SISTE TALE: For siste gang holder Carl I. Hagen tale til landsmøtet i Frp som partiformann. Dette bildet er fra landsmøtet i 2002. Foto: Bjørn Thunæs

«Kong Carl»s siste tale

(VG Nett) Etter 28 år som den suverene lederen i Fremskrittspartiet takker Carl I. Hagen i helgen for seg som partiformann. Se avskjedstalen hans live på VG TV i ettermiddag.

  • Camilla Ryste
  • Anne Vinding
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Klokken kvart på to i ettermiddag går Hagen på talerstolen på Clarion Hotell på Gardermoen. Foran 630 Frp-medlemmer og rundt 100 journalister holder han sin siste tale som partiformann.

Du kan følge talen live på VG TV!

På en pressekonferanse denne uken innrømmet Hagen at det blir en følelsesladet avskjed.

- Det blir en utfordring ikke å grine for mye, sa Hagen på spørsmål fra VG Nett.

Sammen med sin kone og sekretær, Eli Hagen, har Carl I. Hagen vært Frps ubestridte frontfigur i 28 år. Han har bygget partiet opp fra bunnen av.

Bildespesial: Carl I. Hagens politiske liv

- Mitt livsverk

Da Hagen ble valgt til partiformann i 1978 var Frp et bitte lite parti med knapt to prosents oppslutning. Ved valget året før hadde partiet mistet alle sine fire representanter på Stortinget.

Kontrasten til stortingsvalget i fjor høst er stor. Da fikk Frp 22,1 prosents oppslutning og ble dermed var landets nest største parti med 38 representanter på Stortinget.

På pressekonferansen denne uken sa Hagen at han ser på Frp som sitt livsverk. Men veien frem til dagens popularitet og oppslutning har ikke gått uten konflikter.

Fra 1978 og frem til i dag har hele 18 personer hatt verv som 1. nestformann eller organisatorisk nestformann. Kun Siv Jensen, som i helgen velges til ny partileder, har overlevd.

Utrensninger og sex-skandaler

En etter en har de andre nestlederne enten trukket seg eller blitt fjernet fra sine verv.

Frps landsmøte på Bolkesjø i 1994, omdøpt til «Dolkesjø» av VG, ble historisk. Oppgjøret mellom de unge liberalistene i partiet og de mer tradisjonelle populistene førte til at unge, lovende politikere som Tor Mikkel Wara, Pål Atle Skjervengen og Ellen M. Wibe trakk seg fra partiet.

I 2000-2001 kom det neste store oppgjøret i Frp. En etter en ble populistene Vidar Kleppe, Jan Simonsen, Dag Danielsen og Fridtjof Frank Gundersen ekskludert mot sin vilje.

Samme år måtte Carl I. Hagens politiske vidundergutt, Terje Søviknes, trekke seg fra alle verv i partiet, etter at det ble avslørt at han hadde hatt seksuell omgang med en 16 år gammel jente som var delegat på landsmøtet i ungdomspartiet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder