Foto: Grafikk:Anders Bergan,VG

Dette får pensjonistene de neste tre årene

Pensjonistforbundet: - Reaksjonene har vært voldsomme

Her er oversikten som viser hva pensjonistene har å rutte med de neste tre årene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det har stormet etter at årets trygdeoppgjør endte med at landets 1,3 millioner trygdemottakere vil få mindre å rutte med det neste året.

Om lag 700 000 alderspensjonister får også et oppgjør som er regulert lavere enn den forventede prisstigningen.

Bakgrunnen er et moderat lønnsoppgjør, og regelen som underregulerer pensjonene i forhold til lønnsmottakerne. Dermed anslår regjeringen at alderspensjonistene får 47 kroner mindre i måneden.

– Det ble vedtatt i pensjonsforliket at pensjonene skal reguleres med lønnsoppgjøret, minus 0,75 prosent. I år ender lønnsoppgjøret på 2,7 prosent, mens anslått prisstigning er 2,1 prosent. Den kan bli lavere eller høyere, men slik det ligger an nå, blir trygdeoppgjøret 0,15 prosent lavere en prisstigningen, sa statsminister Erna Solberg til VG denne uken.

Så mye blir det

VG har regnet på hvor mye mer pensjonister i ulike klasser vil få i lommeboken – før skatt. Utregningen er basert på Statistisk sentralbyrås (SSB) prognoser når det gjelder forventet årslønnsvekst og prisstigning.

Tallene viser at en minstepensjonist i kategorien «lav sats» vil få 479 kroner i økt kjøpekraft i 2016, mens han i 2018 vil få 1318 kroner mer å rutte med. Det er samme formel – regjeringens regneteknikk – som ligger til grunn for utregningen.

Prognosene viser også at en pensjon i størrelsesorden 500 000 vil gi 1716 kroner mer neste år.

LES OGSÅ:Carl I. Hagen raser over trygdeoppgjøret

To år sendere, i 2018, økes dette til 4717 kroner, ifølge SSBs fremskrivninger av årslønnsvekst og prisvekst.

Basert på SSB vil de neste tre årene slå bedre ut (se tabell øverst i saken) enn årets oppgjør som altså endte med at pensjonistene får mindre å rutte med.

– Den spesielle situasjonen oppstår på grunn av lave lønnsoppgjør. Når man uansett deretter skal trekke fra 0,75 prosent, kan resultatet bli slik vi ser i år. Problemstillingen ble imidlertid diskutert i forbindelse med pensjonsreformen, men man anså den gang risikoen for at denne situasjonen skulle oppstå som relativt liten, sier pensjonsekspert Alexandra Plahte i Steenberg & Plahte til VG.

Vil utrede

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson sa onsdag at han har orientert organisasjonene om at regjeringen vil utrede reguleringsprinsippene.

PENSJONSEKSPERTEN: Ansvarlig redaktør Rune Pedersen i SmartePenger. Foto:,

– Skal dette endres, kan jeg vanskelig se noe annet enn at det i tilfelle må inn en sikringsbestemmelse i regelverket. Så er det jo også viktig å ha med seg at det heller ikke er alle yrkesaktive som oppnår en lønnsregulering lik den generelle. Med en lønnsvekst som er 0,75 % eller mer under den generelle lønnsreguleringen, vil jo den samme effekten gjøre seg gjeldende også for denne gruppen yrkesaktive, sier Plahte.

Generalsekretær Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet er klar på at dagens system må endres.

– En sikringsbestemmelse som sier at reguleringen ikke skal være dårligere enn gjennomsnitt av lønns- og prisvekst, må på plass, sier Harald Olimb Norman.

Pensjonsekspert Rune Pedersen, som også er ansvarlig redaktør i SmartePenger.no, sier årets oppgjør er spesielt.

– Alle partiene unntatt Frp var enig om at det var slik det skulle gjøres. Men det ser aldri bra ut når du får negativ inntektsvekst. I fjor ble inntektsveksten større enn den skulle fordi de overvurderte lønnsveksten, sier Rune Pedersen.

- Veldig dårlig oppgjør

Pedersen konstaterer at en stor gruppe alderspensjonister får mindre å rutte med etter årets oppgjør.

– De som har fått litt for mye i fjor, tenker ikke på at de fikk for mye i fjor. De fleste vet jo ikke hvordan dette teknisk sett er beregnet. De ser bare at i år er det et veldig dårlig oppgjør, sier han.

VG mener:Ett nulloppgjør må tåles

Pensjonistforbundet har de siste par dagene blitt nedringt av pensjonister som reagerer kraftig på at regjeringen har gitt dem svekket kjøpekraft.

– Reaksjonene har vært voldsomme, og det er tydelig at underreguleringen av pensjoner opprører mange. Slår man sammen antallet som har ringt oss, sendt mailer og vært aktive på vår Facebook-side, så er det nok snakk om tusener. Jeg kan ikke huske sist vi mottok så mange reaksjoner, sier kommunikasjonssjef Kristin Ruud i Pensjonistforbundet.

– Hva er det pensjonistene forteller?

– De forteller at de føler seg dårlig behandlet, og mange ytrer i tillegg bekymring for dem som allerede har lite å rutte med. Det er ikke nødvendigvis den 50-lappen de reagerer på, men prinsippet. Vi har også fått mye støtte for at vi ikke signerte protokollen, sier Ruud.

Fire organisasjoner nektet denne uken å signere protokollen i forbindelse med oppgjøret.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder