STJERNELAG: Kjendiskokken Eyvind Hellstrøm hilste på sin gamle kollega og venninne Karla Linhave Siverts under kveldens dugnadsmiddag. På hans meny sto morkler fra Geilo og stekt kål. Foto: Mattis Sandblad VG

Stjernekokker hedret kreftrammede Karla (28) med egen matfestival

Oppretter eget legat

Karla Linhave Siverts er selv stjernekokk. I kveld disket vennene opp med dugnadsmiddag, konsert og innsamlingsaksjon til kreftarbeidet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

De siste to og et halvt årene har Karla Linhave Siverts (28), kjøkkensjef på Oslo-restauranten Smalhans, deltaker i «Kokkenes kamp» på TV2 og mor til jenta Juno (2,5), vært rammet av eggstokkreft. Hun har spredning, og heller ikke såkalt immunterapi kan hjelpe henne.

Les historien: Kreftsyke Karla håper på et mirakel (VG+)

Stjernelag av kokker

I kveld gjorde alle kokkene hun har jobbet med opp gjennom årene sitt for å hjelpe – på sin måte. De arrangerte like godt en egen gigantmiddag for 80 personer og en egen konsert for Karla – og til inntekt for kreft.

På kjøkkenet på restauranten Sentralen i Oslo sto 19 av landets mest kjente og prisbelønte kokker i kø for å diske opp med sin spesialrett til ære for Karla.

Terningkast 5: God matkunst til lave priser på Sentralen

– Vi er en gjeng som synes det er noe drit med kreft. Hovedfokus idag er Karla, men også hele kreftsaken. Vi har lyst til å gi det fokus og vise at vi er mange som kan bidra med noe, sier kokk Stian Floer fra Korsvold gård og Sentralen.

KOKKER UTEN SØL? Sjelden er et kjøkken så spekket av kokker – og det av ypperste kvalitet. Sjefskokk Bjørn Svensson fra Fauna (i midten) legger opp maten. Foto: Mattis Sandblad VG

Floer har kjent Karla i ni år, siden hun var ferdig utdannet kokk. Han synes det er hardt å følge en så nær venn inn i det siste.

– Det er forferdelig urettferdig. Jeg er så lei meg. Det er tragisk, spesielt for mannen og barnet hennes. Hun er et så fantastisk menneske, sier kokkevennen.

Under middagen disket Bocuse d'Or-belønte Tom Victor Gausdal opp med høyrygg av ku, TV-kokk Eyvind Hellstrøm serverte vårens morkler og den suksessrike bartenderen Halvor Digernes fra Fuglen hadde med seg råvarer fra granskogen.

– Det er en selvfølge å stille opp for Karla. Hun jobbet på Bagatelle i sin tid, og har vært ei go'jente i alle år. Det er dårlig nytt for alle at hun ikke kan få behandling, sier Hellstrøm til VG.

Sviktende immunforsvar

LITEN FAMILIE: Karla Linhave Siverts og mannen Thorleif Bamle Linhave har datteren Juno på to og et halvt år sammen. Bildet er tatt tidligere denne måneden. Foto: Terje Bringedal VG

Karla satt til bords med ektemannen Thorelif Linhave Bamle (36) og noen venner. Hodet var skallet, og rullestolen var plassert i et hjørne. Karla og mannen ønsket ikke å la seg intervjue denne kvelden.

Karla må holde en lav profil, noe hun har forklart på den offentlige Facebook-støttegruppen som er opprettet for henne.

«I og med at det kun er litt over en uke siden jeg fikk siste cellegiftbehandling, så begynner immunforsvaret mitt sannsynligvis å svikte noe. Derfor er jeg veldig forsiktig med klemming! Men jeg vil at alle skal vite at jeg vil egentlig gi dere alle en stor varm klem», skriver 28-åringen til venner.

GODLUKT: Kokk og vinkelner Ole Martin Alfsen serverte sin egenproduserte vin. Foto: Mattis Sandblad VG

Eget legat i Karlas navn

Ole Martin Alfsen, kjent fra 4-stjernes middag på TVNorge, serverte egen vin under veldedighetsmiddagen.

– Karla og jeg bor i samme bakgård. Det hele er jævlig vemodig. Nå er det ettermælet vi jobber for, og vi vet at dette gjør en forskjell for familien og legatet, sier Alfsen.

Egentlig skulle inntektene gå til Karlas immunterapi. Da dette ikke lenger var aktuelt, ønsket 28-åringen at de heller skulle opprette et legat i hennes navn for å hjelpe andre kreftrammede og samtidig støtte unge kokketalenter.

Les også: Norsk kreftforskning i verdensklasse

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder