FÅR IKKE STØTTE NÅ: Generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge får ikke utbetalingen fra Kulturdepartementet som skulle komme i juli. Foto: Tore Kristiansen VG

Kulturdepartementet trekker støtten til Islamsk Råd Norge

Det opplyser departementet i en pressemelding.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Departementet har etter en helhetsvurdering kommet til at det er tvil om Islamsk Råd Norges virksomhet og rolleutøvelse ivaretas på en tillitvekkende måte, skriver Kulturdepartementet i en pressemelding.

Det er andre rate av tilskuddet for 2017 på 650.000 kroner som holdes tilbake, opplyser Kulturdepartementet i en pressemelding onsdag.

– Departementet har et ansvar for at statlige tilskuddsmidler forvaltes på en forsvarlig måte. Dette handler om å etterse at driftstilskudd over Kulturdepartementets budsjetter blir brukt i tråd med de formålene som Stortinget har bestemt, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Studenten Leyla om nikabforbud: Vil ødelegge fremtiden for mange

Ansatte nikabkledd kvinne

Tilskuddet til Islamsk Råd Norge utbetales to ganger i året. Forrige utbetaling var i februar. Det er altså juli-utbetalingen som holdes tilbake inntil videre, ifølge NTB.

Departementet vil innkalle Islamsk Råd til et nytt møte over sommeren som et ledd i den videre saksbehandlingen.

Rådet skapte debatt da de valgte å ansette nikabkledde Leyla Hasic som administrasjonskonsulent. IRN hadde da fått midler av Kulturdepartementet til å øke staben, for å være en brobygger til resten av det norske samfunnet.

Flere reagerte på nyheten, blant annet var Venstre-politiker Abid Raja skuffet over avgjørelsen.

– Jeg har forståelse for om nordmenn blir støtt og provosert over dette. Jeg som muslim blir selv støtt og provosert, sier han til VG.

Raja mener IRN med dette «nærmest har utspilt sin rolle som en seriøs samfunnsaktør».

– IRN undegraver den tillit som bør bygges mellom nordmenn og muslimer. IRN dummer seg ut og gjør norske norske muslimer til latter, sier stortingsrepresentanten.

VG mener: Islamsk Råds tap av ansikt

Helleland: Ikke sikker på om IRN ivaretar rollen sin

Kulturministeren sier til VG at det er en helhetsvurdering som er bakgrunnen for at hun har valgt å trekke støtten.

– Vi er rett og slett ikke sikre på om de ivaretar rollen som brobygger og paraplyrorganisasjon for muslimer i Norge. Det er en viktig forutsetning for at staten skal bruke penger på IRN, sier Helleland til VG.

Hvor viktig er nikabsaken for at du har valgt å trekke støtten?

Det er flere ting som gjør at jeg er nødt til å forsikre meg om at når staten bevilger så mye penger til en organisasjon, så må jeg sørge for at de pengene forvaltes på en måte som gjør at de følger forutsetningene for at de skal få de pengene, svarer Helleland.

Hun kan ikke si noe om når hun tar en ny avgjørelse på bevilgningen, men bekrefter at hun er i dialog med IRN om dette.

– Nå er det en tvil hos oss om at IRN oppfyller forutsetningene for pengene de får. Så registrerer jeg at de har satt igang et arbeid for å sikre at de i større grad kan oppfylle våre forventninger. Det er jo positivt, men jeg er opptatt av at de som mottar penger også må kunne forsikre oss om at de blir brukt etter det som ligger til grunn for Stortingets bevilgning, sier hun.

IRN om dialogmøte: – Hun ville ikke ha dialog med oss

Generalsekretær i IRN, Mehtab Afsar, mente Leyla Hasic var den best kvalifiserte for jobben.

– Leyla Hasic er ansatt som administrasjonskonsulent og har gått gjennom en ryddig og krevende ansettelsesprosess hvor vi hadde mange gode søkere. Hun var den beste og fikk jobben. Hennes jobb er ikke slik media har kommunisert: at hun skal være IRNs ansikt utad. Det skal hun ikke, sa Afsar til VG i mars.

Det har foreløpig ikke lyktes VG å få tak i Mehtab Afsar. VG har snakket med Leyla Hasic, som ikke ønsker å kommentere saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder