TOK FYR: Det var denne gamle røykvarsleren som utløste Toms nye varslingssystem lørdag, og lagde brannmerker i Egersund-mannens gulv. Foto:,Privat

Toms røykvarsler begynte å brenne

Tom Håland (57) hadde skiftet ut samtlige varslere i huset, dagen etter sto én av dem i full fyr. Heldigvis fungerte hans nymonterte varslingssystem.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Egersund-mannen ble oppringt av brannsentralen lørdag med budskapet om at alarmen hadde gått i leiligheten hans.

OVERRASKET: Tom Håland fikk seg en skikkelig overraskelse lørdag. Foto:,Privat

Det hadde tatt fyr i en av hans gamle røykvarslere som lå på bordet og var klar til å kastes.

– Heldigvis hadde jeg rukket å montere det nye brannsystemet. Jeg synes det er ganske skremmende at noe slik at kan skje, sier Tom Håland til VG.

57-åringen hadde fått beskjed av hans nye alarmleverandør at de gamle røykvarslere var svært upålitelige.

– Det var veldig overraskende å se at dagen etter at jeg hadde demontert varslerne så begynte en av de å brenne. Jeg slengte den ut i gangen og sparket den videre inn på kjøkkenet.

Bortsett fra røykvarsleren var det kun gulvet som hadde tatt skade av brannen.

Les: Kameraovervåket ansatte med røykvarsler

GULVSKADER: Slik så gulvet til Tom ut etter at røykvarsleren først tok fyr. Egersund-mannen sier at batteriene ikke var feilplasserte, da samtlige av de gamle røykvarslere blinket og ga tegn på at de virket. Foto:,Privat

– Kjent med problematikken

Direktør i Norsk brannvernforening sier at han kjenner lignende tilfeller hvor det er oppstått røykutvikling i varslerne, grunnet feilplassering av batterier.

– Vanlig er det ikke, men vi har fått inn flere meldinger hvor det er oppstått varmgang i varslerne. Dette skjer ved dårlig merking av pluss- og minus-pol i røykvarsleren, og at batteriene blir satt inn feil vei, sier administrerende direktør i Norsk brannvernforening Dagfinn Kalheim til VG.

Håland sier at batteriene ikke var feilplasserte, da samtlige av de gamle røykvarslere blinket og ga tegn på at de virket.

Les: Brannfarlig reklame på T-banen

BER FOLK SJEKKE RØYKVARSLERNE: Administerende direktør i Norsk brannvernforening anmoder alle som har opplevd varmgang eller røykutvikling i sine varslere om å kontakte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Foto:Terje Heiestad,Millimeterpress

Når VG gjør direktøren oppmerksom på serienummeret til Toms røykvarsler drar han umiddelbart kjensel på modellen.

– Dette er nok en lik variant av en modell som ble trukket fra markedet for et halvår siden. Jeg vil anta at det er samme varsler, men av ulik importør, sier Kalheim.

– Er det mulig å sikre seg mot slike røykvarslere?

– Alle som blir importert til Norge er EU-godkjent, og sertifisert i anerkjente laboratorium. Flere av kriteriene er knyttet til responstid og lydnivå, men trolig ikke merking av pluss- og minus-pol. Det er vanskelig, sier Kalheim.

– Gir falsk trygghet

Han sier at mye av ansvaret ligger hos importørene, og anmoder alle privatpersoner som opplever problemer med sine røykvarslere om å kontakte Direktoratet for Samfunnsikkerhet og Beredskap.

– For det første kan dette gi falsk trygghet ved at man bruker en røykvarsler som ikke fungerer, og i verste fall kan det oppstå varmgang.

Én av varslerne som ble trukket tilbake i 2014 hadde modellnummer KD-101 LD, mens Toms røykvarsler hadde serienummer KD-101LC – en lignende variant.

Visste du? Brannfellene du må unngå

– Kjenner ikke til problemet

57-åringen kjøpte sin versjon på Europris, men butikkjeden sier selv at de ikke har hatt flere lignende problemer med sine røykvarslere.

I en e-post til VG forteller Europris at de kun er kjent med ett tilfelle tidligere, men viser til at det den gang var batteriet som tok fyr – og at det dermed ikke var noe feil på deres varsler.

Varen har utgått fra deres sortiment, men fortsatt er det en restsaldo på 242 stykker på deres butikker. Kjeden har solgt i underkant av 13 000 røykvarslere av denne typen, og presiserer at produktet også blir solgt hos andre butikker i Norge.

Du kan finne flere tilbakekalte røykvarslere her.

VARSLEREN: Slik ser én av de totalt tre røykvarslerne som skulle varsle Tom om brannfare. Én av dem tok fyr. Foto:,Privat

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder