SVENSTRE: Hans Kristian Voldstad driver Sveriges største asylmottak. Og er Venstre-mann. Partileder Trine Skei Grande sier de vil ha et slikt asylmottak i Norge. Foto:TROND SOLBERG/VG Foto: Trond Solberg VG

Venstre-Grande ber Listhaug la asylsøkere drive asylmottak

Venstre-leder Trine Skei Grande ber innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) å la asylsøkere drive asylmottak.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG presenterte søndag en reportasje fra Restad Gård i Vänersborg i Sverige, ikke langt fra den såkalte «rasismehovedstaden» Trollhättan. Der ligger Sveriges største asylmottak, med 1350 asylsøkere.

Det spesielle er at det drives av asylmottakere.

Det ble opprettet høsten 2013 av de norske eiendomsinvestorene Hans Kristian Voldstad og Kjetil Lisland.

– Gammeldags

Voldstad er Venstre-mann og deltok på Venstre-landsmøtet som ble avsluttet i Tønsberg søndag ettermiddag.

– Jeg vil be Listhaug inkludere Restad-modellen i integreringsarbeidet som hun nå jobber med. Jeg foreslo det i forbindelse med forliket før jul, men da var det for få som kjente til det. Jeg tror at folk, når de ser alle de positive sidene ved denne modellen, vil se fordelene ved selvdrevne asylmottak, sier Grande.

– Jeg mener regjeringen må være positive til et asyltilbud som gir bedre integrering og kvalitet. Jeg synes det vi ser fra regjeringen viser at de er håpløst gammeldagse når det gjelder integrering og mottak. De velger løsninger som er dyre og gir lite integrering. De bidrar til en klientifisering av de som kommer. Restad-modellen møter asylsøkerne med krav og forventninger og hjelper dem i gang med integrering, sier hun.

Del av et samfunn

Voldstad sier at de er glade for å ha lykkes i Sverige.

– Jeg er eiendomsutvikler og vi har holdt på i Sverige siden 2003, hvor vi har kjøpt opp gamle eiendommer som er utdatert. I 2012 bestemte vi oss for å bygge et asylmottak med et annerledes og brukerstyrt konsept. Svenske myndigheter var positive og er positive og siden oppstart i 2013, har vi etablert et velfungerende senter i nært samarbeid med det svenske migrasjonsverket.

Han sier de både eier og driver stedet.

– Er dere i posisjon til å lage noe slikt i Norge?

– Nei, det er vi ikke i dag. Men det er flere bygninger som kan passe bra til et slikt prosjekt. Det gjelder blant annet Veum sykehus ved Fredrikstad og Gaustad sykehus i Oslo, hvor det står 10 000 kvadratmeter ledig.

Les også: Slik ser det ut på stort norsk mottak

Voldstad sier en viktig del av konseptet nettopp er at det ikke skal være et isolert mottak, men at det skal være en del av et samfunn.

– En tredjedel av vårt anlegg er sivilt, blant annet et hotell, som opplever at det ikke er noen ulempe å være der, sier Voldstad.

Han sier at blant andre UDI har vært på besøk på Restad gård.

Listhaug: Mye spennende

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er positiv til ideen, med vil ikke love noe.

– Det skjer mye spennende på Restad gård og innenfor andre integreringstiltak. Nå jobber vi med en integreringsmelding som vil komme i mai, hvor vi legger frem forslag til nye grep for at vi skal lykkes med integreringen, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder