IKKE SKREMT: Her gratuleres Høyre-leder Erna Solberg av statsminister Jens Stoltenberg på Solbergs 50-årsdag. Nå er ikke tonen like vennlig, men Høyre-lederen er ikke skremt av fiende-stempelet hun nå er blitt tildelt av statministeren Foto: Scanpix
IKKE SKREMT: Her gratuleres Høyre-leder Erna Solberg av statsminister Jens Stoltenberg på Solbergs 50-årsdag. Nå er ikke tonen like vennlig, men Høyre-lederen er ikke skremt av fiende-stempelet hun nå er blitt tildelt av statministeren Foto: Scanpix

Jern-Erna er hovedfienden til Stoltenberg

INNENRIKS

Statsminister Jens Stoltenbergs verste mareritt heter ikke Siv Jensen. Hun heter Erna Solberg.

Publisert: Oppdatert: 06.07.11 14:47

Etter at Frp har falt brutalt på meningsmålingene i år og partileder Siv Jensen ligger nede med brukket rygg, har Høyre og Erna Solberg surfet oppover på meningsmålingene.

Det gjør at Jens Stoltenberg nå peker på Erna Solberg som hovedfienden i valgkampen:

- Vi vil ha fokus på egen politikk, men et av de viktigste grepene blir å vise frem forskjellene mellom Høyre og Aps politikk, sier Jens Stoltenberg til VG.

Som våpen mot Høyre-lederen, bruker statsministeren antall arbeidsplasser.

LES OGSÅ: Høyre fosser frem i ny meningsmåling

Jobb-boom

- Mens den borgerlige regjeringen på fire år skapte cirka 8 000 nye årsverk i kommunene, har vi på fem år skapt 48000, sier han.

- Dere vil bli angrepet for bare å bygge opp offentlig sektor?

- Det er viktig å satse på offentlig sektor, men resultatene av vår næringspolitikk viser at det har blitt skapt ti ganger så mange arbeidsplasser i privat sektor mens vi har regjert, sammenlignet med den forrige borgerlige regjeringen, sier han og viser til følgende tall:

- 25000 nye arbeidsplasser ble skapt i privat sektor under den borgerlige regjeringen. I vår regjeringstid har det blitt skapt 250 000 nye arbeidsplasser i det private. Det er rett og slett en helt annen dimensjon over det vi har fått til. Tallene viser at to av tre nye har kommet i privat sektor, så det er feil at så mange arbeidsplasser overføres til det offentlige.

LES OGSÅ: Stoltenberg lover skattelette til fagorganiserte

Ikke imponert

- Vil du vurdere skattelette frem til 2017?

- Vi har valgt at skattenivået ikke skal endres og vunnet to valg på det. Derfor tror jeg ikke det blir noen endring på det, sier Stoltenberg.

Høyre-leder Erna Solberg er ikke øyeblikkelig imponert eller skremt over skytset fra Jens Stoltenberg.

- Man kan alltids finne frem ulike typer statistikk. I 2003 ble det for eksempel investert tre ganger mer på bygningsmasse og sykehjemsplasser enn i 2009. Vår prioritering av velferd ga resultater, og vi minsket sykehuskøene betraktelig mens vi var i regjering. Under Stoltenberg har vi satt norgesrekord i pasientkø, sier Solberg til VG.

Hun vil likevel understreke at hennes jobb ikke er å snakke om hva Stoltenberg, eller Høyre, har gjort før.

- Det er helt fint at han retter skytset mot oss. Vi er vant til at Ap og Høyre gjør det samme, nemlig å snakke om Høyres politikk. Jeg tror velgerne er mest opptatt av å høre hva vi vil gjøre fremover. De klarer utmerket godt å avgjøre hvem de tror vil gjennomføre de beste løsningene for landet vårt. Da er ikke en selektiv historiefortelling fra Jens Stoltenberg så interessant, sier Solberg.

- Stoltenberg må også huske på at den sysselsettingen han har fått til har skjedd hovedsakelig i offentlig sektor siden finanskrisen i 2008. Vårt mål er å sikre vekst i den konkurranseutsatte private næringen, sier Høyre-lederen.

Her kan du lese mer om