21 års forvaring for trippeldrapet i Tromsø

DØMT: En 39-åring fra Tromsø er dømt til 21 års fengsel med en minstetid på 10 år for trippeldrapet i Tromsø 22. mars i år. Foto: Foto: Ronald Johansen, Bladet Tromsø

Dømt til Norges strengeste straff

(VG Nett) 39-åringen som drepte tre personer, og et ufødt barn, med til sammen 44 knivstikk er dømt til den strengeste straffen du kan få i Norge.

 • Geir Arne Kippernes
 • Jarle Grivi Brenna

Artikkelen er over ti år gammel

Morgenen 22. mars i år knivdrepte 39-åringen gravide Linda Anett Hansen (35), hennes mann Ole-Roger Olsen (44) og hans mor Ragna Elida Christensen (61).

I dommen fra Indre Troms tingrett konkluderer retten med drapene ble begått i psykose utløst av hasjrøyking. Psykotiske personer straffes vanligvis ikke med fengsel, men siden retten mener psykosen var utløst av selvforskyldt rus så er 39-åringen strafferettslig tilregnelig.

Retten mener drapene ble begått under særdeles skjerpende omstendigheter, og at det foreligger stor fare for gjentagelse, siden domfelte viser liten interesse for å slutte med hasj.

Norges strengeste straff

DREPT: Ole-Roger Olsen (44), Linda Anett Hansen (35) og Ragna Elida Christensen (61) ble alle drept i Tromsø 22. mars. Foto: Nofima/Finnmark fylkeskommune Foto:

Maksimumsstraffen i Norge er 21 års fengsel, men retten mener det ikke holder med en normal tidsavgrenset straff for trippeldrapsmannen. Isteden dømte de 39-åringen til 21 års forvaring med en minstetid på ti år. Det er absolutt den strengeste straffen du kan idømmes i Norge.

- Jeg anker dommen på stedet. Jeg mener fortsatt at jeg var psykotisk i gjerningsøyeblikket, sa 39-åringen til dommeren.

Forvaring betyr at du blir sittende innesperret helt til at retten igjen vurderer det som tilrådelig at du slipper ut i samfunnet. I teorien kan en forvaringsdom fornyes livet ut siden den opprinnelige dommen kan forlenges et uavgrenset antall ganger.

- Ved en fengselsstraff kan man i alle fall telle ned år, måneder og dager. Det kan man ikke med en forvaring. Ved forvaring kommer han ikke ut med mindre samfunnet er overbevist om at han ikke kommer til å røyke hasj mer, forsvarer Christian Wiig til NTB.

Baneheia-dømte Viggo Kristiansen, barnedrapsmannen Geir Hårstad samt Yasin Jabr som drepte samboeren, og forsøkte å drepe to andre, er tidligere dømt til 21 års forvaring.

- Hørte stemmer

Retten legger til grunn at tiltalte var isolert i dagene før trippeldrapet og at han hørte stemmer i hodet. Han skal heller ikke ha sovet noe særlig de 10-11 dagene før knivangrepet.

Retten har også trodd 39-åringen på at han prøvde å få kontakt med andre for å fortelle hva han hadde gjort utpå dagen den 22. mars.

- Retten tar utgangspunkt i at tiltalte har vært innlagt på psykiatrisk sykehus på grunn av hasjutløste psykoser. Men tiltalte har også forklart at han har hatt paranoide tanker som ikke skyldes rus. Disse tankene er han ikke undersøkt for, sa dommer Unni Sandbukt, ifølge itromso.no.

Ingen formildende omstendigheter

Tiltalte er tidligere dømt for vold og trusler, og retten mener at det er fare for at han kan begå kriminelle handlinger igjen.

- Det foreligger ingen formildende omstendigheter, heller ikke tilståelse, sa dommeren.

Mannen er også dømt til å betale 200.000 i oppreisning til foreldrene til de drepte og 250.000 til barna til de drepte. Tilsammen tilsvarer dette cirka 1,6 million.

- Vi er fornøyd med at retten både i innhold, premisser og konklusjon har lagt til grunn stort sett det samme som påtalemyndigheten. Retten finner ham tilregnelig i strafferettslig forstand. Da er han tilregnelig fordi den psykosen han var i er direkte hasjutløst og ikke resultat av en underliggende sykdom, sier aktor Ole B. Sæverud til NTB.

Les også

 1. Ber om 21 års forvaring for trippeldrapet

  I trippeldrapssaken i Tromsø finner aktor ingen formildende omstendigheter og ber om 21 års forvaring for…
 2. Trippeldrapet i Tromsø: - Drapsmannen var ikke syk

  TROMSØ (VG) Rettpsykiaterne er i tvil om 39-åringen faktisk var psykotisk på tidspunktet han begikk de bestialske…
 3. Rettspsykiaterne: - Hasjutløst psykose

  I trippeldrapssaken i Tromsø konkluderer de rettspsykiatrisk sakkyndige med at 39-åringen var psykotisk under drapene.
 4. Røykte hasj før drapene

  TROMSØ (VG Nett) Den trippeldrapstiltalte 39-åringen røykte hasj i dagene før trippeldrapet.
 5. Kontaktet psykolog før drapene

  Trippeldrapsmannen hadde en avtale med sjefpsykologen på rusklinikken i Tromsø fire dager før drapene, men møtte ikke…

Mer om

 1. Trippeldrapet i Tromsø

Flere artikler

 1. Trippeldrapsanke om straff og lovanvendelse

 2. Vil anke trippeldrapsdommen til Høyesterett

 3. Trippeldrapstiltalt: - Fikk 84 svar på kontaktannonse

 4. - Befalt av Gud

 5. Trippeldrapssaken: Politiet har ikke funnet mystiske «Anita»

Fra andre aviser

 1. Lovens strengeste straff for trippeldrap

  Aftenposten
 2. Lovens strengeste straff for trippeldrap

  Bergens Tidende
 3. Lovens strengeste straff for trippeldrapet

  Fædrelandsvennen
 4. 18-åring dømt til 13 års forvaring for Vinstra-drapet

  Aftenposten
 5. -Drapsdømt må slippe straff

  Aftenposten
 6. 18-åring dømt til 11 års forvaring for Varhaug-drapet

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder