KJEMPEMOBILISERING: Det var trangt i gatene under 8. mars-toget i Oslo i fjor. Ifølge politiet var over 10.000 personer samlet for å gå i tog fra Youngstorget. Reservasjonsrettdebatten var trolig en trigger for mange. Foto:Marte Christensen,NTB scanpix

Ti grunner til å markere kvinnedagen

Tvangsekteskap, få kvinnelige toppledere, illegal abort, kjønnslemlestelse og rosa bodyer med påskriften «Hjerteknuser». Her er ti grunner til å fremheve kvinner på 8. mars.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Denne saken ble først publisert 8. mars 2015, men er resirkulert i anledning dagen.

1. Fordi 14 millioner jenter blir giftet bort mot sin vilje hvert år, 39.000 hver dag.

2. Fordi kvinner bare eier én prosent av verdens eiendom og mottar ti prosent av verdens lønnsinntekter. 70 prosent av verdens mest fattige er kvinner.

3. Fordi kvinner ikke kan ta abort i 25 prosent av verdens land. Hvert år dør 47.000 kvinner som følge av usikre aborter.

Norske kvinner: - Dette er spørsmål en mann aldri får

4. Fordi kvinner er underrepresentert i regjeringsapparatet. En kartlegging VG gjorde i januar i fjor, viste at sju av ti i regjeringsapparatet er menn. Blant de 61 statssekretærene og politiske rådgiverne, finnes kun 18 kvinner. I tillegg finnes det departementer som er blottet for kvinner i toppen.

Hva er din kampsak på kvinnedagen? Prøv VGs paroleverksted her!

Artikkelen fortsetter under grafikken.

MANNSTUNGT I TOPPEN: VGs oversikt viser at av de 61 statssekretærene og politiske rådgiverne i de ulike departementene, er kun 18 kvinner. Foto:Grafikk: SONDRE NILSEN,

5. Fordi rundt 20.000 kvinner i Norge er kjønnslemlestet, viser forskning. I 2013 ble 127 kvinner operert ved norske sykehus på grunn av konsekvensene dette får, ifølge NRK. På verdensbasis blir tre millioner jenter utsatt for kjønnslemlestelse årlig.

6. Fordi mellom 8.000-16.000 kvinner i Norge hvert år blir utsatt for voldtekt eller voldtektsforsøk. Mange av voldtektsanmeldelsene blir henlagt og enda flere kommer aldri til det punktet at de anmelder.

7. Fordi kun åtte prosent av landets største bedrifter er ledet av en kvinne, ifølge en oversikt i Dagens Næringsliv. Kvinneandelen i vanlige aksjeselskaper, der det ikke er krav om kjønnskvotering, er på 17,9 prosent. Blant de øverste lederne i ASA-selskapene er kun 6,4 prosent kvinner. Ingen av de statskontrollerte selskapene har en kvinne på topp.

Tajiks parole på kvinnedagen: Penger, sex og makt

Artikkelen fortsetter under grafikken.

KVINNEORDENE: Disse ordene brukes for å beskrive kvinnekroppen og vinner stadig nytt terreng - spesielt i skjønnhetsindustrien. Foto:Foto: FOTOLIA. Grafikk: TOM BYERMOEN,

8. Fordi det lages rosa bodyer til jenter på påskriften «Hjerteknuser» og en blå til gutter der det står «Adm. dir.», som Sinnadamen skriver på sin blogg. (Visste du forresten at for hundre år siden var hovedregelen rosa for gutter og blått for jenter? VG +, krever innlogging) Og fordi skolebarna i Kolbotn ble invitert til «bli ny»-dag på SFO, som Aftenposten tidligere har skrevet om, der de skulle «ordne hår, lakkere negler og annet morsomt» – med lovnader om at det ble noe for gutta også.

9. Fordi 43 prosent av alle norske jenter på 16 år er misfornøyd med kroppen sin. 50.000 norske kvinner mellom 15 og 45 år har til enhver tid spiseforstyrrelser.

Skjellsord om kvinnekroppen: «Kameltå, grevinneheng og flaggermus»

10. Fordi en legemiddelprodusent reklamerer for smertestillende på denne måten: «Harde jordbæruker?» skrevet ved siden av et saftig, rødt jordbær. Legemiddelet skal være effektivt mot menstruasjonssmerter. Svenskene er ikke like flaue over å snakke om mensen, og har til og med sin egen organisasjon som heter Mensen, som vil ha blodet «ut av trusene og inn i offentligheten».

Kilder: Women Deliver, Planned Parenthood, WHO, Aftenposten, Dagbladet og Norsk Folkehelseinstitutt.

PS! I denne saken har vi hentet inspirasjon og informasjon fra den nye boken «F-ordet. 155 grunner til å være feminist» av Marta Breen, Madeleine Schultz og Jenny Jordahl.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder