NYE REGLER: Fra 1. oktober trer nye krav i kraft. Illustrasjonsbile. Foto: Statens Vegvesen Statens Vegvesen

Slik er de nye reglene for førerkortet

Fra og med lørdag kommer de nye helsekravene for førerkortet. For noen kan det koste lappen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den 1. oktober trer de nye helsekravene for førerkort i kraft. Målet med disse er å tydeliggjøre hvilke regler som gjelder for de forskjellige helsetilstandene og hva som skal til for å få ha lappen, slik at fastlegen kan ta mer ansvar for den enkelte sjåfør.

– Det blir nå enklere for legene og førerkortsøkerne å se hvilke krav som gjelder, det vil bli mindre rom for skjønn, og dermed mer lik behandling, sier divisjonsdirektør Svein Lie i en pressemelding fra Helsedirektoratet.

Hittil er det Fylkesmannen som har behandlet søknad om dispensasjon fra helsekravene – cirka 18 000 i året. For de som allerede har dispansasjon fra helsekravene vil fylkesmannen kunne få den forlenget fram til 30. september 2019 som en overgangsordning.

Les også: Atle (51) får ikke fornyet førerkortet – kan miste jobben

Strengere

For de som ikke oppfyller kravene i fremtiden blir muligheten for å få dispensasjon langt mindre.

– Det er i det nye regelverket svært liten mulighet til å kunne få innvilget dispensasjon for førerkort dersom helsekravet ikke er oppfylt, skriver Fylkesmannen i Oppland ifølge Oppland Arbeiderblad.

– Regelverket er oppdatert med ny kunnskap, så på noen områder vil det være strengere. På den andre siden er det slik at de som ville fått dispensasjon i dag, beholder lappen, så der har det blitt mildere. I sum er det ikke så store endringer i konsekvensene, sa helseminister Bent Høie da VG omtalte arbeidet med de nye reglene tidligere i sommer.

Les mer: Aase (91) kjørte bil med svært svekket syn

– I rette innstans

Pensjonistforbundet har ikke fått noen krasse reaksjoner fra sine medlemmer på de nye reglene, og regner ikke med å få det heller, sier generalsekretær Harald Olimb Norman til VG.

– Vi er tilhengere av at de som skal kjøre bil skal kunne gjøre det forsvarlig. Det er en viktig oppgave å avgjøre det, men vi mener fastlegen er rette innstans, sier Olimb Norman.

Diabetikerne er blant gruppene som vil få strengere krav. Diabetesforbundet ønsker endringen velkommen:

– Reglene er noe strengere, men de er også fornuftige. For de aller fleste av våre medlemmer vil alt fortsette som før. Noen få vil bli rammet, men da er det trafikksikkerhetsgrunner til det, sier generalsekretær Bjørnar Allgot til VG.

– Regelverket blir dessuten oppdatert for å ta hensyn til nye behandlingsformer, noe som kan gjøre det lettere for medlemmer som ikke har kunnet kjøre under de gamle reglene, fortsetter han.

I 2014 skrev VG om Anders Bergei (101), som har kjørt bil siden mellomkrigstiden. VGTV var også med ham på kjøretur – se hvordan det gikk her!

Disse rammes

Dette skriver Helsedirektoratet om forskjellige grupper som påvirkes av regelendringene:

Diabetes: For sjåfører med diabetes blir regelverket noe strengere enn før. Personer med diabetes har en noe økt risiko for trafikkuhell, særlig ved bruk av legemidler som kan gi hypoglykemi (lavt blodsukker). De nye reglene skjerper kravet til oppfølging av diabetespasienter som har hatt anfall av alvorlig hypoglykemi. I oppfølgingen skal det settes inn tiltak som gjør at slike anfall ikke gjentar seg. Anfall av alvorlig hypoglykemi betyr at anfallet er så kraftig at det medfører behov for bistand fra andre.

• Legemidler: Noen legemidler fører til trafikkfarlig atferd. Sjåfører som bruker noen typer vanedannende legemidler (for eksempel beroligende midler i gruppen benzodiazepiner i store doser eller fast bruk flere ganger daglig) må enten slutte eller gå over til et annet legemiddel hvis de fortsatt skal kunne kjøre bil.

Søvn: Nesten hvert femte dødsfall i trafikken skyldes at sjåføren har falt i søvn. Noen pasienter med søvnapné eller narkolepsi er mer utsatt for dette. De dette gjelder må derfor vurderes av spesialist for å bestemme om de oppfyller helsekravene. Det er fastlegene som skal vurdere når henvisning til spesialistbehandling er nødvendig.

• Kols: For pasienter med respirasjonssvikt (først og fremst pasienter med alvorlig kols), er det nå krav til lungefunksjon som fastlegen eller spesialist kan måle og vurdere.

• Kognitive funksjoner (påvirkes for eksempel ved demens): Legene skal på en mer enhetlig måte undersøke søkernes evne til å tenke og reagere i trafikken. Kravet til undersøkelse av slike funksjoner gjelder også andre søkergrupper enn de med mulig begynnende demens.

Les også

 1. Fra nå får du bot for ikke å bruke belte i buss

  Det er slutt på muntlige advarsler og formaninger. Fra nå av vil Statens vegvesen skrive ut bøter til busspassasjerer…
 2. Stein på størrelse med en lastebil stenger fylkesvei i Gaular

  Fylkesvei 610 på Vestlandet er stengt etter at en kjempestein raste ut i morgentimene.
 3. Gårdseier gikk lei av råkjøring – satte skremmedukke langs veien utenfor

  En maskert fotball med lue og kjeledress skremmer bilister i Mandal til å holde fartsgrensen.
 4. Fra Norge til Gibraltar- på scooter!

  Kompisgjengen i «Kjell’s Angel’s» er nok over gjennomsnittet eventyrlystne.
 5. Politiet advarte mot falske tollbetjenter – var ekte

  Politiet i Gudbrandsdal advarte onsdag mot to personer som utga seg for å være tollere som krevde inn «avgifter» i Sel…
 6. Riksrevisjonen: Mange tunneler mangler nødvendige sikkerhetstiltak

  Riksrevisjonen har vurdert sikkerheten ved 41 særlig risikoutsatte tunneler. De er ikke fornøyde.
 7. Kvinne frikjent for å ha drukket etter fartskontroll

  En kvinne som ble stoppet i fartskontroll, ble bedt om å hente…
 8. Kjøreskoler: Ungdommer avbestiller kjøretimer etter nye fraværsregler

  Kjøreskolene raser over de nylig innførte fraværsreglene i videregående skole.
 9. Statens vegvesen anbefaler riksvei 52

  Statens vegvesen anbefaler riksvei 52 over Hemsedalsfjellet som hovedvei mellom Vestlandet og Østlandet, i tillegg til…
 10. Nå er Oslofjordtunnelen gratis

  I dag ble det gratis å kjøre den 7,3 kilometer lange Oslofjordtunnelen mellom Drøbak og Hurum. Dermed vil trafikken øke.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder