50 prosent sannsynlighet for godvær i Sør-Norge

BRYGGEN I GRÅVÆR: Regnværet laget solide pytter på Bryggen i Bergen. FOTO: HALLGEIR VÅGENES, VG

Håp om sol og sommer neste uke

BERGEN (VG) Fortsatt tyder mye på en fuktig, mild og ustabil sommer – men nå åpner det seg en stor mulighet for godt, tørt sommervær i Sør-Norge!

Artikkelen er over tre år gammel

– Vi bør ta detaljerte værmeldinger med en klype salt nå, i alle fall de som går mer enn to-tre dager fram i tid, sier meteorolog Frode Håvik Korneliussen i StormGeo, og forklarer:

– Det er rett og slett så ustabilt bygevær at det ikke nytter å drive med timevarsling på enkeltsteder. Det vi kan si med nokså bra sikkerhet, er at vi fortsatt har en slik ustadig, bygeværspreget værtype i mange dager fremover, men ikke time for time.

Han har likevel klart et månedsvarsel – bygget på data fra Det europeiske værsenteret i England. Det viser i hovedtrekk samme værtype i en hel måned fremover – ingen grunnleggende omlegging til stabilt, tørt og varmt høytrykksvær.

Les også: Slik vil vi bruke ferien

DRYPP DRYPP: En gruppe turister har væpnet seg med paraplyer før de dro på omvisning i Bergen. Her ved foten av Johanneskirke-trappene. FOTO: HALLGEIR VÅGENES, VG

Bommer og bommer

Her er noen eksempler på hvor vanskelig varslingen kan være:

* Tirsdag klokken 11 meldte Yrs nye værtjeneste at det ikke skulle regne kommende 90 minutter i Bergen sentrum. Minutter senere kom en god, kraftig, lang regnbyge.

* Søndag varslet StormGeo – riktignok med betydelig forbehold – at kommende helg kunne by på 30 pluss i Sør-Norge. Men allerede mandag var det klart at dette neppe holdt, og prognosene tirsdag er gråvær og regn.

* Søndag 3. juli varsler storm.no tungt regn hele dagen i Bergen, mens yr.no varslet lett skydekke med solgløtt og null nedbør hele dagen. Virkeligheten var kraftige regnbyger dagen gjennom, med noen pauser.

Les også: Sommerens beste TV-tips

Men nå er det håp

Men vi har et lite håp om sommer og sol, ifølge Håvik Korneliussen:

– Hvis vi ser på prognosene for neste uke, innebærer disse inntil 50 prosent sannsynlighet for tørt, pent sommervær i Sør-Norge. Dette skyldes enten at det legger seg en høytrykksrygg over Skandinavia i neste uke, eller at et høytrykk fra Kontinentet kommer inn fra sør og skyver bort svake lavtrykk fra Sør-Norge.

Hovedsignalet er likevel 45 prosent sannsynlighet for mer lavtrykk fra vest – som vil gi nedbør over normalen – også neste uke.

Les også: Smakfull sommer-rett!

Globalt regnvær-system

Hvis vi får en godværsperiode i Norge i neste uke, vil det stemme nokså godt med de faste nedbørs-turnusene vi har rundt Ekvator, et slags globalt regnværssystem – også kjent som Julian-Madden-svingningen.

Enkelt forklart består den i lavtrykk og regnvær som seiler jorden rundt med litt ulik hastighet – det kan bruke inntil to måneder på rundturen.

Hvis dette slår til, vil vi komme i en nedbørsfattig fase, og kunne få en tørrere uke.

Bedre mot skolestart

– Vi vet at Det europeiske værsenteret har lagt denne effekten inne i sine prognoser, og de sier at dette ga forbedrede prognoser. Men vi vet også at dette ikke alltid slår til like mye, forklarer meteorologen.

Hvis denne nedbørs-turnusen får det som den vil, skal det også bli lettere vær om lag når det nærmer seg slutten av skolens sommerferie, antyder Håvik Korneliussen.

Her er hans månedsvarsel:

Uke 1 (11-17. juli): Våt start på uken, men lettere på fredag, før flere lavtrykk kommer inn fra sørvest i helgen. Inntil 50 prosent mer nedbør enn normalen i Sør-Norge. Litt kjølig.

Uke 2 (18.- 24. juli): Hovedsignal er lavtrykksaktivitet over Skandinavia, men med to gode alternativ: Enten svakere lavtrykk, og høytrykk fra sør som skyver disse nordover, slik at Sør-Norge får godvær, eller at hele Skandinavia blir dekket av høytrykk. Samlet utgjør dette 50 prosent sannsynlighet for godvær i Sør-Norge, 30 prosent i Nord-Norge.

Uke 3 og 4 (25. juli -7. august): Usikre prognoser, men 75 prosent sannsynlighet for en våtere uke enn normalt i uke 3. Her er det likevel en viss mulighet – 40 prosent sannsynlighet – for at Sør-Norge slipper unna. Også uke 4 ser våt ut, men også her er det hele 50 prosent sannsynlighet for at Sør-Norge kan få pent vær.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder