Eirik Jensen tiltalt for ulovlig våpenbesittelse

Fant våpen i skittentøyskurv, kjøkkenskap og madrass

Grov korrupsjon og medvirkning til hasjsmugling er det mest
alvorlige i tiltalen mot Eirik Jensen. Men den tidligere polititoppen må også svare på hvorfor han hadde ni våpen uten tillatelse.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det kommer frem i tiltalen mot Jensen, som ble forkynt for ham i dag.

Der lister Spesialenheten for politisaker opp hele ni ulike våpen som den tidligere politilederen har eid eller innehatt uten tillatelse fra politimesteren.

Han er også tiltalt for å ha oppbevart flere våpen eller vitale våpendeler uforsvarlig. I stedet for å ha vært innelåst i sikkerhetsskap har de blant annet hengt på veggen, vært oppbevart i en metallboks under klær i en kurv, eller stått i ulåste skap.

Eirik Jensen er i tillegg tiltalt for å ha overtrådt bestemmelsen om forsvarlig oppbevaring av ammunisjon. Til sammen fant for eksempel politiet 3745 patroner i kommoder, skriverbord, nattbord, pappeske og bag i Jensens bolig på Østlandet.

Jensens nærmeste sjef: – En umulig tanke at han er skyldig

De ulovlige våpnene

De ni våpnene Jensen har hatt uten tillatelse er funnet henholdsvis på hans kontor, i hans bolig og i hans fritidseiendom i Sverige. Her er en oversikt over alle ni:

Funnet i bolig:

** En Krag Jørgensen-rifle.

** En St. Etienne-rifle.

Funnet på kontoret:

** To Krag Jørgensen-rifler.

** En Haenel automatrifle.

Funnet i fritidseiendom:

** En Walther pistol, som var oppbevart i en plastkasse på et soverom.

** En Brno-rifle, som var innrullet i en madrass på et soverom.

** En Colt-revolver, som var innrullet i klær i en skittentøyskurv.

** En Brevet Nagant-revolver, som lå i et kjøkkenskap.

Tiltalen: Les hele tiltalten her

Nekter skyld

De mest alvorlige punktene i tiltalen mot Eirik Jensen er likevel grov korrupsjon og medvirkning til smugling av nesten 14 tonn hasj. Ifølge Spesialenheten har Jensen mottatt til sammen minst 2,1 millioner kroner av hasjbaronen Gjermud Cappelen, som sammen med flere andre ble dømt før nyttår i en periode fra 2004 til desember 2013.

Les også: Slik var Eirik Jensens karriere

Februar året etter – i 2014 – ble Jensen pågrepet på politihuset på Grønland i Oslo. Han satt da flere måneder i varetekt. Siden har Spesialenheten etterforsket saken, og nesten to år etter pågripelsen kom altså tiltalen.

Eirik Jensen, som i årevis var sett på som en høyt respektert politimann, nekter straffeskyld, sier forsvarer Arild Holden.

– Han har hevdet sin uskyld fra dag én, og det gjør han fremdeles. Med all respekt så synes jeg tiltalen er ganske frisk. Det er klare svakheter i saken, mener Holden.

Assisterende sjef for Spesialenheten, Guro Glærum Kleppe, sier tiltalen mot Jensen er alvorlig.

– Spesialenheten har ikke tidligere etterforsket tilsvarende sak. Strafferammen i loven for den alvorligste tiltaleposten er 21 års fengsel, skriver hun i en e-post til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder