STOPP: Utenriksminister Børge Brende (til venstre) og justisminister Anders Anundsen, fotografert i Stortinget fredag. Foto: Helge Mikalsen , VG

Slik vil regjeringen dobbelt-stenge russergrensen for asylsøkere

Får støtte fra Ap for å be Russland stoppe alle uten Schengen-visum

137 asylsøkere kom over Storskog onsdag

Utenriksminister Børge Brende (H) har bedt Russland om å stoppe alle uten Schengen-visum, før de når fram til grensen og Storskog.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Regjeringen mener at flyktninger som klarer å ta seg til Russland, er Russlands ansvar alene.

– Russland har ressurser til å ta seg av syrere som tar fly fra Damaskus og som allerede har fått et visum til Russland. Er det et norsk problem? Eller er det et russisk spørsmål å håndtere? Der er jeg knallklar: Det er det Russland som må håndtere, sier Brende til VG.

Går alt slik regjeringen ønsker, blir det om kort tid umulig å ta seg gjennom Russland til Storskog i Finnmark, for å søke asyl der.

Ifølge politiet i Øst-Finnmark kom det onsdag 137 asylsøkere til Norge fra Russland.

Dobbel-stenger asylruten

Regjeringen legger nå to parallelle løp for å stenge grensen for alle som ikke har et gyldig norsk pass, et visum til Norge eller et annen Schengen-land, eller et såkalt grenseboer-bevis:

** En lovendring i ekspressfart gjennom Stortinget, som gjør at grensevaktene på Storskog kan snu alle som kommer med en gyldig ooppholdstillatelse i Russland. Lovendringen er ment å tre i kraft allerede 20.november.

** En sterk anmodning til Russland om å stoppe alle som ikke har de nødvendige reisedokumentene for fri innreise til Norge - slik Russland har gjort helt fram til sommeren 2015, da de første asylsøkerne kom på sykkel over grensen i Finnmark.

Njet til alle uten visum til Norge

– Vi har en dialog med Russland om hvordan de kan bidra til at det bare er de med gyldige reisedokumenter slipper igjennom fram til grensen, sier Brende.

Arbeiderpartiet støtter dette tiltaket fullt ut:

– Vi er helt enig med regjeringen her. Vi forutsetter at Russland kan håndtere og gi asylsøkere som kommer dit, nødvendig beskyttelse, sier Helga Pedersen (Ap), medlem i Stortingets kommunalkomite, til VG.

Rask effekt

Børge Brende sier at man allerede ser lavere tilstrømning over Storskog, etter at regjeringen signaliserte at de ville stramme til:

– De siste to dagene har vi sett lavere tall på Storskog. Vi skal ikke legge for mye i det, men vi ser også på hotellet i Nikel, at det er nesten ingen der nå. Brorparten, de alt overveidende andel, har gyldige papirer, sier utenriksministeren.

Les også: - Her er det ingen syrere

Mer enn 4 000 personer har krysset grensen ved Storskog i løpet av høsten. Inntil slutten av oktober hadde 35 asylsøkere ankommet Finland fra Russland.

I løpet av sommeren og høsten har Russland endret praksis og har ikke lengre stilt krav om Schengen-visum fra de som slippes fram til grensen.

Derfor forlater de Russland

UD har ikke fått noen fyldestgjørende forklaring på hvorfor Russland har tillatt så mange å reise fram til den norske grensen, og hvorfor folk med opphold i Russland nå vil til Norge. Men Brende har noen teorier:

– Russland har fått en vanskeligere økonomisk situasjon og mange ser at det ikke er økopnomsik lønnsom å bli der. Så forsøker de den såkalte arktiske flytningeruten. Og så opplever de, beklager å måtte si det, at Norge er et land som tar imot og hvor det er rimelige muligheter for opphold. Derfor driver vi informasjonskampanjer om at de ikke kan vente opphold i Norge, med mindre de har krav på beskyttelse. Hvis vi ikke oppnår enighet med Russland om tilbaketagelsde, risikerer de at det blir sendt tilbake til sitt i opprinnelige hjemland, sier han.

Les også: Erna Solberg: Viktig signal om noen sendes til Kabul

Ifølge Brende vil en strengere russisk dokumentkontroll ha øyeblikkelig effekt:

– Hvis man infører en situasjon ved den norske grensen tilsvarende den ved grensen mot Finland, så vil det være et krtaftig fall i det som kommer over Storskog, sier Brende.

– Russland er trygt

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier til VG at både den kommende lovendringen og instruksen som vil komme til Utlendingsdiretoratet (UDI) om å snu asylsøkere på grensen, tar utgangspunkt i at Russland er et trygt land, både for afghanere, syrere og de aller, aller fleste andre asylsøkere.

– Et viktig element i endringen som nå vil komme, er at vi legger inn en reell vurdering av om Russland er et trygt land for dem som kommer derfra og søker asyl her. Det mener vi at Russland er, og da skal de tilbake, sier Anundsen til VG.

Anundsen sier lovendringen er tenkt å tre i kraft allerede neste fredag, og at den detaljerte instruksen til UDI vil være klar samtidig.

– Både syrere og andre grupper er trygge i Russland. Vi skal fortsatt ha en åpen mulighet for dem som vil søke asyl fra Russland, dersom de mener seg forfulgt i Russland, men det er omtrent ikke en aktuell problemstilling nå, fortsetter Anundsen.

– Det er ikke i Russlands interesse å ha en organisert rute for menneskesmuglere gjennom sitt land, legger han til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder