RØYK: Stian Strand, tok dette bildet litt før klokken syv, tirsdag morgen. Slik bildet viser, kom det fortsatt mye røyk fra bygget. Foto: Stian Strand

Brann i planlagt asylmottak i Hallingdal

Hallingkastet i Hovet i Hol kommune er totalskadet etter at det brøt ut brann natt til tirsdag.

Publisert:

Nødetatene fikk melding om brannen i det planlagte asylmottaket ved 04.50-tiden.

– Det brenner fortsatt og brannmannskapene har fortsatt ikke fått kontroll på brannen, sier Arild Reinhartsen, nestleder i Vestviken 110 sentral, til VG.

Reinhartsen påpeker at det altfor tidlig å si noe om årsak for branne. På dette tidspunktet ville det bare ha vært spekulasjoner, sier han.

Operasjonsleder Ola Fjeldstad i Sør-Øst politidistrikt sier til VG at det er en stor, eldre bygning som er totalskadet.

– Det er ingenting som tyder på at det er folk i bygget, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stor utrykning

Stian Strand, som bor og jobber i nærheten av det brennende bygget, sier til VG at han så tykk røyk da han våknet i dag.

– Jeg kjørte forbi for noen minutter siden. Hele bygget er totalskadet og det ryker fortsatt av det, sier Strand.

Strand forteller videre at han så nærmere et titalls kjøretøy fra forskjellige redningsinstanser på stedet.

Skulle huse 55 personer

I desember i fjor søkte Norsk Folkehjelp om å gjøre om det gamle pensjonatet i Hovet til et mottak. Da asylankomstene til Norge gikk ned, ble prosessen lagt på is og organisasjonen trakk seg ut.

Kommunestyret i Hol sa også nei, fordi de mente at bygget ikke var egnt til å huse asylsøkere. Fylkesmannen gjorde imidlertid om på vedtaket i januar og åpent for mottaksdrift med 55 plasser i inntil seks år.

Asylmottaksoperatøren Hero har søkt om å få drive mottaket. Hvem som skal få drive ordinære mottak fremover avgjøres av Utlendingsdirektoratets (UDI) i slutten av uken.

OVERTENT: Bygget, som begynte å brenne i dag tidlig, skal være totalskadet i brannen. Foto: VG-tipser.

Petter Rukke (Ap), ordfører i Hol, sier til VG at det har vært god stemning rundt å opprettet et nytt asylmottak i bygda.

– Vi har allerede et mottak like ved, og det har fungert fint og de er godt integert i kommunen. Det har vært en godt klima for å opprettet dette mottaket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder