Utøya-overlevende: Han har ikke noen makt. Han sitter der med håndjern

(VG Nett) Mange pårørende og etterlatte lo da Anders Behring Breivik uttalte seg under dagens fengslingsmøte i Oslo tingrett.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Ikledd sort dress, lys skjorte og slips så Anders Behring Breivik (32) en rekke ganger på huskelappen mens han leste opp sin tale.

- Vi valgte å være der og følge med på rettssaken, sier Utøya-overlevende Khamshajiny Gunaratnam.

Hun var en av flere overlevende og pårørende som hadde valgt å være til stede under fengslingsmøtet tirsdag.

Hun var på øya, men unnslapp massemorderen ved å legge på svøm.

I vannet ble hun plukket opp i en båt og kom seg helskinnet på land. Hun sier hun ikke så terroristen da hun flyktet fra skuddene på øya, men at hun hørte at han var der. Hun understreker at også han har rettigheter.

- Hvordan er det å høre det han sier?

- Nå har han sine rettigheter til å uttale seg. På den andre siden, så vet vi at han ikke har noen makt, han sitter der med håndjern og hans oppfatning av verden og Norge samsvarer ikke med realiteten. Det forstår de aller, aller fleste mennesker med noe mellom ørene.

Lo

Breivik holdt sin tale. Han holdt en huskelapp foran seg med de fastlenkede hendene, og så flere ganger ned på hva han hadde forberedt mens han pratet. Med sitt lyse vestkantsmål holdt han stemmen rolig under hele opplesningen.

Det var spesielt mange som lo da den terrorsiktede 32-åringen begjærte seg løslatt, og foreslo at han skulle nomineres til krigskorset med tre sverd.

- Han uttalte seg mye, som mange lo av, men vi må huske på at det er noen som deler hans oppfatninger. Der må vi som fellesskap tre inn, sier Gunaratnam, som sier hun vil vurdere å være tilstede når selve rettssaken starter i april.

I RETTEN: Den terrorsiktede Anders Behring Breivik ble fotografert da han kom inn og satt seg i rettsalen før retten ble satt mandag. Foto: VGTV

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder