FORNØYD: Ap-nestleder Trond Giske er glad for flertallsmålingen, men tror det blir jevne målinger fram til valget. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB scanpix

Ny måling gir rødgrønt flertall

I en ny meningsmåling får de rødgrønne partiene flertall på Stortinget uansett om Ap samarbeider med SV, MDG, Rødt og Sp - eller om de inngår samarbeid med Sp og KrF.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Uansett hvilken av disse konstellasjonene Arbeiderpartiet skulle velge å inngå i, ville det utgjort et flertall med 85 mandater på Stortinget dersom meningsmålingen som Norstat har laget for NRK var et valgresultat.

– Det er veldig hyggelig med flertall, men det er et jevnt løp. Jeg tror det blir spennende fram til 2017, sier Trond Giske, nestleder i Arbeiderpartiet.

Les også: Frp vil ikke at du kan stemme på «folk flest» i stortingsvalg

Arbeiderpartiet får den største fremgangen i målingen og får en oppslutning på 34,5 prosent (+2,4). Høyre går samtidig mest tilbake og får 21,5 prosents oppslutning (-2,8).

– Dette er en litt for dårlig måling for oss, men vi har hatt mange vanskelige saker i innspurten på Stortinget. Jeg tror vi kommer sterkere tilbake, sier statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

Fikk du med deg? Ap på sitt laveste med Støre som leder

Hun innrømmer at saker som kommunesammenslåing, flypassasjeravgift og asylinnstramming kan være årsak til nedgangen.

For de øvrige partiene er det mindre endringer. Frp får 16,6 prosent (+1,5), KrF 4,8 (-0,5), Venstre 4,2 (-1,1), MDG 2,8 (+0,3), Senterpartiet 7,1 (0,6), SV 4,2 (-0,9) og Rødt 1,8 (-0,6).

Også en meningsmåling TV 2 offentliggjorde mandag ga rødgrønt flertall.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder