Norge er igjen verdens lykkeligste land. Her representert ved solnedgang ved Ellingstranda på Saltnes i Østfold. Foto: Trond Solberg VG

Rapport: Norge er kåret til verdens lykkeligste land

Norge er kåret til verdens lykkeligste land, ifølge World Happiness Report. Dermed har Norge overtatt Danmarks topplassering.

  • David Bach
  • Hilde Sandvær
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Norge tok i fjor fjerdeplassen, men har altså rykket helt til topps i årets rapport, til tross for lavere oljepriser.

– Det sies at Norge oppnår og vedlikeholder sitt høye nivå av lykke ikke på grunn av oljerikdommen, men til tross for den, står det å lese i rapportens innledning.

Danmark har rykket ned i andreplass, deretter kommer Island og Sveits rett etter. Rapporten utformes årlig på oppdrag fra FN.

Klar for vår? Derfor blir du lykkelig av finværet

Gode velferdsordninger

Forsker Ragnhild Bang Nes ved Folkehelseinstituttet har livskvalitet og psykisk helse som område, og mottar nyheten om Norges plassering med stor glede. Hun merker seg at det er de samme fire landene som holder seg i toppen, også i år.

– Det har klar sammenheng med gode velferdsordninger, godt ivaretatte menneskerettigheter, og gode styresett koplet med en sunn økonomi. Det har mye å si, altså, sier Nes til VG.

Thomas Hansen, forsker ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA forteller at det handler om at vi i Norge generelt har gode levevilkår i from av helse og økonomi.

– Vi har også høy grad av tillit mellom mennesker, sammenliknet med andre, noe som gjør oss mindre skeptiske og at vi føler oss tryggere, sier Hansen.

Små variabler som skiller

Han har spesielt forsket på ensomhet, depresjon, tilfredshet og lykkeeldre, hvor han forteller at det er store variasjoner mellom land, og hvor Norge kommer ut på lykketoppen der og.

– De eldre har det helt klart bedre i vår del av verden. Det handler blant annet om at vi har trygge velferdsordninger som bidrar til å hjelpe de mer marginaliserte gruppene, sier Hansen.

VG-måling i 2012: Så lykkelige er vi i Norge

Både Nes og Hansen påpeker også at det ikke er store variabler som skiller de nordiske landene fra år til år.

– Det var vel 0,2 poeng som skilte de fire-fem øverste landene i fjor, så det er veldig små marginer, sier Nes.

På årets rangering oppnår Norge 7,537 poeng, mot Danmarks 7,522. Island klokker inn på 7,504.

– Island har jo en skikkelig boom på mange vis, særlig med tanke på at de fikk en såpass hardt trøkk under finanskrisen. Mye av årsaken til at Island og Irland (15. plass) ligger så høyt tror jeg er at tross dårlig økonomi, så har de gode realsjonelle forhold, med gode nettverk og vennskap. De har tid til familie og venner, sier Nes.

Les også: Nest lykkeligst i 2013

– Følelse av fellesskap

De fire øverste landene scorer høyt når det gjelder faktorer som regnes som viktige for folks lykke: omsorg, frihet, sjenerøsitet, ærlighet, helse, inntekt og godt styresett.

– Det som funker i de nordiske landene er en følelse av fellesskap og forståelse av hva som er deres felles beste, sier administererende direktør Meik Wiking ved Institutt for lykkeforskning i København til nyhetsbyrået AP.

I den mindre hyggelige enden av listen finner man Den sentralafrikanske republikk, like under Burundi, Tanzania, Syria og Rwanda.

Og siden vi liker å sammenligne Norge med våre nærmeste naboer: Sverige finner vi på 10. plass i årets lykkeliste.

Kilde: VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder