Hasjen var rekord-beslag i 2012.

Gateverdi på over fem millioner kroner

SCANNET: Tollerne scannet traileren fra Nederland og gjorde det største hasjbeslaget i 2012. Spesialenheten mener den tidligere politioppen Eirik Jensen medvirket til å innføre stoffet. Foto: TOLLVESENET ,

Tiltalen mot Eirik Jensen: Tollere tok trailer med hasj

Onsdag 6. juni 2012 gjorde tollerne på Svinesund et rekordbeslag med hasj. Spesialenheten mener politilederen Eirik Jensen (58) medvirket til å få stoffet inn i landet.

Artikkelen er over fire år gammel

Eirik Jensen, mannen som i sin egen bok skriver at har viet livet sitt til å bekjempe kriminalitet, er nå direkte linket til innførsel av nær 14 tonn med hasj til Norge.

Fallet er enormt for den tidligere politilederen, som nekter all skyld etter tiltalen.

Stoffet er videre pumpet inn i noen av de mest potente kriminelle miljøene på Østlandet gjennom hasjbaronen GjermundCappelens nettverk, mener Spesialenheten.

Ifølge tiltalen har Eirik Jensen bidratt med sin beskyttende hånd over en rekke narkotransporter, som i tiltalen blir oppsummert til nær 14 tonn med hasj.

Les også: Slik var Eirik Jensens karriere

NARKOBESLAG: Her er stoffet som tollerne fant i traileren fra Nederland. Spesialenheten mener at Eirik Jensen har bidratt til å ta stoffet inn. Foto: ,

Med et eget sms-språk om vær og vind og andre vendinger om at «kysten er klar» for innførsel av narkotika, mener Spesialenheten at Eirik Jensen og Gjermund Cappelen har samarbeidet om å ta inn stoff i enorme mengder.

Gjermund Cappelen har selv forklart hvilken luksus narkotransporten ga ham.

Les også: Gleder meg til å se mine motstandere i øynene.

Gateverdi på fem millioner kroner

Men den 6. juni 2012 gikk det galt.

Da stoppet tollerne på Svinesund 220 kilo med hasj i en trailer fra Nederland.

Med tollernes skanner kunne de avsløre hasjen som var gjemt i utvendig pallekasse på traileren som ble loset inn til kontroll på Svinesund.

Jensen er anklaget for å ha varslet Cappelen dersom noe skulle kunne skjære seg, men denne gangen havnet den verdifulle lasten i tollernes hender, ifølge tiltalen. Gateverdien skal ha vært på over fem millioner kroner, dersom det ble solgt i større kvantum på noen kilo av gangen, får VG opplyst.

Beslagstoppen

Beslaget gikk inn på beslagstoppen for 2012. En måned tidligere tok tollerne 128 kilo i en østerriksk trailer. Denne traileren skal ikke hatt noe med Jensen-saken å gjøre.

Da lasten i den nederlandske traileren på 220 kilo ble sendt til Kripos, ble vekten av stoffet tatt ut av bager og emballasje og veid til 177 kilo.

Hasjen fra Nederland inngår i den 21 punkter lange tiltalelisten over alt stoffet Spesialenheten mener den tidligere polititoppen har bidratt til å ta inn i landet.

– Det er ikke uvanlig at vekten synker med rundt 40 kilo etter at Kripos har veid stoffet. Kripos veier kun selve stoffet, sier informasjonsrådgiver Axel Wilhelm Due til VG.

– Nekter straffskyld

Eirik Jensen har hele tiden nektet for skyld etter siktelsen mot ham for innførsel narkotika og korrupsjon.

Han har ikke endret noe mening etter at tiltalen mot ham ble offentlig mandag.

Til Aftenposten forteller Jensen at han er sjokkert over tiltalen, men at han ser frem til rettssaken.

– Ja, jeg gleder meg fordi vi alle i rettssalen stiller med like premisser, og på en felles arena. Der får jeg anledning til å forsvare meg mot anklagene, sier Jensen til avisen.

LES HELE TILTALEN HER (.pdf)

Han er i tillegg tiltalt for å ha overtrådt bestemmelsen om forsvarlig oppbevaring av ammunisjon. Til sammen fant for eksempel politiet 3745 patroner i kommoder, skriverbord, nattbord, pappeske og en bag i Jensens bolig på Østlandet.

Jensens nærmeste sjef: – En umulig tanke at han er skyldig

Ifølge Spesialenheten har Jensen mottatt til sammen minst 2,1 millioner kroner av hasjbaronen Gjermud Cappelen, som sammen med flere andre ble dømt før nyttår i en periode fra 2004 til desember 2013.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder