FARLIG FREDAG FORMIDDAG: Vanlige solbriller hjelper ikke mot strålene som kommer under solformørkelsen. Foto:Magnar Kirknes,VG

Legene advarer mot solformørkelse: Hold barna inne!

Del dine bilder av solformørkelsen: Bruk hashtag #vgsol

Værgudene legger et beskyttende skylag over store deler av Norge. Resten tar kommunelegene seg av med følgende beskjed: Hold barna inne for å unngå øyenskader.

Ola Mjaaland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De få strålene som månen ikke dekker kan nemlig være farlig. Trondheim er en av stedene som ser ut til å kunne få klarvær og den største solformørkelsen siden 1954.

Treffer oftest hav

– Små barn har større pupiller og kan dermed være ekstra utsatt, sier kommuneoverlege Guttorm Eilertsen i Trondheim, og advarer:

– Rådet fra meg - og alle kommuneoverlegene - er at barnehagebarn bør en hold inne fordi det blir så spektakulært at man ikke kan forhindre dem i å se på. Skoleungdom bør heller ikke se på uten beskyttende briller.

Hvordan ser solformørkelsen ut der du er?Del dine bilder med oss her eller bruk hashtag #vgsol!

Rundt på jorden skjer det formørkelser gjerne et par ganger i året, men ofte over havet, slik at få får sett det. Det har vært flere mindre formørkelser i Norge, men fredag blir det en svært synlig. Eilertsen forklarer at det er farlig å se på sollyset for lenge også under normale omstendigheter, men velger å advare nå:

Brannsår og arr

– Solformørkelsen gjør at du blir i stand til å se lenger, og du kan dermed lett få en øyenskade. Du sentrerer lyset og den netthinnen som står for skarpsynet kan få brannsår og arr, sier Eilertsen.

LES OGSÅ: Slik blir solformørkelsen der du er

Det hjelper ikke med vanlige solbriller, uansett hvor mørke eller hvor mange lag.

– Rådet om ikke å se opp gjelder alle, også voksne, med mindre du har spesialbriller, sier Eilertsen.

Fra klokken 10.00 kan du følge den spektakulære solformørkelsen direkte her på vg.no og Canal Digital (kabel 7 - satelitt 17).

Fraråder hjemmesnekret løsning

NRK melder at mange forhandlere skal være utsolgt for solformørkelsesbriller. Det er flere husholdningsartikler du kan bruke for å prosjektere lyset, ifølge Daily Mail, men det fraråder optikeren:

– Å lage øyebeskyttelse selv ved hjelp av eksponert, gammeldags svart-hvitt film, soting av glass, plast fra svarte søppelsekker, se igjennom CD-skiver og lignende frarådes. Slike «hjelpemidler» blir altfor uforutsigbare og usikre, sier dosent og optiker Magne Helland til forskning.no.

Uansett bruk av beskyttelse, er det viktig at brukeren sjekker hjelpemiddelet for eventuelle riper, sprekker eller andre defekter før bruk.

– Skadede hjelpemidler må ikke benyttes. Uansett bør man aldri se på solen for lenge av gangen, selv med godkjent øyebeskyttelse, sier Helland.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder