NEKTER SKYLD: Henning Hotvedt fortsetter sin forklaring i dag. Han nekter en hver befatning med drapet. Foto: Privat

Tiltalte hadde fantomtegning av gjerningsmannen da han ble pågrepet

BORGARTING (VG) Henning Hotvedt (39) tok flere utskrifter av fantomtegningen politiet fikk laget av drapsmannen til Kristin Juel Johannessen (12).

  • Dennis Ravndal
  • Jarle Grivi Brenna

Artikkelen er over tre år gammel

En slik utskrift lå på kommoden hans da politiet pågrep Hotvedt i 2000 og siktet ham for drap første gang.

– Dette var et stort tema da politiet begynte å avhøre meg og venner, det var masse kjør rundt denne Lågendalsmannen. Jeg tok en utskrift av bildet fra internett. Jeg viste det vel egentlig ikke til noen, men det var et stort tema siden politiet var så skråsikre på at det var meg på bildet, sier Hotvedt.

LÅGENDALSMANNEN: Fantomtegningen ble laget etter vitnebeskrivelser av mannen som fulgte etter en kvinne rett i nærheten av der Kristin ble drept. Foto: Tegning: Harald Nygård VG

Den 39 år gamle familiefaren har mistet mye vekt siden han ble pågrepet av politiet på nytt i fjor sommer. Han var tydelig preget under rettens første dag, der han satt bare en meter fra Kristins familie.

Under forklaringen sin i dag virker han litt mindre nervøs. Familien til Kristin følger forklaringen nøye fra sidelinjen.

Kommentar: «Har han levd med en grusom hemmelighet i 17 år?»

Nektet skjegg-bilder

39-åringen ble spurt i politiavhør en stund før han ble pågrepet, om han klippet seg rett etter at fantomtegningen ble publisert. Da forklarte Hotvedt at han fikk ekskjæresten til å klippe håret sitt noen dager senere.

– Det var en veldig heksejakt i Larvik og Sandefjord i denne perioden, på alle som kjørte moped, sa han i retten.

I politiavhør har han sagt at han «følte seg som en drapsmann» hver gang han gikk av mopeden, og at flere hadde påpekt at han lignet på «Lågendalsmannen».

Som VG har skrevet tidligere, har også Hotvedts skjeggvekst vært et tema i retten. Det finnes en video av 39-åringen tatt to dager etter drapet der han har tydelig skjegg, til tross for at ingen av vitnene har beskrevet Lågendalsmannen på denne måten.

I 2000 nektet han å la politiet fotografere ansiktet sitt daglig, for å vise hvorvidt han hadde sterk skjeggvekst.

– Jeg nektet blankt. Jeg var redd for hva de skulle bruke det til, det er ikke alltid politiet spiller med åpne kort, sa Hotvedt i retten.

– Var ikke i Larvik

Tiltalte forklarer seg om hva han gjorde på drapsdagen 5. august 1999. Han hevder han ikke var i Larvik på tidspunktet hvor Kristin ble drept.

Dagen før overnattet han hos venner i Siljan. Da han våknet (drapsdagen), hadde han planer om å reise til broren i Larvik, men ifølge tiltaltes forklaring ombestemte han seg på vei dit – og reiste heller til Sandefjord, hvor han bodde på den tiden.
– Jeg snudde. Jeg tenkte at han har veldig mye besøk hos seg. Jeg tenkte også litt på at han kanskje ikke var hjemme, sa tiltalte Henning Hotvedt i retten i dag.

De viktigste bevisene: Dette vil avgjøre Kristin-saken

Historisk sak

Henning Hotvedt ble opprinnelig en del av drapsetterforskningen fordi han hadde en moped av samme type som ble observert av vitner nær åstedet for drapet. Han har hele veien nektet straffskyld og sier han aldri har møtt Kristin Juel Johannessen (12).

I tillegg til vitneobservasjoner hadde politiet et hårbevis som ble brukt mot ham da saken kom opp for retten for første gang. Før ankesaken skulle opp i 2003 trakk påtalemyndigheten saken mot ham, fordi det viste seg at håret stammet fra en kvinne – ikke siktede. Han ble da frikjent.

Ved hjelp av moderne DNA-teknikk fikk politiet i fjor full treff på profilen til Henning Hotvedt da de sammenlignet denne med en sporprøve som var sikret fra neglene til Kristin. Han ble da tiltalt på nytt etter at gjenopptagelseskommisjonen hadde vurdert det nye beviset.

Dette er første gang i Norge at en person blir tiltalt på nytt etter først å bli frikjent i samme sak.

Mer om

  1. Kristin-drapet
  2. Krim
  3. Drap

Flere artikler

  1. Kristin-tiltalts bror: – Politiet hadde bestemt seg på forhånd

  2. Forsvarer i Kristin-saken: – Tvilen er så stor at han må frifinnes

  3. Aktor til juryen: – Dere må finne ham skyldig i drapet på Kristin Juel Johannessen

  4. Kartla 3600 mopedeiere i jakten på Kristins drapsmann

  5. Politiets hovedvitne: Pekte ut Hotvedt to ganger i fotokonfrontasjon

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder