PÅ BESØK: Sandra Borch møter næringsliv i Stange kommune.

Landbruksministeren: Ingen økning i strømstøtten til bønder

STANGE (VG) Bønder forteller at de lar grønnsaker gå til spille på grunn av de høye strømprisene. Det er ikke aktuelt å øke strømstøtten til én gruppe, svarer landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp).

Publisert:

Norske bønder er de eneste i næringslivet som har fått sin egen strømstøtteordning. Likevel forteller bønder nå at strømregningene er så dyre at de pløyer over deler av grønnsaksavlingene i stedet for å høste dem.

– Jeg forstår frustrasjonen, og synes det er fælt å se at man pløyer over grønnsaker. Samtidig er det viktig å si at landbruket er den eneste næringen som har fått strømstøtte til nå, sier landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) til VG.

Jordbrukets særordning gir strømstøtte opp til 20.000 kilowattimer.

Det blir fort altfor lite for bønder som skal kjøle ned og lagre store avlinger med sikte på å forsyne markedet vinterstid.

Asbjørn Stokkeland, grønnsakbonde på Jæren, fortalte mandag til Nationen at han bruker opp mot 75.000 kWh i måneden på å kjøle ned og lagre gulrøtter og løk.

Han forteller at strømutgiftene er mangedoblet – fra 500.000 til 700.000 kroner mellom 2016 og 2020 til 1,6 millioner kroner i 2021. I i år tror han kostnadene kan passere 4 millioner kroner før nettleie.

Bøndene frykter derfor at man ikke vil finne norske lagringsgrønnsaker i butikkene gjennom vinteren og utover neste vår som følge av taket på støtteordningen.

– Situasjonen er den samme for de fleste som driver med lagringsgrønnsaker. Vi har målpriser og kan ikke ta kostnadsveksten ut i markedet, sa Stokkeland.

– Skal ikke drive med enkeltpakker

Sandra Borch sier at i tillegg til strømstøtten de allerede har fått har landbruket også blitt betydelig prioritert i årets landbruksoppgjør, med 10,9 milliarder kroner.

– Nå ser vi på en ordning for næringsstøtte, som pakkeri og lager vil kunne komme inn under.

– Så noen bønder vil kunne få mer hjelp av næringslivsordningen som kommer, men det er ikke snakk om å gjøre endringer i eller øke støtten til bønder?

– Nei, det er gjort betydelige prioritereringer av norske bønder til nå, gjennom jordbruksoppgjøret og strømstøtte både til landbruket og veksthus. Næringslivspakken som kommer skal favne alt næringsliv, og vi skal ikke drive med enkeltpakker til noen. Det er mange som sliter, også annet næringsliv.

LANDBRUKSMINISTER: Sandra Borch (Sp) er onsdag i Stange.

– Det er ikke bra

– Sp har snakket om matsikkerhet i årevis. Hvordan kan en Sp-regjering leve med at bønder lar maten råtne?

– Det er ikke bra. Samtidig ser vi at det er et godt grønnsaksår, et godt kornår på Sørlandet og Østlandet og det ser ut til at vi får et godt år for norsk matproduksjon, sier Borch.

– Så ser vi at noen bønder nå pløyer ned deler av produksjonen sin, og det er ikke bra. Men samtidig er vi nødt til å rette inn næringsstøtten så den favner alle. Jeg tror også det vil gagne norske bønder at det ikke bare er dem som får støtte, men at vi får en felles pakke for næringslivet.

– Det er risiko i alt næringsliv, også landbruket?

– Nå er landbruket den eneste næringen som har fått strømstøtte. Og et betydelig jordbruksoppgjør som dekker alle ekstraordinære kostnader, sier Borch og fortsetter:

– Første utbetaling var i går, på over 700 millioner kroner utbetalt til norske bønder. Neste uke kommer en like stor sum.

– Jeg tror og håper at bønder føler på at det er en ny regjering, legger hun til.

– Ikke godt nok

KrF-leder Olaug Bollestad reagerer sterkt på at regjeringen ikke gir bøndene økt strømstøtte. Hun mener dette er et spørsmål om matsvinn, matsikkerhet og derfor beredskap.

- Dette er rett og slett ikke godt nok. Norge trenger bøndene og Norge trenger maten bøndene produserer. Sandra Borch sier hun forstår dette. Dessverre dekker hennes forståelse ikke regningen uten at det kommer penger med den, og det sikrer heller ikke norsk matsikkerhet, sier Bollestad i en uttalelse til VG.

Hun mener regjeringen må sikre Norges matsikkerhet, men de gjør det motsatte nedprioritere bøndene i en kritisk tid.

Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne og medlem av næringskomiteen, er heller ikke imponert over regjeringen.

– Jeg hadde ikke trodd det skulle være nødvendig å belære Senterpartiet om dette, men landbruket er ikke som annet næringsliv. Det skremmer med at en landbruksminister fra Senterpartiet snakker om pakkerier og kjølelagre som om de en hvilken som helst kontorbedrift, sier Hansson, som mener det er ødeleggende for norsk matberedskap når bønder tvinges til å pløye ned mat i jorda.

– Det er bred politisk enighet om at matsikkerheten må styrkes, men det som skjer nå er det stikk motsatte.

Hansson krever en garanti for at norske bønder vil tjene på å høste grønnsakene sine.

– Sandra Borch må gi den garantien nå. Vi har ikke tid til å vente til Stortinget samles den 19. september, skriver han til VG.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no