-data fra bilen og bankinformasjon for å etterprøve opplysningene han har gitt i manifestet.

- Fra perioden før 2006 finner vi ingen objektive bevis eller vitneutsagn som beskriver det Breivik sier han har gjort. Det er i hvert fall ingenting som tyder på at Breivik planlegger noe, forklarte Nissen.

Lippestad pekte på at Breivik skaffet seg en hagle allerede i 2003. Denne ble ikke brukt under massakren på Utøya, men lå igjen i Fiat Dobloen som sto parkert ved Thorbjørn-kaia.

Breivik fulgte oppmerksomt med på den omfattende gjennomgangen. Han smilte flere ganger underveis over den detaljerte informasjonen politiet har hentet ut, om alt fra nettsider han besøkte til hva slags telefoner han har tatt.

OMFATTENDE: Etterforskningen teller nå 60.000 dokumenter fordelt på 120 permer, ifølge politiet. Dokumenter i terrorsaken har blitt lagret i det gamle 'ranslaboratoriet» på politihuset i Oslo. Foto: Frode Hansen

Omfattende etterforskning

Politiets etterforskningsmateriale teller nå 60.000 sider med dokumenter fordelt på 120 permer. Det er gjort 5000 beslag, og gjennomført 1127 vitneavhør bare etter bomben i Oslo.

LES OGSÅ: Politiet drukner i avhørsdokumenter

Politiet har også gjennomført sjekk av 1640 tips, der 219 har ført til avhør.

Politiet har sendt 44 rettsanmodninger til utlandet, hvorav 10 fremdeles ikke er besvart. Disse går i hovedsak på anskaffelser fra utlandet, ifølge Wilberg.

Les også

 1. Psykologiprofessor om Breivik-saken: - Et tog på vei mot katastrofen

  LITTERATURHUSET (VG Nett) Muligheten for at Breivik blir kjent utilregnelig må åpne for en ny debatt om tilregnelighet i…
 2. Breivik tar oppgjør med forklaringene til sine «tidligere venner»: - Avviser katteplaging, sminkebruk og depresjon

  OSLO TINGHUS (VG Nett) Anders Behring Breivik kommer med en rekke kommentarer til hva vennene hans har forklart i retten.
 3. 16-åring til Breivik: «Hva faen er det du driver med?»

  OSLO TINGHUS (VG Nett) Jenta (16) sto i et vindu i Kafébygget da hun fikk øye på Breivik.
 4. Hvem er Alpha Kallon og hvorfor overførte Breivik 40.000 til ham?

  (VG Nett) Flere av de mest sentrale spørsmålene i terrorsaken står fremdeles ubesvart.
 5. Breiviks bestevenn: - Han ga meg et avskjedsbrev

  OSLO TINGHUS (VG Nett) Før Anders Behring Breivik reiste til Liberia, ga han bestekameraten et avskjedsbrev i tilfelle…
 6. Barndomsvenn (33) om Breivik: Tenkte han var blitt deprimert eller homoseksuell

  OSLO TINGRETT (VG Nett) Da Anders Behring Breivik flyttet hjem til moren i 2006, trodde barndomskameraten (33) at han…
 7. Åpner for presse og publikum i overføringsdomstolene

  (VG Nett) Alle kan nå komme inn og følge terrorsaken i de såkalte overføringsdomstolene rundt i landet.
 8. Bekjent av Breivik brast i gråt: - Livet hans falt fra hverandre

  OSLO TINGRETT (VG Nett) 27-åringen sier Breivik gikk fra moden og hyggelig, til å bli vanskelig og isolert.
 9. Breiviks barndomsvenn: - Han sa han ville ha en arisk nese

  OSLO TINGHUS (VG Nett) Barndomsvennen (32) beskriver Breivik som over gjennomsnittet opptatt av utseendet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder