FORNÆRMET: Imran Saber (37) alias «Onkel Skrue» ble utsatt for et drapsattentat i november 2010 på Jordal i Oslo. Nå mener politiet at de kan ha forhindret nye drapsplaner mot 37-åringen. Foto: MARKUS AARSTAD ,

«Onkel Skrues» bistandsadvokat:
– Kan ikke tenke seg at han har noen fiender

Ikke avhørt av politiet om saken

Politiet mener Nokas-raneren Metkel Betew og to Bandidos-medlemmer planla å drepe Imran Saber (37) alias «Onkel Skrue» i sommer. Selv forstår ikke 37-åringen at han har noen fiender.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det sier «Onkel Skrues» bistandsadvokat Sol Elden ved Advokatfirmaet Elden til VG.

– Hva gjelder eventuell årsak eller bakgrunn til de påståtte drapsplanene, så kan han ikke tenke seg at han har noen fiender, sier Elden.

Politiet mener Nokas-raneren Metkel Betew (37) bestilte leiemord på «Onkel Skrue» og at Bandidos-profilen Lars Harnes (47) tok på seg oppdraget. I tillegg har politiet siktet et annet Bandidos-medlem (43) for å ha deltatt i planleggingen.

Ingen av dem erkjenner straffskyld etter siktelsen om drapsforbund.

SIKTET: Nokas-raneren Metkel Betew (37). Foto: TROND SOLBERG ,

Pågrepet i «Onkel Skrues» garasje

Bandidos-profilen Lars Harnes (47) ble pågrepet 23. juli i garasjeanlegget der Imran Saber bor i Oslo. Harnes hadde dekket hele kroppen med nylonstrømper og var påført latekshansker under mopedhanskene – noe politiet mener var gjort for å unngå å legge igjen DNA på stedet.

I tillegg var Bandidos-profilen maskert med finlandshette og bevæpnet med pistol med påmontert lyddemper.

«Onkel Skrue» står for tiden tiltalt for grovt heleri av minst 4,4 millioner kroner i Oslo tingrett. VG har vært i kontakt med 37-åringen, men han har ikke ønsket å kommentere saken.

Politiet: La drapsplaner i hemmelige møter i Oslo

Politiet mener den 37 år gamle Nokas-raneren og Bandidos-profilen hadde flere titalls hemmelige møter i Oslo hvor de la en konkret plan for å drepe «Onkel Skrue» − i enkelte perioder hadde de møter flere ganger i uken, ifølge VGs opplysninger.

SIKTET: Bandidos-profilen Lars Harnes (47). Foto: POLITIET ,

Les også: Politiet: Nokas-Betew holdt skjulte møter i Oslo-leilighet

Etter det VG får opplyst, har Nokas-raneren og Bandidos-profilen aldri hatt telefonkontakt mens politiet har drevet skjult etterforskning mot dem.

I stedet skal de to ha avtalt nye møter etter hvert møte – eller brukt en salgssjef i 30-årene fra Oslo som en meldingssentral for å avtale nye møter hvis det har oppstått endring i planene.

I begynnelsen av juli i år møttes Betew og Harnes ved Nordstrand stasjon i Oslo etter å ha vært i kontakt med den aktuelle salgssjefen. I samtalene med «meldingssentralen» omtales Harnes som en kvinne, får VG opplyst.

Møttes alene

På dette tidspunktet i sommer hadde politiet allerede etterforsket Nokas-raneren og narkotikaligaen − som de mener at han leder − i flere måneder. Etterforskningen har hatt kallenavnet «Operasjon Sult» internt på seksjonen, og politiet mener også å ha avdekket tre av Betews sentrale medhjelpere i forbindelse med innførsel av store mengder narkotika til Norge.

MØTEPLASS: Nokas-raneren Metkel Betew og Bandidos-profilen Lars Harnes snakket sammen ved Nordstrand stasjon 6. juli i år – en samtale som ble tett fulgt av spanere. Foto: HELGE MIKALSEN ,

En av disse medhjelperne – en narkosiktet mann (28) med bakgrunn fra Eritrea – kjørte blant annet Nokas-raneren ved flere anledninger til møtene med Lars Harnes. Den tidligere ransdømte 28-åringen deltok aldri på selve møtene, men ventet i bilen mens Betew og Harnes snakket sammen, får VG opplyst.

Møtene mellom Nokas-raneren og Bandidos-profilen ble alltid gjennomført uten andre personer til stede, og politiet mener at disse samtalene er sentrale i planleggingen av drapet på «Onkel Skrue».

Skutt sju ganger - overlevde

Mannen som politiet mener skulle likvideres, Imran Saber, har vært sentral i flere av hovedstadens kriminelle miljøer i en årrekke og går under kallenavnet «Onkel Skrue». 21. november 2010 ble Saber skutt syv ganger i brystet på Jordal i Oslo. Han overlevde så vidt, og ingen er tatt for drapsforsøket.

Saber satt i en hvit Mercedes ved Jordal Amfi da han ble angrepet av en person som ifølge vitner var ikledd en kjeledress og finlandshette.

Politiet har aldri fått klarhet i hvem som skjøt mot Saber og ingen er blitt straffet etter drapsforsøket.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder