BEKLAGER: FrP-formann Siv Jensen beklager Charlotte Finnesands utspill om at handikappede barn ikke bør settes til verden. Foto: SCANPIX

Sjokkutspillet om handikappede: Siv: - Beklager overfor alle som føler seg støtt

(VG Nett) FrP-formann Siv Jensen beklager Charlotte Finnesands utspill om at handikappede barn ikke bør settes til verden.

  • Ingunn Andersen
  • Bjørn Lecomte

Artikkelen er over 12 år gammel

På vegne av hele partiet tar hun klart avstand fra utspillet.

Les også:Handikappede raser: - Minner om nazisme

- Dette er overhodet ikke FrPs politikk og jeg tar avstand fra utspillet. Ethvert menneske er like mye verdt uansett om en har et handikap eller ikke. Jeg vil på vegne av FrP beklage overfor alle som føler seg støtt av utspillet, samtidig som jeg forsikrer alle om at dette ikke er FrPs politikk, sier Siv Jensen i en e-post til VG Nett.

Debatten har mildt sagt tatt av etter at partiets listekandidat i Rennesøy, Charlotte B. Finnesand uttalte at det er forkastelig å bevisst bære fram handikappede barn.

Jeg kan ikke se nødvendigheten av med viten og vilje å sette barn til verden som vi vet med sikkerhet vil komme til å koste samfunnet enorme summer i pleie, omsorg og utstyr, skriver Finnestad i det kontroversielle leserinnlegget, som sto på trykk i Stavanger Aftenblad i dag.

Høyre: - Dette er helt tankeløst!

Inge Lønning (H) måtte gni seg i øynene for å lese uttalelsene til Charlotte B. Finnesand en gang til.

- Umiddelbart er det ytringer som man har vondt for å tro at oppegående mennesker kan komme med, sier Lønning til VG Nett.

REAGERER: Inge Lønning. Foto: Knut Erik Knudsen

Han synes det er ganske oppsiktsvekkende at en politiker går ut med slike synspunkter, og at samfunnets kostnader forbundet med fuksjonshemming eller sykdom skal være utslagsgivende for om barn har livets rett eller ikke.

Rikt land uten omsorg?

- Det er et paradoks at et sånt synspunkt dukker opp i 2007 når vi er rikere enn vi noen gang har vært. Ikke et menneske tenkte den tanken da Norge var et fattig land, fortsetter han.

Lønning har stor forståelse for hvordan disse uttalelsene treffer de handikappede:

- Det lett å forstå at folk blir såret av dette. Det blir jo som å erklære at de ikke har livets rett. Og hvis man kombinerer denne tankegangen med et omfattende bruk av testing under svangerskap, så er det jo klart at dette kan få dramatisk konsekvenser, sier han.

- Dette er perverst!

UBEGRIPELIG: - Det er ubegripelig at SV er med i en regjering som involverer Norge i en okkupasjon av et annet land, sier Torstein Dahle i Rødt. Foto: Scanpix

Torstein Dahle i partiet Rødt (RV) er rasende etter uttalelsene om abortering av funksjonshemmede barn:

- Dette er et ekstremt og perverst utslag av markedsliberalismens inntog i verdispørsmål, sier Dahle til VG Nett.

Også Dahle sammenligner uttalelsene fra Charlotte B. Finnesand med nazisme:

- Det er en politikk og et syn som man vel må tilbake til nazismen for å finne; Dette var nazistenes politikk! Man eliminerte den som ville bli en "belastning" for samfunnet. Det er rystende, fortsetter han.

Ann-Marit Sæbønes

Ann-Marit Sæbønes, tidligere Oslo-ordfører, har kjempet for funksjonshemmede- og funksjonsredusertes rettigheter og muligheter i mange år.

- Jeg er bekymret for at de holdningene fremdeles finnes. Men det er viktig at dette kommer frem i lyset, slik at man får diskutert det og tatt avstand fra det, sier Sæbønes til VG Nett.

Hun er helt klar på at vi burde snakke mer om de funksjonshemmedes utfordringer, og dermed også få frem holdningene som rammer denne gruppen:

- Dette er holdninger som dessverre finnes i vårt samfunn. Jeg er jo funksjonshemmet selv, og jeg vet at alle har behov for samfunnets fellesskap, sier hun og roser mediene for å ha tatt opp denne saken.

BEKYMRET: Ann-Marit Sæbønes har kjempet for handikappedes rettigheter og muligheter i mange år. - Jeg er bekymret for at de holdningene fremdeles finnes. Men det er viktig at dette kommer frem i lyset, sier hun til VG Nett. Foto: THOMAS BJØRNFLATEN, VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder