Nordmannen har selv sett flere mennesker dø i fjellet** Venn til VG: Han døde mens han gjorde det han elsket

SISTE BILDE: Her står Arvid Lathi på toppen av Mount Rainier. Dette bilde tok hans klatrepartner av ham like før de satte kurs ned fra fjellet. På vei tilbake ble de fanget i en voldsom snøstorm. Foto: Privat

Turvenninnen tok det siste bildet av Arvid Lathi (58) – så kom stormen

En smilende Arvid Lathi (58) vinket inn i kameraet til
turvenninnen. Like etter var de fanget i en dødelig snøstorm.

 • Camilla Fredstad Huuse

Artikkelen er over fire år gammel

På vei ned fra Mount Rainier, et fjell som ligger 4394 over havet i delstaten Washington i USA, møtte nordmannen og turvenninnen Monique Richard (41) en voldsom snøstorm. På Facebook skriver Richard at nordmannen frøs i hjel i armene hennes.

«Jeg har forferdelige nyheter. Jeg har mistet min fjellkamerat, min beste og elskede venn Arvid Lahti. Lørdag kveld, på Mount Rainier, ble vi fanget i en voldsom og vindfull storm, som ingen hadde ventet,» skriver hun.

Bakgrunn: Nordmann fryktes omkommet i USA

Så selv folk dø i fjellet

– Det siste bildet av Arvid er tatt på vei ned fra toppen Mount Rainier, og vi ser at det er blå himmel i bakgrunn. At han og Monique skulle bli utsatt for en storm, er bare uflaks, sier Marit Andreassen til VG.

I det norske klatrermiljøet er hun en av dem som kjente Arvid best. Marit, som er innehaver av Høyfjellspesialisten, har vært venn med Lahti siden 2003.

Siden den gang har Arvid klatret flere av verdens høyeste fjell. Han er den eneste i Norge som har besteget Mount Everest to ganger på et år.

På den ene turen fikk Arvid selv se hvor farlig fjellet kan være. 19. mai 2012 så han fire mennesker dø på vei opp Everest.

I 2013 fortalte han selv om opplevelsen i VG:

– Jeg så én av dem, da var han fortsatt i live. Masken hans var glidd til side, og han var tom for oksygen. Jeg forsøkte å snakke til ham, men fikk ikke noe svar. Jeg husker at jeg tenkte at dette ikke kunne gå bra, sa Arvid.

Lest denne? Erling (84) fant fire døde ungdommer på fjellet

PÅ TOPP: Her har Arvid klatret Mount Everest med en gruppe på 234 andre mennesker. Fire døde av dem døde i forsøket. Foto: Privat

Ble kalt «vikingen»

Bayarsaikhan Luvsandorj Mongol, en kjent klatrer fra Mongolia, kjente Arvid godt. De har vært på flere ekspedisjoner sammen, blant annet klatret de Everest i 2012.

– Han er det beste mennesket jeg har møtt, sier Mongol til VG.

Innad i klatremiljøet kalte de Arvid «vikingen». Han var nordmannen som aldri ga seg. Alle likte og respekterte ham.

Mongol forstiller seg at Arvid gjorde alt han kunne for å beskytte Monique mot kulden de siste timene på fjellet.

Det var en slik person han var.

– Arvid døde mens han gjorde det han elsket, og sammen med sin beste venn. Jeg tror Arvid ville vært takknemlig om han visste at Monique overlevde og er trygg, sier Mongol.

Slo alarm

Turen opp Mount Rainier var i utgangspunktet en enkel match for de erfarne klatrerne. De skulle opp og ned fjellet samme dag, og la derfor igjen bagasjen på en turhytte i nærheten.

Da sekken fortsatt lå urørt sent lørdag kveld ble det slått alarm. Innen den tid var det blåst opp til storm i området.

Redningshelikopteret kom seg ikke opp på fjellet lørdag. Heller ikke søndag var været stabilt nok.

LES OGSÅ: Olav (62) lå to døgn under snøen

HØYDEN: Her er Arvid Lahti og Bayarsaikhan Luvsandorj Mongol 8848 meter over havet – på toppen av Mount Everest. Foto: PRIVAT

Turvenninne overlevde så vidt

«Vi måtte tilbringe hele natten i et steinete område. Lørdag døde Arvid i mine armer,» skrev Monique på Facebook etter ulykken.

41-åringen overlevde selv så vidt natten ute i 17 minusgrader. Hun kom seg ned fra fjellet på egenhånd søndag kveld, men hadde store frostskader og ble sendt til sykehus.

Tre dager senere fant redningsmannskapet et livløst menneske på stedet der nordmannen sist ble sett i live. Det bekrefter parken på sine nettsider.

– Jeg kan bekrefte at en person er hentet ned fra fjellet, men personen er ennå ikke offisiell identifisert. Det vil ta tid, sier kommunikasjonssjef i UD Frode Andersen til VG.

LES OGSÅ: Jannicke (42): – Alt jeg klarte å tenke var: «Jeg skal ikke dø i dag»

EVENTYRER: Venner beskriver Arvid Lathi som en mann som hadde det best når han klatret og var ute i naturen. Foto: privat

Hektet på fjellet

Arvid døde trolig av kraftig nedkjøling, ifølge redningsmannskapene. Kroppen ble funnet på 3000 meters høyde, halvt begravet i snø.

Klatreren Robert De Vries, som er kjæresten til Monique, møtte Arvid i 2011. Han og nordmannen var en del av en gruppe klatrere som besteg fjellet Ama Dablam i Himalaya.

– Jeg husker Arvid som en snill og rolig mann. Han var utrolig sterk, selv om han kanskje ikke så slik ut, forteller han til VG.

De Vries har flere ganger klatret i krevende forhold og vet hvor fort været kan snu, men ulykken har likevel skremt ham. De Vries forteller at Arvid vil bli husket som en god mann. Amerikaneren besøkte ham i Norge, og noen år etter deres første klatretur møttes de i Kathmandu.

– Både før og etter våre to ekspedisjoner møttes vi, feiret livet og drakk øl.

Var alltid godt forberedt

Marit Andreassen forteller at Arvid raskt ble hektet på fjellklatring. Det lyste rett og slett av ham når han snakket om fjell.

Hans siste tur var på langt nær hans vanskeligste, mener hun. Turen opp Mount Rainier er relativt enkel i forhold til å bestige fjell som K2 og Mount Everest.

– Arvid var en sindig mann som alltid var godt forberedt. Han kunne rutene utenat og tok aldri snarveier. Det er ingen tvil om at han ble mer og mer betatt av fjell.

Les også

 1. Ble tatt av snøskred: Jannicke (42): – Alt jeg klarte å tenke var: «Jeg skal ikke dø i dag»

  Alt Jannicke Høyem (42) husker er snømassene som slukte henne og et stummende mørke.
 2. Ble fanget på fjellet: Olav (62) lå to døgn under snøen

  VOSS (VG) En kort skitur endte i en kamp på liv og død for Olav Saue (62).

Mer om

 1. USA
 2. Vær

Flere artikler

 1. Pluss content

  Arvid Lahti (58) hadde selv sett flere mennesker dø i fjellet: Det siste bildet før døden

 2. Arvid (58) havnet i snøstorm på fjellet: – Han døde i mine armer

 3. Sår tvil om funn av fire døde klatrere på Everest

 4. Mount Everest har krevd syv liv på en uke

 5. «Den sveitsiske maskinen» Ueli Steck omkom nær Mount Everest

Fra andre aviser

 1. Klatrar frå Nordhordland omkom på 3000 meters høgde

  Bergens Tidende
 2. Omkommet norsk klatrer hentet ned fra fjellet i USA

  Aftenposten
 3. - Det er usigelig trist at Arvids pult nå står tom

  Bergens Tidende
 4. Her går de i kø til Mount Everest. På en uke har syv omkommet.

  Bergens Tidende
 5. - Når du treffer en død kropp med lysstrålen fra lykta... Da tar du innover deg at det du holder på med er farlig

  Fædrelandsvennen
 6. To dager etter at tre klatrere mistet livet på verdens høyeste fjell, stod norske Vibeke Sefland på toppen av Mount Everest.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder