STERKT ENGASJEMENT: Da sexkjøpsloven og bordeller ble tema på 8-mars møtet, skal Jaquesson ha bedt motstandere av loven om å sette seg inn i hvordan det er å arbeide på et slikt sted. Foto: Christian Clausen , VG

Jaquesson om sugekommentar: Unnskyld

Etter ordkrigen på 8-mars møtet, har Jaquesson nå ringt
venstrepolitiker Anna Dåsnes (17) og beklaget den sterke ordbruken.

Silje Fjeldstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ordene som fikk Jaquesson til å beklage er:

Også syns jeg du skal prøve å suge pikk ti ganger i døgnet i et helt år, for å se hvor gøy det er å selge sex. Det er sexkjøp.

Formuleringen kom i forbindelse med kvinnedagen, som er rett rundt hjørnet. I forkant avholdes et parolemøte i 8-mars komiteen. Til stede var representanter fra flere politiske partier, flere organisasjoner og også Kari Jaquesson, som nå representerer kvinnegruppa Ottar.

Bakgrunnen var, ifølge Jaquesson selv at tre unge kvinner, blant annet fra unge Venstre, tok til orde for bordeller, og at parolen med «håndhev sexkjøpsloven» burde tas ut av toget.

Les også: Prostitusjon i Norge redusert etter sexkjøpsloven

– Jaquesson tok ordet og sa blant annet at vi burde suge ti pikker om dagen for å skjønne hvordan det er å jobbe på bordell, sier Dåsnes til Dagbladet.

Vi følte vi ble hetset ut, forteller Amanda Schei, leder for Norges Venstrekvinnelag som ble snakket til på møtet, på dagsnytt 18 på NRK.

Les også: «Trygdekontoret»-pornosketsj ikke felt i PFU

Jaquesson: – Var ikke det jeg sa

På Twitter skriver Jaquesson følgende;

I et vedlegg til tweeten følger et dokument der Jaqueson blant annet skriver følgende:

– Jeg har heller ikke bedt vedkommende om å «gå og suge pikk»

– Står for meningsinnholdet

Til VG utdyper Jaquesson hva som skjedde i forkant av ordbruken.

Det var en svært ryddig debatt. Det kom et innlegg fra lederen i unge Venstre, som mente at det ikke burde være en parole med «håndhev Sexkjøpsloven», deretter Maria Katinka Lie fra Oslo Liberale Studentforening som tok til orde for å åpne bordeller. Så var det seks stykker før min tur, og det var ingen som snakket i munnen på hverandre, sier Jaquesson til VG.

Hun forteller at hun ble rystet av det som ble sagt fra Oslo Liberale Studentforening.

– Selv mener jeg sexkjøpsloven er like revolusjonær som retten til selvbestemt abort. Prostitusjon er et stort samfunnsproblem for de som blir prostituert, men også deres pårørende og pårørende til kjøperne. Jeg var sjokkert over at unge kvinner kunne mene dette, forteller hun.

På det aktuelle møtet gjorde Radio Nova lydopptak, som Jaquesson har hørt igjennom.

– Lydloggen bekrefter det jeg sier. Det var ikke slik at jeg hoppet opp fra setet og ba kvinnene om «å suge pikk», men jeg sa at jeg synes «du skal prøve det for å se hvor nydelig det er». Hadde jeg visst at de var så unge ville jeg nok ordlagt meg annerledes, men jeg står for meningsinnholdet.

.. Men ringte og sa unnskyld

– Jeg ringte hun som var under 18 (Anna Dåsnes jorun. anm), og fortalte at jeg ikke var klar over hvor unge de var, og at jeg nok da hadde brukt et annet språk. Samtidig var jeg nokså preget, og hadde veldig hjertebank over at det var blitt tatt til orde for bordeller, forteller Jaquesson.

– Og så sa jeg beklager og unnskyld. Og så diskuterte vi litt mer om bordeller og sexkjøpsloven, og jeg ble invitert til å delta på et møte, forteller hun.

– Ekkelt og krenkende

Amanda Schei Leder av Norges Venstrekvinnelag Foto: ,

– Måten du kommer med utrykkene er med på å gjøre det vanskeligere for kvinner er å være med i politikken og du undergraver hele prosjektet feminismen, sier Amanda Schei på Dagsnytt 18. Schei er leder av Norges Venstrekvinnelag, og utdyper til VG hvordan hun opplevde møtet.

– Vi støtter Venstres rett til å uttale seg, sier hun. Om Jaquessons ordbruk sier hun følgende;

– Jeg synes det er ekkelt og krenkende, og hun oppfører seg dårlig, sier Schei.

– Det gjelder uansett hvem som sier det, men særlig når det er kjente og myndige personer som sier slike aggressive og seksuelle ting, så går det imot det feminismen dreier seg om. Det å bygge opp kvinner og gi dem en plattform for å snakke, sier hun, og forteller at hun hadde følelsen av at hun ble stemplet som å gå imot feminisme, selv om hun ikke hadde begynt å snakke.

– Jeg sa tydelig fra. Vi kjemper for den samme saken, men likevel satt det flere folk på gråten der, forteller hun.

– Jaquesson argumenterer med at ordbruken er det den er, fordi det er realiteten i prostitusjon. Hva mener du om det?

– Det er ikke argumentasjon, men en hersketeknikk, avslutter Schei.

Les også: Norske politikere sjokkert over at Amnesty vil legalisere sexhandel

Ble gjort opptak

VG har også hørt gjennom lydopptaket som ligger på Radio Nova sin nettside. Her hører man at Jaquesson uttaler:

– Jeg vil anbefale en liten studietur til Belgia og Tyskland for å se hvor nydelig det foregår i disse ordnede formene. Også syns jeg du skal prøve å suge pikk ti ganger i døgnet i et helt år, for å se hvor gøy det er å selge sex. Det er sexkjøp, sier Jaquesson i lydopptaket.

Ødelegger for klimaet

Runa Fjellanger fra Rød Ungdom er også kritisk til Jaquesson sin ordbruk, og sier det ødelegger for klimaet på møtene knyttet til kvinnedagen.

– Jeg håper at når det blir skrevet om saken til neste år, så blir det skrevet om de viktige sakene, og ikke hvor dritt det var på parolemøtet, sier hun på Dagsnytt 18.

– Likesågodt legge ned kvinnekampen

– Jeg visste ikke at det ble gjort opptak på møtet, men er glad for det fordi det bekrefter min versjon, sier Jaquesson.

– Det var en annen på møtet som sa at dersom vi skal åpne opp for bordeller i Oslo, så kan vi likeså godt legge ned kvinnekampen. Det er jeg helt enig i, sier hun.

– Jeg står for det jeg sa, men som nevnt ville jeg ikke ordlagt meg helt likt dersom jeg hadde visst at de var så unge. Jeg synes det er underlig at folk skal bli støtt over å høre hva prositusjon er, med et folkelik språk, men samtidig ivre for å legalisere det. sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder