BELASTET BEGREP: Statsviter og hoff-kommentator Carl-Erik Grimstad synes det er «komisk» at Det Kongelige Hoff fremdeles bruker yrkestittelen «lakei». Foto: Tom-Egil Jensen

- Slottets lakeitittel komisk

«Gammelmodig» og «komisk», mener ekspertene. Men slottet nekter å kvitte seg med yrkestittelen lakei. Nå er de på jakt etter en ny til Det Kongelige Hoff.

  • Jorun Sofie F. Aartun
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Jomfruene og kjellergutten er borte, men de «pingvinkledde» lakeiene lever i beste velgående ved Det Kongelige Hoff. Lakeiene serverer ved kongelige taffel og andre arrangementer i kongefamiliens regi.

Da Slottet søkte etter lakeier i fjor, ble det bråk: Språkprofessor Finn-Erik Vinje mente «spyttslikker» var en annen og mer direkte yrkesbetegnelse. Heller ikke i år lar reaksjonene vente på seg.

- Belastet begrep

Statsviter og hoff-kommentator Carl-Erik Grimstad synes det er «komisk» at Det Kongelige Hoff fremdeles bruker denne yrkestittelen.

- Personlig synes jeg begrepet lakei er så belastet at Det Kongelige Hoff bør tenke seg om. Yrkestittelen har komikkens slør over seg, sier Grimstad.

Stillingen lakei ved Det Kongelige Hoff er historisk og har vært brukt i generasjoner. Grimstad mener Slottet bør endre yrkestittelen - selv om det muligens innebærer språklige utfordringer.

Forandret titler

- Jeg kan ikke se for meg at noen skryter til vennene sine av å være lakei. Slottsknekt er en annen yrkestittel som for folk flest tenker at heller hører hjemme i en kortstokk, sier Grimstad.

Hoffet har sluttet med kjønnsladede betegnelser etter at Likestillingsombudet reagerte på yrkestitler som «stuepike». For nærmere syv år siden forsvant også jomfruene og kjellergutten.

Informasjonssjef ved Slottet, Astrid Versto, avviser at det er aktuelt å slutte å bruke yrkestittelen lakei.

- Dette er gammel historisk betegnelse vi ønsker å beholde.

Dessuten har de som jobber som lakeier ingenting imot yrkestittelen, sier Versto.

- Bør fjerne lakeitittelen

Etter det VG kjenner til, er flere av de ansatte ved Slottet fagorganiserte.

Forbundsleder Turid Lilleheie ved Norsk Tjenestemannslag (NTL) mener det er på tide at Slottet finner mer moderne betegnelser.

- Jeg synes Slottet som moderne institusjon bør ta en vurdering om det er hensiktsmessig å bruke slike yrkestitler, Lilleheie til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder