GREFSEN SKOLEKORPS: Har firedoblet medlemstallet mens de fleste andre korps har gått tilbake. Her gjør de siste øvings-innspurt før 17. mai. Foto: MONA LANGSET/VG

25 år med korpsnedgang – men i fjor snudde det

Mens antall korpsmusikanter har gått kraftig ned på landsbasis, bobler spillegleden på Grefsen i Oslo.

 • Mona Langset
 • Stella Bugge

Artikkelen er over fire år gammel

I løpet av de siste 25 årene har medlemstallet i Norges skole- og generasjonskorps sunket med 43 prosent. Men den nedadgående pilen snudde i fjor. Det siste året har det vært en økning på nesten tre prosent på landsbasis.

På Grefsen i Oslo marsjerer glade musikanter til en marsjversjon av «I'm Bad» på siste fellesøvelse før 17. mai.

Les også: Vurderer å spille korpsmusikk fra en Cadillac foran 17.mai-toget

Firedobling

Skolekorpset har hatt medlemsvekst lenge. Mens de fleste andre skolekorps opplevde medlemsflukt, steg Grefsen skolekorps fra 20 musikanter i 2008, til rundt 80 nå. Det har de gjort de siste fire årene.

Korpsleder Pål Botilsrud tror det blant annet skyldes bevisst satsing på kvalitet i alle ledd, fra dirigent, til profesjonelle instruktører. Samtidig fokuserer de på å ha et godt miljø, og mye morsomt sammen.

Den siste uken har de innleid profesjonell marsjerings-coach for å finpusse marsjdetaljene før 17. mai.

– Mestring og spilleglede er viktig, sier dirigent Jenny Austestad. Hun har ledet korpset helt til topps i ulike korpskonkurranser, noe barna sier de er stolte over.

Dirigenten mener også at det gode miljøet blant de entusiastiske foreldrene er viktig for at barna skal bli i korpset helt til de går ut av videregående skole.

Les også: Vil hente korps fra Sverige til 17. mai

MARSJERINGSTRENING: Grefsen skolekorps finpusser teknikken før 17. mai, og har leid inn profesjonell hjelp for å bli gode til marsjering. Alexander Ramfelt (t.v) har bakgrunn fra Garden og politiet. Foto: MONA LANGSET/VG

– Jeg elsker å ha det gøy i gata. Showe litt. 17. mai er topp, sier Henrik Smelhus Sjøeng (17).

Han har vært med i korpset siden han gikk i andre klasse, og har ett år igjen før han må slutte på grunn av aldersgrensen.

De eldste i korpset også har sitt eget storband. Henrik har mange jevnaldrende venner i koprset, og de har fulgt hverandre helt siden de startet å spille som andreklassinger.

– Min årgang har nok vært med på å gjøre korps litt kult, sier 17-åringen som nylig har lagt fotballen på hylla for å satse for fullt på sang og musikk.

Henrik som har vært både korpsgutt og idrettsgutt i mange år, har kjent litt på det at en del idrettsungdom har sett litt ned på korpsungdom.

– Men jeg har alltid hatt rak rygg og vært stolt av å gå i korps, sier han.

Det samme gjør Martin Falsen, som er russ, og har sitt siste år i korpset.

– Jeg har lenge drømt om å gå i russebukse når jeg spiller på 17. mai. Dette blir en fin avslutning på min tid i Grefsen skolekorps, sier 18-åringen som håper å komme inn i Gardemusikken over sommeren.

Husker du? Prinsesse Ingrid Alexandra skal lære å spille saksofon

RUSS-I-TOG: Martin Falsen har gledet seg i mange år til at det skal bli hans tur til å spille med Grefsen skolekoprs på i 17.mai, iført russedress. Foto: MONA LANGSET/VG

Kult med korps

– Nå opplever vi en endring som taler til vår fordel. Alle snakker om at korps er blitt mer kult, sier Håkon Mogstad, kommunikasjonssjef i Norges Musikkorps Forbund (NMF).

– Hva tror du har vært årsaken til nedgangen?

– Vi har hele tiden hatt en god vekst i bunnen. Hvert år har vi hatt mellom syv og ti tusen aspiranter, men folk slutter raskere enn før. Ønsket om å være tro mot en aktivitet i lengre tid er ikke det det en gang var, sier Mogstad.

Andre tilbud og et rikholdig internett konkurrerer også om oppmerksomheten. Mogstad peker på at foreldrene ofte finner fire-fem lapper om fritidsaktiviteter i ungenes ransel.

– Dessuten er folk blitt mer utålmodige, alt skal gå så raskt nå. Men det tar lang tid å lære seg å bli god på et instrument, utdyper Mogstad.

Han viser til at noe av nedgangen i medlemstallet skyldes en opprydning i medlemsmassen i 1994.

Les også: Trives som korpsnerder

KORPSGLEDE: Vilma Sandrø(9), Live Botilsrud (9) og Oda Mehus (8) synes det er kult å spille i Grefsen skolekorps. Foto: MONA LANGSET/VG

Korpsbygger

For å holde på interessen og gjøre det mer attraktivt å være i korps, startet NMF for fem år siden det såkalte korpsbyggerprosjektet. Opplegget tar to år, og så langt har 50 av landets musikkorps fullført.

– De som har gjennomført programmet kommer styrket ut. De har praktisk talt ingen som slutter og mange nye som kommer til. Det har vært rundt 15 prosent meldemsvekst i disse korpsene, sier Mogstad.

I korpsbyggerprogrammet får korpset en veileder fra NMF som følger korpset i to år og hjelper til med å sette opp en handlingsplan med musikalske mål. Medlemmene får også muligheten til å si hva de ønsker å gjøre.

– Korps er opplæring i demokrati, mener Mogstad. Som ikke kan dy seg for å legge til at også statsminister Erna Solberg har spilt i korps.

Svensk importkorps om 17. mai: –Det kjekkeste vi gjør

ØVER: Musikantene i Grefsen skolekorps gjør siste finpuss før den store dagen. Foto: MONA LANGSET/VG

Mer om

 1. 17. mai
 2. Korps

Flere artikler

 1. Gladsak før 17. mai: Nå vokser korpsene igjen!

 2. Må få hjelp fra svenskene på 17. mai

 3. Pluss content

  Sølje Bergman: Vil være mor mot strømmen

 4. Pluss content

  Kurt Nilsen om suksessen, bruddet og fyllekjøringen

 5. Sp-Arnstad: Regjeringen styrer inn i lærer-krise med åpne øyne

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder