STRAMMERE: Vi kan bli flinkere til å skrive strammere og kortere referater, sier politioverbetjent Asbjørn Rachlew. Han er også rådgiver for teamet som avhører Anders Behring Breivik. Foto: TROND SOLBERG/VG

Politiet drukner i avhørsdokumenter

(VG Nett) Riksadvokaten er bekymret over at avhørsmetodene til norsk politi gir for mange dokumenter. Forbryternes frie forklaringer tar for stor plass.

 • Gordon Andersen
 • Dennis Ravndal
 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Marianne Vikås
 • Jarle Grivi Brenna
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over åtte år gammel

25. januar i år ble ulike aktører fra politi, påtalemyndighet og advokatstand kalt inn til et møte for å vurdere dagens avhørssituasjon.

- Vi har fått henvendelser fra flere hold om at enkelte avhør med lyd og bilde blir veldig omfangsrike. Dette har vi hatt et møte om, sier riksadvokat Tor-Aksel Bush til VG Nett.

- Uhåndterlige avhør

Aktuelle temaer var blant annet kriminelles frie forklaring sett opp mot mer konfronterende spørsmål. Også lengden av avhør, antallet av dem og omfanget av lyd- og bildeavhør ble diskutert.

Politiet benytter i dag en avhørsteknikk som legger tung vekt på den siktedes frie forklaring.

Politiet bruker minnestimulerende teknikker og metoder for å få forbrytere til å snakke mest mulig fritt.

- Avhørene i noen saker har blitt så lange at de er direkte uhåndterlige. Ikke sjelden er det for oss advokater uklart hva som har vært formålet med de omfangsrike avhørene, sier advokat Mette Yvonne Larsen.

Riksadvokaten sier det kan bli aktuelt å sette ned en egen gruppe som skal evaluere avhørsmetodikken. Gruppen vil få et eget mandat.

- Det er ikke snakk om å endre den avhørsmetodikken som brukes i dag. Diskusjonen er knyttet til gjennomføring og praksis, sier Tor-Aksel Busch.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BEKYMRET: Riksadvokat Tor-Aksel Busch vil ha en arbeidsgruppe som ser på avhørsmetodene. Foto: Marius Knutsen/VG

Må skrive strammere

Politioverbetjent Asbjørn Rachlew er en av Norges fremste avhørseksperter, og har vært sentral med å innføre metodikken med den frie forklaring i politiet.

- Hovedutfordringen for oss i politiet er å bli flinkere til å skrive strammere og mer effektive rapporter. Vi må i utgangspunktet tenke at alt er av interesse for å belyse saken når vi er i startfasen. Når vi skal skrive sammendrag av avhørene, så er kanskje alle deler like viktig, for alle partene som overtar saksbehandlingen, sier Rachlew.

Tusen sider Breivik-avhør

Rachlew sitter som ansvarlig for avhørene av Anders Behring Breivik. Også i denne saken er det historiske mengder med dokumenter som nå produseres av politiet.

Til nå er det gjort 28 avhør av Breivik på over 180 timer. Det er skrevet ut nærmere tusen sider sammendrag av disse avhørene.

- Det har vært helt ekstreme mengder med informasjon. Fasen med den frie forklaring har tatt mye lengre tid enn det som er vanlig i andre straffesaker, sier Rachlew.

Verken avhørene fra lommemannsaken eller Nokas-saken kommer i nærheten i forhold til antall timer. Ifølge Rachlew må vi tilbake til den nå frikjente Thomas Quick for å finne like omfangsrike avhør.

Snur hver stein

- Slik vi ser det er denne saken helt enestående i den forstand at alt faktisk er av interesse. Vi skal snu hver stein. Både med tanke på straffesaken, og med tanke på at det vi produseres nå kan brukes til forskning og forebyggende arbeid i fremtiden, sier Rachlew.

Avhørseksperten mener derfor at terrorsaken ikke er representativ for diskusjonen om at metodikken med frie forklaringer fører til for mange dokumenter.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch understreker at 22. juli- etterforskningen ikke er en del av diskusjonen rundt den praktiske gjennomføringen av avhør.

Begynt med konfronterende avhør

Ifølge Rachlew er det først nå på nyåret i de siste avhørene at de har begynt å bli mer konfronterende og styrende i avhørene av Breivik.

FOR SAKTE: Ifølge forsvarer Tord Jordet synes Anders Behring Breivik selv at avhørene går for sakte. Foto: Scanpix

Breiviks advokat, Tord Jordet, ønsker ikke å ha noen mening om metodikken som Breivik avhøres etter.

- Slik vi vurderer det, virker det som om politiet fortsatt er i en fase der de lar Breivik snakke fritt. Vi har fått høre hele tiden gjennom media at Breivik skal inn i en konfronterende fase, noe vi ikke har sett så mye til. Det har selvsagt vært noen konfronterende spørsmål, men ingen av avhørene har vært av konfronterende art som helhet, sier advokat Tord Jordet til VG Nett.

Breivik: Avhørene går for sakte

33-åringen som står bak terrormassakren har også gitt uttrykk for at han synes fremdriften i avhørene går for sakte. Særlig i begynnelsen.

- Han har underveis sagt at han synes det kunne vært hyppigere avhør og at politiet kunne gått raskere frem, sier Tord Jordet.

Senest forrige uke, da Breivik ble spurt om alternative terrormål som han har hatt under planlegging, så startet avhørssituasjonen med at Breivik fikk et A-4 ark der han skulle «brainstorme» seg frem de ulike terrormål han har hatt.

- Disse alternative målene er noe han har snakket villig om gjennom mange avhør, men det virker som politiet fortsatt lar siktede forklare seg veldig fritt, sier Jordet.

I mål med sentrale tema

Asbjørn Rachlew er ikke enig i dette.

- Vi er mye mer styrende nå. Vi fører ham hele tiden tilbake til de spørsmålene vi vil ha svar på, sier Rachlew. Ifølge avhørslederen er politiet uansett i mål med å hente inn Breiviks forklaring om sakens sentrale tema.

- Vi har ikke funnet noe som indikerer samarbeid, verken med hensyn til planleggingen eller gjennomføringen av terroraksjonen 22.juli, sier Rachlew.

Les også

 1. Vil ha terror-erstatningene avklart i rettssaken

  Terrorsaken utløser opp mot 4000 erstatningskrav. Nå vil bistandsadvokatene at retten skal bestemme nivået…
 2. - Et sviende nederlag for påtalemyndigheten

  (VG Nett) Jusprofessor Anne Robberstad mener påtalemyndigheten gikk på et nederlag i Høyesterett sammen med…
 3. Breivik tapte i Høyesterett

  Tvangsobservasjonen av Anders Behring Breivik (33) vil trolig starte raskt etter at Høyesterett forkastet anken onsdag…
 4. BBC trekker søknad om å intervjue Breivik

  Den britiske kringkastingen BBC har trukket tilbake en søknad om å få intervjue terrorsiktede Anders Behring Breivik.
 5. Derfor brukte ikke Breivik gift i kulene

  (VG Nett) Anders Behring Breivik (33) droppet å fylle flytende nikotin i prosjektilene før terrorangrepene.

Mer om

 1. 22. juli
 2. Terrorangrepet 22. juli - Etterforskningen

Flere artikler

 1. Breivik føler seg presset av politiet

 2. Breivik i avhør: Ringte ikke trusselsamtale

 3. Avhørsekspert avslører uetiske metoder i politiet: - Brukte manipulasjon for å få tilståelser

 4. Håper avhørsekspert kan løse Sigrid-gåten

 5. - Breivik bekymret for forberedelsene til rettssaken

Fra andre aviser

 1. Derfor nekter Breivik å la seg avhøre

  Bergens Tidende
 2. Derfor nekter Breivik å la seg avhøre

  Aftenposten
 3. Avhørsleder oppfordrer til lydopptak

  Aftenposten
 4. - Vurderte terroranslag mot en rekke mediehus

  Aftenposten
 5. Breivik nekter for trusselsamtale

  Bergens Tidende
 6. Behring Breivik hevder han villedet rettspsykiaterne

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder